Trucuri de orientare pentru străinii care călătoresc în România

FOTO: pexels.com

Dacă ai prieteni peste hotare, care își doresc să viziteze România, iar tu ai vrea să le fii alături cu niște sfaturi, ori să le spui niște trucuri de orientare în marile și micile orașe, aici poți citi câteva dintre ele. Înainte sau după multe alte aspecte care îți vor trece prin minte, ai putea să le spui acestora următoarele:

Echipează-te cu un smartphone capabil de activarea GPS-ului și utilizarea serviciului gratuit Maps oferit de Google. Aproape toată lumea are unul în zilele noastre. Un GPS se va dovedi destul de util în timp ce conduci o mașină, dar și atunci când mergi pe jos către o adresă sau un punct de interes din România (de exemplu, gara). Chiar dacă te lași în voia șoferului de autocar sau de autobuz, este util să ai un GPS, pentru orice eventualitate. Poate fi un serviciu aproape gratuit care îți va ușura călătoria. Și ca să te bucuri de el cât mai mult, ai nevoie de date mobile, care vin la pachet cu oferta de roaming activată, ori dacă îți achiziționezi un număr românesc. La capitolul servicii de comunicații mobile și telecomunicații, România este una dintre cele mai competitive țări europene. Prețurile nu sunt chiar piperate, iar calitatea este satisfăcătoare.

Înainte de a pleca spre România, ar fi bine să îți informezi banca de faptul că intenționezi să îți folosești cardul în timpul călătoriei, mai ales în cazul în care acesta a fost emis de o bancă din afara Uniunii Europeane. Acest lucru este valabil atât pentru cardul de debit, cât și pentru cel de credit. Altfel, poți avea surpriza neplăcută de a nu putea plăti, deși ai bani pe card. De asemenea, poți verifica taxele aferente tranzacțiilor din România percepute de banca de origine. Asigură-te că ai printre contactele tale numărul de telefon al băncii pentru a putea lua legătura cu aceștia în cazul unor probleme cu cardul bancar. Cardurile de debit Visa și Mastercard (inclusiv Maestro) sunt acceptate pe scară largă în România. Alte metode de plată care au început să fie introduse pentru diferite servicii online, cum ar fi accesarea poker pe bani reali, efectuarea de cumpărături sau cumpărarea de bilete pentru concerte, includ Skrill, Neteller ori Apple Pay.

În România, poți plăti cu cardul în multe locuri: magazine mari/supermarketuri, deși există încă multe situații în care se acceptă preponderent numerar, ca atunci când iei un taxi (cu excepția Uber, Bolt), chioșcuri, în punctele de unde poți cumpăra bilete de autobuz sau metrou. În București, Cluj și alte orașe mai mari poți plăti și cu cardul pentru a achiziționa bilete pentru transportul în comun. În zona rurală a României este foarte probabil să fii nevoit să plătești cu numerar în mult mai multe situații.

Când ajungi la pasul schimbare bani, începe prin a schimba o sumă mică, echivalentul a 100-200€/$; indicat ar fi să nu o faci la aeroport, pentru că nu va fi în favoarea ta. Poți schimba sume mai mari odată ce ajungi la un ghișeu de schimb valutar dintr-un oraș din România.

Prețul unei călătorii cu taxiul în România este mult mai ieftin în comparație cu Europa de Vest sau Statele Unite. În București acesta este undeva la 1,99RON/km. La aeroportul din București (Otopeni/Henri Coandă) poți suna la unul dintre numerele de telefon de pe taxi-urile din zonă sau poți descărca o aplicație, fie „Clever taxi” sau „Smart taxi”. Există multe companii de taxi în București. Poți utiliza cu ușurință și Uber, unde ai ușurința de a furniza deja destinația în scris, fără a fi nevoie să o spui verbal șoferului de taxi și plătești direct de pe cardul tău de credit. Cu toate acestea, Uber este disponibil doar în câteva orașe din România.

Din punct de vedere al comunicării, nu ar trebui să îți faci mari griji, pentru că marea majoritate a populației (tinerii și persoanele de vârstă mijlocie) cunosc cel puțin engleza elementară. Cu toate acestea, ai putea învăța cele mai frecvente cuvinte folosite, măcar cum să spui: „da”, „nu”, „mulțumesc”, sau „nu-mi place”. Pe internet există foarte multe lecții de română cu audio și video, podcast-uri și varianta de a folosi subtitrări în limba română atunci când urmărești un film într-o limbă pe care o înțelegi atunci când o asculți. Nu trebuie să devii fluent în limba română, dar cunoașterea câtorva cuvinte te va ajuta cu siguranță în anumite situații.

FOTO: pexels.com

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*