Acțiune de salvare a doi turiști rătăciți pe Masivul Leaota

Acțiune de salvare a doi turiști rătăciți pe Masivul Leaota. FOTO: Salvamont Salvaspeo Dâmbovița

Echipa Salvamont Salvaspeo Dâmbovița, aflata la Baza de salvare montană Peștera, a fost alertata duminică, 22 ianuarie, în jurul orei 15.40, să intervină în sprijinul a doi turiști din Brașov, rătăciți pe Masivul Leaota.

Date fiind condițiile meteo nefavorabile, cu  ninsoare, vânt și  ceață, a stratului nou de zăpadă depus și vizibilității scăzute odată cu lăsarea întunericului, aceștia s-au abătut de la traseul marcat, necesitând intervenția prompta a salvatorilor.

Echipa de prim răspuns, formata din doi salvatori montani, a pornit către zona specificata de turiști – muntele Răteiul, Masivul Leaota, alegând cel mai rapid traseu.

„Din cauza intemperiilor și a stratului de zăpadă depus, aceștia au ajuns la victime în jurul orei 21.00. Ceața deasă și vântul puternic puteau să fie fatale pentru cei doi turiști. Dacă nu erau găsiți la timp nu aveau nici o șansă să supraviețuiască până dimineață”, au transmis reprezentanții Salvamont Salvaspeo Dâmbovița.

Acțiunea de salvare s-a încheiat la 23.30 când cei doi, împreuna cu salvamontiștii, au ajuns la cabana Brătei, unde aveau parcat autoturismul.

„Specificăm faptul că turiștii nu aveau afecțiuni medicale, erau extenuați, deshidratați și speriați, dar odată cu vederea salvatorilor starea lor s-a schimbat în bine. Pe întreg parcursul operațiunii de căutare/ salvare, echipa de salvatori a menținut permanent legătura cu ei”, au mai precizat sursele citate.

Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiștii ce doresc să ajungă în zona montană a județului Dâmbovița, să se informeze din timp la punctele Salvamont sau telefonic despre starea traseelor și condițiile meteo.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*