Timișoara este gazda pentru “Festivalul Etniilor”

Festivalul Etniilor se ține la Muzeul Satului Bănățean

“Festivalul Etniilor” își propune să celebreze multiculturalitatea zonei Banatului, prin intermediul obiceiurilor și tradițiilor specifice etniilor : sârbă, germană, maghiară, bulgară, slovacă, rromă, evreiască, ucraineană, cehă și aromână. Acestea își vor etale frumusețea costumelor populare, gustul preparatelor gastronomice de odinioară și vor aduce pe scena Muzeului Satului Bănățean cântece și dansuri în care datina se păstrează vie.

Nașul acestei ediții este etnia aromână și, pentru prima dată la Timișoara, solistul Stelu Enache și formația sa vor susține un recital, iar gazda este comunitatea aromânilor din Dudeștii Noi.

Sărbătoarea începe cu alaiul etniilor, urmând un traseu de la casa nașului și continuă prin muzeu pe la fiecare etnie, în ritm de fanfară, unde participanții pot gusta produse gastronomice tradiționale specifice etniilor invitate.

Ca în fiecare an, Festivalul Etniilor urmează tipicul unei rugi bănățene în care comunitatea celebrează bucuria de a fi împreună prin muzică, dans și gastronomie tradițională.

De la ora 16:00, fiecare etnie va susține un program artistic, urmând ca ”nașul” să încheie cu un recital susținut de Stelu Enache și formația sa.

Ediția de anul trecut a reunit peste 500 de participanți, artiști și spectatori.

În acest an, Festivalul va aduce la Muzeul Satului mai mult de 200 de artiști, reprezentând 10 etnii din Banat.

Stelu Enache, invitatul special al acestei ediții, este renumit pentru promovarea muzicii aromâne și colaborările lui cu Ovidiu Lipan Țăndărică și Fanfara de la 10 prăjini, iar repertoriul său include vechi cântece ale machidonilor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*