FOTO VIDEO Adrian Voican, vicepreședinte FAPT: „Vedem multe lucruri bune pe litoral, în acest an: hoteluri noi, plaja mai bine administrată, sunt premise pentru un sezon reușit pe litoral”

Adrian Voican. FOTO Paul Alexe

Timp de patru zile, unul dintre cei mai importanți touroperatori români – BIBI Touring Touroperator, organizează (deja) tradiționalul infotrip pe litoralul românesc, la care participă 150 de agenți de turism din toată țara. „4 zile legendare” își propune să ia pulsul industriei ospitalității de la malul mării, la început de sezon estival, în condițiile în care destinația favorită de vacanță a românilor, pe timpul verii, rămâne litoralul Mării Negre. Deschiderea infotripului a fost marcată de o conferință de presă susținută de către Adrian Voican, fondatorul și directorul general al BIBI Touring Touroperator, alături de colaboratorii săi.

„Trebuie spus, încă din start, că vedem multe lucruri bune pe litoral, în acest an. Sunt multe noutăți, hoteluri noi de trei și patru stele, plaja arată mult mai bine decât anul trecut, atât din punct de vedere al administrării, cât și al aspectului, deci, da, lucrurile arată mai bine”, consideră Adrian Voican, cel care este și vicepreședinte al Federației Asociațiilor de Promovare Turistică din România (FAPT).

Lucrurile par să fie pe un trend ascendent și în ceea ce privește rezervările pentru actualul sezon estival, chiar dacă, după experiența pandemiei, declanșarea războiului din Ucraina i-a determinat pe mulți români să fie mai reținuți în a-și achiziționa vacanțele, fapt ce a dus la o scădere dramatică a numărului de vacanțe vândute de către agențiile de turism, în lunile martie și aprilie.

„Suntem bucuroși să vedem că luna mai arată cu totul altfel decât lunile anterioare, având creșteri la rezervări cu 20 la sută față de anul trecut, plus că, de la zi la zi, oamenii rezervă parcă mai hotărât. Asta înseamnă că românii chiar vor să vină la mare și doar au stat un pic să vadă cum se așează lucrurile din punct de vedere internațional. A fost însă un început de an fluctuant, cu ianuarie și februarie cu rezervări bune, apoi după 24 februarie, când s-a declanșat conflictul din Ucraina, ne-am oprit, fiind cu 40 la sută mai puține înscrieri decât în alți ani. Acum rezervările au revenit, dar sunt mult mai aproape de data sejurului”, spune Adrian Voican.

Un alt aspect important care a dus la creșterea numărului de rezervări îl reprezintă apariția pe piață a noilor vouchere de vacanță, o politică ce își dovedește încă o dată viabilitatea și beneficiile pentru piața de turism internă.

„Au început să vină noile vouchere de vacanță, iar oamenii având și această parte de finanțare, după ce au ieșit din iarnă și nu mai au facturile la utilități care să-i sperie, au început să se gândească și la vacanțe și fac rezervări”, explică Adrian Voican.

În momentul de față, din totalul de aproximativ 530.000 de locuri de cazare pe care le are România, 28 la sută se află pe litoral (comparativ cu anul 2012, când ponderea era de 40 la sută). Turiștii care aleg să-și petreacă vacanța pe litoralul românesc al Mării Negre au la dispoziție aproximativ 148.855 de locuri de cazare, în cele 2960 de unități de cazare întegistrate, dintre care 294 de hoteluri. Dintre acestea, doar opt au o clasificare de cinci stele, însă acest lucru este compensat de oferta solidă a celor 80 de hoteluri de patru stele, de la mare.

Mai mult, dacă în urmă cu 15 ani, hotelurile de două stele reprezentau un segment important în opțiunea românilor, acum aceștia își permit și aleg să achiziționeze bilete de vacanță la hoteluri de cel puțin trei stele, unități de cazare ce acoperă ceva mai mult de 60 la sută din oferta de pe litoral (206 hoteluri). La acest lucru contribuie și faptul că, în comparație cu anul trecut, prețurile s-au menținut la un nivel acceptabil.

„Oferta este rezonabilă și am făcut o statistică pe cei câteva mii de turiști care au făcut deja rezervări pe litoral, iar ceea ce s-a cumpărat față de anul trecut este cu 7,9 la sută mai scump. Nu vorbim de ceea ce se oferă, ci de ceea ce se cumpără efectiv”, spune Adrian Voican.

În preferințele românilor, stațiunea Mamaia (inclusiv Mamaia Nord – Năvodari) își păstrează întâietatea, urmată de Eforie, Venus și Cap Aurora. În privința numărului de locuri de cazare, Năvodari înregistrează cea mai mare creștere, putând să primească aproximativ 5000 de oaspeți.

BIBI Touring este primul touroperator din România, care, în anul 2005, a introdus sistemul de înscrieri timpurii, pe o piață, românească, în care erau preferate ofertele last minute. Deasemenea, touroperatorul român a lansat prima enciclopedie a locurilor de cazare din România, enciclopedie ce s-a transformat într-o impresionantă colecție de 100 de cataloage cu diferite destinații de vacanță în România.

„Enciclopedia pe care am realizat-o noi, acum câțiva ani, s-a transformat într-o suită de cataloage, 100 de cataloage despreRomânia, ceea ce mi se pare destul de relevant, faptul că există 100 de sub-piețe, de nișe, în România, cărora merită să le dedici un catalog. De exemplu, vorbeam despre catalogul cu hotelurile care au prize de alimentare pentru mașinile electrice, pe o piață ce crește accelerat. Sau pentru animalele de companie, pentru persoanele cu dizabilități, sau cu facilități sportive, sau cu self-catering…

Sunt foarte multe și există o cerere mare. Noi ajutăm agențiile de turism partenere din țară, avem 1000 de agenții care vând produsul nostru, Vacanțe în România, și fiecare are accest la exact acest tip de catalog, cu siglele lor, datele lor de contact, putând să acceseze o sută de cataloage diferite, în concordanță cu necesitățile pe care le au, adaptate clienților pe care îi au, fiind vânzarea lor, câștigul lor. Deci nu păstrăm doar pentru noi, ci oferim tuturor agențiilor partenere din România”, a mai spus Adrian Voican.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*