„Vrei să vezi Suceava de altădată. De la 1900 în prezent”, proiect de educație muzeală

Vrei să vezi Suceava de altădată. De la 1900 în prezent. Tur VR și tur ghidat prin Suceava veche. FOTO MNB

„Vrei să vezi Suceava de altădată. De la 1900 în prezent. Tur VR și tur ghidat prin Suceava veche”, este un proiect de educație muzeală demarat de Muzeul Național al Bucovinei.

O modalitate inedită de cunoaștere a istoriei orașului Suceava, de promovare și aducere în atenția publicului a clădirilor istorice care încă mai există și care trebuie protejate pentru păstrarea identității culturale, o modalitate plăcută și relaxantă de turism cultural, o altă formă de desfășurare a orelor de istorie sau a școlii altfel, este propunerea cu care Muzeul Național al Bucovinei vine în fața publicului prin proiectul lansat. „Vrei să vezi Suceava de altădată. De la 1900 în prezent” este proiectul de educație muzeală prin care publicul, de toate vârstele, este invitat la o incursiune VR prin Suceava anului 1900, urmată de tur ghidat prin Suceava veche.

Activitățile sunt structurate în două părți, vizita virtuală și turul ghidat. Participanții încep cu o „teleportare” în Suceava anului 1900, prin intermediul ochelarilor VR, urmată de o plimbare la pas – tur ghidat, prin zona centrală a Sucevei zilelor noastre.

În prima etapă a proiectului, cu ajutorul ochelarilor virtuali, a telecomenzilor și a programelor speciale, îndrumați de specialiștii muzeului, vizitatorii vor călători, în caleașcă, pe străzile Sucevei de la 1900.

Vor avea ocazia să admire străzile, clădirile și personajele acelei perioade. Pentru o acuratețe deosebită a prezentării virtuale, la realizare au fost utilizate documentații și fotografii din colecția Muzeului Național al Bucovinei, din acea perioadă. Au fost utilizate planurile și releveele realizate de studenți ai Institutului de Arhitectură „Ion Mincu”, executate în 1956. Releveele au fost realizate cu detalii pentru fațade și feronerie. Au fost utilizate fotografii de epocă, cu personaje, clădiri din acea perioadă. Spațiul în care este amplasat sistemul de realitate virtuală este special amenajat, publicul putând „călători în timp” pe banchete specifice caleștilor, achiziționate special pentru ca senzația de plimbare cu trăsura să fie cât mai reală.

După vizita virtuală, revenim cu participanții în viața reală, invitându-i la un tur ghidat în Suceava veche.

Pentru interactivitate și o vizită cât mai plăcută, muzeul a realizat o broșură a traseului pe străzile din centrul orașului, care cuprinde poveștile clădirilor, imagini, dar și câteva întrebări și jocuri educative. Participanții, organizați în grupuri, vor primi publicația, care beneficiază de o grafică de excepție, realizată chiar de specialiștii muzeului. „Turiștii noștri” se vor putea bucura de poveștile clădirilor precum cea a Muzeului de Istorie, Palatul Administrativ, Biserica Romano-Catolică, Muzeul de Științele Naturii, Colegiul „Ștefan cel Mare”, Biserica Armenească, Casa „Samuil Ungureanu”, „Cepoi Gheorghe” și alte case de pe strada Armenească, acesta fiind, de altfel, și traseul ghidat.

  • Perioada de derulare a proiectului: mai – septembrie 2022.
  • Grupurile vor fi formate din minim 10 persoane.
  • Vârsta: începând de la 12 ani.
  • Informații suplimentare și înscrieri la telefon 0230-216439, interior 116, Muzeul Național al Bucovinei – Biroul Educație, Marketing și Comunicare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*