FOTO VIDEO Litoralul românesc și Delta Dunării au intrat cu pregătirile pe ultima sută de metri pentru deschiderea sezonului estival

Conferința de presă prilejuită de deschiderea sezonului estival 2024. FOTO Paul Alexe

Litoralul românesc și Delta Dunării au intrat cu pregătirile pe ultima sută de metri pentru deschiderea sezonului estival. Hotelierii afirmă că așteaptă cât mai mulți turiști, iar prețurile vor fi pentru toate buzunarele.

Pregătirile tuturor celor implicați în deschiderea sezonului estival, la 1 Mai, atât pe litoral, cât și în Delta Dunării a fost subiectul unei conferințe de presă organizate în stațiunea Mamaia.

Gazda conferinței de presă a Corina Martin, secretar general în cadrul Federației Patronatelor din Industria Ospitalității.

Litoralul românesc și Delta Dunării se pregătesc pentru a începe marele sezon 2024. Avem așteptări mari, facem eforturi foarte mari și am vrut să îi aducem aici pe cei care pun umărul la asta și sunt implicați în industria ospitalității locale, dar reprezintă instituții și cu care lucrăm și cu care avem un parteneriat din ce în ce mai bun”, a spus Corina Martin.

Ea s-a referit și la un numărul de turiști care ar putea sosi pe litoral în minivacanța de 1 Mai.

“Avem o problemă pe litoralul românesc legată de numărul de turiști. Anul trecut, am dat ca bilanț 80.000 de turiști așteptați de 1 Mai și am depășit bilanțul spus atunci, dar am avut un festival mare care a atras foarte mulți vizitatori, foarte mult public, foarte multă imagine bună, la Costinești. Vorbim despre Beach, Please, un eveniment care a apărut ca o rachetă și a explodat colorat în mai multe sensuri, însă nu îl mai avem anul acesta de 1 Mai.

Se mută nu doar într-o altă locație, dar tot în Costinești, ci se mută ca perioadă. Asta face ca numărul de turiști efectiv care vor ajunge în zonă în jurul datei de 1 Mai să poată părea cel puțin acum la acest moment este clar mai mic. Au alt eveniment, dar nu vom putea vorbi de numărul la acela mare de turiști pe care l-a atras Beach, Please. Însă, o să fie un test și o provocare și pentru cei noi cei de pe litoral, și pentru noi ca agenții de turism și pentru hotelieri și pentru destinație în sine să vedem cum administrăm acest dublu eveniment”, a explicat Corina Martin.

De asemenea, și Delta Dunării este pregătită să își întâmpine turiștii. O spune Daniel Ilușcă, președintele Asociației Patronale Tulcea – Delta Dunării.

“Suntem pregătiți, o parte din colegi au deschis deja sezonul turistic. Tarifele de cazare sunt, dacă vrei să stai într-o gospodărie, de la 200 de lei până la 1.000 -1.500 de lei, depinde de serviciile de care vrei să beneficiezi. Pachetele, în general, în Deltă sunt totuși all-inclusive, cel puțin pe perioadele cum ar fi

Paștele, să spunem, sau Rusaliile, pentru că fiind aglomerat trebuie să ai tot pachetul organizat de la sosire, transfer, pe ce lacuri, pe ce canale, a doua zi, în ce excursie pleci, unde pleci, ce vizitezi, mergi la pădurea Caraorman, mergi la Letea, mergi la pescuit. Adică toate lucrurile astea trebuie organizate astfel încât turistul în fiecare zi să aibă traseul lui, să aibă cum să-și petreacă timpul cât mai bine și mai frumos” – Daniel Ilușcă

Și în stațiunea Eforie lucrurile arată bine, din perspectiva hotelierilor, care mizează pe un număr record de turiști în acest sezon estival.

