FOTO VIDEO Fundata  – destinația căutată în orice anotimp. Turiștii pot face aici schi, drumeții, plimbări cu trăsura cu cai, echitație sau zbor cu parapanta

Vacanță la Fundata. FOTO Ovidiu Oprea

Comuna Fundata din județul Brașov este o destinație din ce în ce mai căutată de turiști în orice anotimp. Dacă iarna ei pot face schi, se pot plimba cu trăsura cu cai, vara este timpul drumețiilor, al echitației sau parapantei. Practic, orice turist, oricât de exigent ar fi, găsește cu siguranță la Fundata ceva pe placul său. Aici pensiunile și casele sunt răsfirate așa încât turistul obosit de gălăgia orașului poate întâlni aici liniștea de care are nevoie. Un alt atu îl reprezintă mâncarea care este produsă în gospodăriile oamenilor.

Liviu Mirea este inițiatorul proiectului “Pro Fundata” și explică pentru GoNEXT TV faptul că serviciile turistice trebuie să fie unele complexe și să însemne mai mult decât cazare și masă.

“Sunt foarte multe pensiuni și case răsfirate, nu există o aglomerație și este unul dintre avantajele și principalele motive pentru care noi spunem că suntem o destinație liniștită. Sunt și pensiuni, sunt și case de vacanță, sunt și gospodării și este practic acel nucleu de comunitate, o comunitate care pare să funcționeze din ce în ce mai bine și care practic creează și facilitează tot segmentul acesta turistic.  Serviciile turistice trebuie să fie unele complexe, în care trebuie să ai mai multe lucruri decât servicii de cazare și masă. Fără localnici, aceste lucruri ar fi practic imposibile. Este unul dintre motivele pentru care am ales să creăm această comunitate și să facem împreună lucruri”, a afirmat Liviu Mirea.

Directorul general al Agenției de Turism “La Piovra Turista”, Dan Anghelescu, prezintă ce poate face un turist care vin la Fundata, precizând că fiecare zi petrecută în comuna brașoveană poate fi diferită.

“Foarte important este amplasamentul comunei Fundata, aproape de Cheile Grădiștei, aproape de Moeciu, aproape de Bran. Poți să stai o săptămână și în fiecare zi să faci altceva. Într-o zi mergi la Bran, în altă zi mergi la ski la Bran sau la ski la Cheile Grădiștei, plimbări cu trăsura cu cai sau cu sania cu cai, drumețiile montane, sunt cluburi care fac drumeții montane, trasee foarte bune pentru bicicletă. Mâncarea în general este tradițională și bio din gospodăria oamenilor. Este o destinație care merită interesul nostru, este altceva, este un agro-turism foarte bine organizat și poți să petreci o vacanță minunată la Fundata oricând în timpul anului”, a spus Dan Anghelescu.

El a precizat că turiștii mai pot face la Fundata și echitație sau să zboare cu parapanta.

Primarul comunei Fundata, Marian Pâtea, a explicat cum ajută administrația publică locală turismul din zonă.

“Fundata s-a propulsat foarte mult pe scara turismului național și nu numai. Primăria vine în susținerea agenților economici, a dezvoltatorilor din localitate prin realizarea infrastructurii necesare acestora, prin asigurarea serviciilor publice în localitate.

Suntem o localitate mică cu venituri modeste, iar faptul ăsta ne-a făcut cumva să ne îndreptăm atenția către finanțările cu fonduri europene.  Și aici este o mică problemă pentru că și aceste fonduri necesită confinanțări, iar bugetul local este destul de mic pentru a asigura aceste finanțări. Soluții se găsesc. Am procedat la obținerea de credite și vom duce la final proiectele pe care le avem, iar din alte surse să atragem finanțări pentru alte proiecte care sunt imperios necesare localității”, a povestit primarul comunei.

El consideră că prin proiectul “Pro Fundata” toată lumea are numai de câștigat.

“Este o inițiativă de bun augur, proprietarii de pensiuni au prin intermediul acestei platforme un mediu mai propice de comunicare și colaborare, iar cei care sunt în această platformă și care vor mai veni, pentru că e în curs de dezvoltare, sunt convins că vor avea beneficii mult mai mari decât le au individual în comună”, a mai spus primarul Marian Pâtea.

Fundata se află la granița dintre județele Brașov, Argeș și Dâmbovița, între parcurile naționale montane Piatra Craiului și Bucegi.

Este situată la cea mai înaltă altitudine din România și are topoclimatul cel mai uniform din punct de vedere climatic din tot culoarul Rucăr – Bran.

Comuna este formată din trei sate: Fundata, Șirnea și Fundățica.

Turistul ajuns aici poate descoperi în satul Șirnea – Piscul Păltiniș, Stânca Seninare, La Trei Șipote,Padina lui Cențiu, Curmătura Groapelor, Țurțudău , Colțul Spărturilor, Valea lui Cioacă, În Padină, vârful Gâlma Pleșii și Poiana Lungă, iar în Fundata și Fundățica – Vârful Ionelelor, Pe Muchie, Padina Șoimului. Culmea Grădiștea, În Moșoroaie, Șleul Mândrului, Vârful lui Teleleu, Șerbești, Podul Bășoaiei, Creasta Cocoșului, La Puroia, La Pajura și Lacul fără fund. În vecinătatea comunei se află Peștera Liliecilor (comuna Moeciu), La Chișătoare (comuna  Moeciu) și Peștera Dâmbovicioara (comuna Dâmbovicoara).

Turiștii pot opta pentru mai multe trasee. Astfel, cu plecare din Fundata spre Bucegi este următorul traseu: Fundata – Șleaul Mândrului – Vârful Sântilie – Pietrele Albe – Strunga – Cabana Padina.  Durata este de 6-7 ore. Cu plecare din Fundata spre Leaota sunt mai multe trasee:

  • Fundata – Fundățica – durata 1 oră
  • Fundățica – Giuvala – Valea Vătarnița – Fundata – durata 3 ore
  • Fundățica – Valea Cheia – Podu Dâmboviței  – durata 2 ore
  • Fundata Șleaul Mândrului – Curmătura Fiarelor – durata 3-4 ore.

Cu plecare din Fundata spre Cheia: Fundata – Obârșia Văii Grădiștei – La Pajură – durata 1 oră

Cu plecare din Fundata  spre Piatra Craiului:

  • Fundata – Vâtarnița – Valea Muierii și retur – durata 3 ore
  • Drumul Branului spre sud (Fundata – Colții Vâtarniței – Valea Muierii  – Cheile Orății și retur) – durata 4 ore
  • Fundata – Valea Muierii – Dâmbovicioara – Peștera Dâmbovicioarei – Ciocanu – Șirnea – Fundata – durata 5 ore
  • Fundata – Curmătura Groapelor – Poiana Vlădușca – durata 5 ore și jumătate.

Fundata se află la 26 de kilometri de Râșnov, la 34 de kilometri de Poiana Brașov, la 42 de kilometri de Brașov.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*