Atenționare de călătorie în Muntenegru: cod roșu de precipitații și disfuncții în infrastructurile de transport

Kotor, Muntenegru. FOTO: Cătălin Legănel

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Muntenegru că autoritățile muntenegrene au emis, pentru perioada 17 – 21 ianuarie 2023, un cod roșu de precipitații și intensificări ale vântului, cele mai afectate zone fiind regiunea centrală și sudică a țării. Ulterior, ploi abundente sunt așteptate în nordul și nord-estul Muntenegrului.

La munte, ploaia, lapovița și ninsoarea vor alterna, iar în zilele de 20 și 21 ianuarie 2023 se așteaptă o răcire notabilă a vremii, astfel că ploaia se va transforma în ninsoare în toate regiunile țării.

Sunt așteptate creșteri semnificative ale nivelului mării, valuri puternice, iar marea va fi agitată, creând probleme de-a lungul coastei.

Cetățenii români sunt sfătuiți să manifeste prudență deosebită în zonele aglomerate din centrul orașelor, dar și în regiunile de coastă și de frontieră, evitând drumurile secundare, nemarcate.

Variațiile bruște ale condițiilor meteorologice pot interfera serios cu activitățile zilnice, putând conduce la întreruperi în funcționarea activităților și a sistemelor de transport, făcând mai dificilă circulația rutieră, maritimă și aeronautică. Sunt posibile întârzieri, chiar și anulări ale unor zboruri/curse aeriene.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Podgorica: +38220620463, +38220618040, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Muntenegru: + 38269871760.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă și consultarea paginilor web http://podgorica.mae.ro, http://www.mae.ro/ şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*