Se apropie Târgul de Fete de pe Muntele Găina, una dintre cele mai mari sărbători în aer liber din România

Hai la Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, este o serbare populară moțească cu o vechime de sute de ani. Potrivit tradiției locului, Târgul de Fete de pe Muntele Găina, zis și Muntele Dragostei, are loc în cel mai apropiat sfârşit de săptămână de ziua Sfântului Ilie, care este sărbătorit pe data de 20 iulie.

Mii de oameni sunt așteptați la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, una dintre cele mai mari sărbători  populară în aer liber din România, care se ține în perioada 21-23 iulie. Târgul, devenit deja o tradiție, are loc pe un platou montan la o altitudine de 1.467 de metri, sărbătoarea fiind menționată pentru prima dată într-un document din 1816. Legenda spune însă că pe Muntelui Găina locuia o crăiasă ce avea o găină care făcea ouă de aur, iar îndrăgostiţii care veneau să-şi mărturisească dragostea primeau câte un ou de aur.

PROGRAM

Sâmbătă, 21 iulie 

Centrul Comunei Avram Iancu, zona terenului de fotbal

 • ora 13.00 – Ateliere şi demonstraţii meşteşugăreşti
 • ora 14.00 – Expoziţia de fotografie etnografică semnată de Vasile Sârb
 • ora 15.00 – Activităţi educative şi de divertisment pentru copii cu Valiza Fermecată
 • ora 15.30 – 19.30 Spectacol Folcloric
 • ora 19.30 – Foc de artificii şi urcarea pe Muntele Găina
 • ora 21.00 – Concert extraordinar de muzică folk şi country rock – pe muntele Găina
 • ora 24.00 – Foc de artificii şi foc de tabără
 • ora 24.00 – 4.00 – Discotecă în aer liber

Duminică,  22 iulie

Muntele Găina

 • ora 10.00 – Arborarea drapelului național al României pe Muntele Găina
 • Ceremonial de depunere de coroane în memoria lui AVRAM IANCU eroul al naţiunii române alături de Tulnicăresele din Avram Iancu şi Fanfara „Augustin Bena” a judeţului Alba
 • ora 10.30 – Târgul Naţional al Meşterilor Populari
 • ora 11.00 – Spectacol extraodinar de folclor

Pe vremuri, fetele veneau la târg pentru a fi pețite de feciori și se cununau chiar pe Muntele Găina, dar acum, târgul este un bun prilej pentru moți și turiști de a petrece. Târgul de pe Muntele Găina a fost înregistrat de Consiliul Judeţean Alba ca marcă la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci şi reprezintă un pol al turismului folcloric pentru judeţul Alba şi centrul Transilvaniei.

Istoricii susţin că apariţia târgului s-a datorat necesităţii de comunicare între oamenii acestor locuri, care trăiau în aşezări izolate şi risipite. Târgul a antrenat, alături de relaţiile economice între locuitorii de pe Văile Arieşului şi Crişurilor, şi relaţii matrimoniale. Se spune că fetele nemăritate veneau pe munte cu familiile lor și își instalau aici un cort cu zestre spre deliciul feciorilor, care la rândul lor se pregăteau cu cele mai alese daruri pentru viitoarele mirese. Momentul-cheie era reprezentat de târguirea fetelor. Fata aleasă era invitată la joc şi apoi cântărită pe o scândură, la capătul celălalt fiind pusă zestrea.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*