“Ulterior, pentru vară, simțim o creștere cu 15-20% a rezervărilor și ne bucură acest fapt.  Au apărut și unități care oferă conceptul de all-inclusive.  Au apărut și unități de patru stele în ultimii ani care sunt căutate, au și programe artistice de tot felul și animație. Mai avem de lucru pe partea de plajă, pentru că acolo este o situație delicată. Avem mulți operatori de plajă cărora le-a expirat contractul și sunt în imposibilitatea de a oferi turiștilor proprii și chiar din afara unităților lor să ofere servicii de calitate, serviciile așteptate, practic să ai un șezlong, o umbrelă, un beach bar, să poți să te simți ca un turist adevărat pe plajă” , a declarat George Lică, președintele Asociației Patronale Eforia Turistică.

Totodată, Mirela Matichescu, manager OMD Mamaia – Nord a adus în discuție plusurile zonei pe care o reprezintă.

“Ne dorim să dezvoltăm destinația aceasta turistică într-un concept al profitului pe termen lung. Eu sunt convinsă că fiecare dintre agenții economici își doresc să-și fidelizeze turiștii, să atragă cât mai mult dintre ei, iar perioada sezonului, pentru fiecare să fie cât mai lungă.  Suntem un model în Mamaia Nord, avem locații deschise tot timpul anului.  Am încercat și în ultimii doi ani de zile vedem că și în perioada iernii avem turiști care vin din țară să facă plimbări la marul mării pentru că, din fericire, vremea a început să ne ajute. Așa că sunt convinsă că lucrurile vor sta și stau, se vede că stau din ce în ce mai bine” – Mirela Matichescu.

Ea s-a mai referit și la faptul că taxele puse pentru organizarea unor evenimente pe litoral ar duce la mutarea unor festivaluri în alte țări.

“Dacă continuăm să luăm măsuri, să eliminăm ce avem ca vector de promovare și de atragere a circulației turistice, fără să punem nimic în loc, facem o mare greșeală. S-au pus anumite taxe pe aceste evenimente, taxe care îi vor determina pe organizatori să plece cu aceste festivaluri din țară. Să ne gândim foarte bine, și cei care iau aceste decizii să gândească foarte bine, ce vor să facă cu industria, și numai cu industria turistică, cu economia României până la urmă. Pentru că noi vorbim, sunt singurele festivaluri care mai aduc în ultimii ani turiști din afara țării. Dacă vrem să ne închidem porțile, foarte bine, dacă nu, să venim cu altceva în loc”, a mai spus Mirela Matichescu.

Organizatorul festivalului Sunwaves, Ioan Borzea, eveniment muzical care are loc în minivacanța de 1 Mai, afirmă că acesta a devenit un brand internațional.

“1 Mai a devenit un brand internațional care trebuie promovat în afara României, nu Sunwaves. Noi, prin ce am făcut din 2007 până acum, am reușit să creăm un brand, festivalul 1 Mai din Mamaia –  Constanța – România. El trebuie promovat și tratat ca un festival” – Ioan Borzea.

Despre importanța evenimentelor în atragerea de turiști a vorbit și Adrian Voican, vicepreședinte ANAT.

Litoralul e meteodependent. E vremea frumoasă, vine lumea la mare. Dar evenimentul bate vremea. În Vama Veche vor fi 10-15.000 de oameni chiar dacă plouă și e frig și lumea va face baie și va fi plin. Dacă pe 7, 8, pe 10 mai e soare, e frumos , e cald, o să vedeți trei turiști rătăciți care nu știu de ce au ajuns acolo. Evenimentul bate până și vremea, nu există o dovadă concretă, mai puternică despre cum trebuie făcută promovarea României, Clujul dintr-un oraș industrial, cu studenți, academic, a adus 300.000 de turiști la un festival.

Uitați-vă la Craiova. Cine Dumnezeu pomenea de Craiova pe harta turistică a României iar acum este în top. Când te gândești la târgul de Crăciun zici prima oară Craiova. Nu mai zici nici Brașov, Sibiu, București, Alba Iulia. Zici Craiova. Uite că se poate face primăvara în mijlocul iernii. Se poate face peste noapte să ai succes”, a spus Adrian Voican.

Mirela Matichescu a mai adus în discuție problema controalelor cu care se confruntă agenții economici de pe litoral în sezonul estival.

“Îl am pe domnul Paul Anghel lângă mine să-i spun că de ani de zile încă, de când eram membru în guvern, am militat pentru principiul acela al controlului, al agentului economic, să se facă diferența între intenție și greșeală. Oameni buni, când veniți în control, la agenții economici și veniți în plin flux, încercați să identificați partea de intenție, deci când un agent economic greșește cu bună intenție.

Plus că noi ne mai confruntăm și cu lipsa de personal calificat. Câți dintre agenții economici, câți dintre colegii mei de aici au început sau mai au pe fiecare post pe care îl au în firmă oameni cu adevărat pregătiți pentru acel post. Suntem în plin sezon, ne trezim că ne lasă angajații, că trebuie să vii să lucrezi cu rudele, să intri chiar tu să servești la mese, să speli vasele, că altfel nu te descurci” – a spus Mirela Matichescu.

Răspunsul a venit rapid, chiar de la Paul Anghel, directorul general al ANPC.

“Am fost și suntem parteneri cu toți operatorii economiști corecți care vor și respectă drepturile consumatorului român. Suntem în schimb câinii, dacă vreți, iarăși neacademic vorbind, apărătorii drepturilor, câinii de pază ai apărătorii drepturilor consumatorului în ceea ce privește pe cei care se comportă incorect cu turistul, pe cei care folosesc practici comerciale incorrecte, pe cei care nu informează corect sau cei care pun în pericol sănătatea sau viața consumatorilor.

Trecem împreună prin niște momente vizavi de lipsa de personal și aici aș ridica iarăși atenției dumneavoastră faptul că nu mai există școlii specializate care să vină și să găsească formule de perfecționare, de pregătire a personalului, fie că vorbim de piccolo în zona de alimentație publică, fie că vorbim de piccolo de ospătar, chiar și de bucătari sau de șef-bucătari” – Paul Anghel.

Adrian Voican a prezentat un top 3 al celor mai vândute stațiuni de 1 Mai, din țară.

Cea mai vândută stațiune pentru 1 Mai este Băile Felix, pe locul doi Mamaia și pe locul trei – Călimănești Căciulata. Asta ca să aveți o imagine rapidă de un top al stațiunilor din România. Cred că anul acesta au plecat mai târziu pe circuit voucherele de vacanță și din această cauză am avut un martie mai slab, după un ianuarie și un februarie foarte bun. Am avut creștere de 20% și speram că lucrurile vor merge așa mai departe. În schimb, reversul este că dacă lumea se oprește un pic să își tragă respirația în cumpărări în martie, vânzările cresc înapoi în aprilie. Vedem o creștere de 30-40% la rezervările din aprilie față de aprilie trecut” – a declarat vicepreședintele ANAT.

Adrian Voican a prezentat și care sunt tarifele pentru minivacanța de 1 Mai.

Prețurile variază de la 300 – 400 – 500 de lei pentru un sejur simplu în mai multe stațiuni, doar cu cazare eventual cu mic dejun, dar poate să ajungă până la 3-4.000 de lei dacă e cu mese festive, evenimente, cazare de calitate la patru stele sau cinci stele. Prețurile sunt pentru toate buzunarele, iar gradul de ocupare după știința mea azi dimineața, Vama Veche este 90 – 100%, dar nu sunt așa multe locuri de cazare. Pe primul loc ca număr de locuri de cazare care se ocupă sau înnoptări rămâne Mamaia, este Eforie, Neptun, Olimp, Venus, Costinești. Costineștiul datorită festivalului de anul trecut crește rezervările pentru vară în mod semnificativ, în rezervările pentru Înscrieri Timpurii”, a mai spus Adrian Voican.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*