Prima expoziție a României la muzeul Luvru: „Broderii de tradiție bizantină din România. În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare”

Expoziția „Broderii de tradiție bizantină din România la Muzeul Luvru“.

În perioada 17 aprilie – 29 iulie, Muzeul Național de Artă al României, împreună cu Muzeul Naţional de Istorie al României, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe şi cu Mănăstirile Putna, Sucevița şi Sfinţii Trei Ierarhi din Iaşi, participă la organizarea expoziţiei „Broderii de tradiție bizantină din România la Muzeul Luvru“.

Evenimentul este o premieră absolută, fiind prima expoziție de artă românească la muzeul Luvru, unde capodoperele broderiei româneşti vor fi prezentate printre cele mai valoroase opere artistice ale umanităţii. Expoziția este centrată pe imaginea-simbol a steagului de luptă cu chipul Sfântului Gheorghe, brodat în urmă cu peste 500 de ani şi oferit de Ștefan cel Mare mănăstirii Zografu de la Muntele Athos.

„Ca român, moldovean și nemțean, sunt mândru că unul dintre cele mai importante muzee ale lumii elogiază o personalitate de talia domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Marele voievod este cel care a clădit de la prima piatră de temelie Cetatea Nouă a Romanului, a întărit și extins zidurile Cetății Neamțului și a ctitorit zeci de biserici și mănăstiri în toată Moldova, rămase până azi prețioasă moștenire. La noi în județ a ridicat Turnul-Clopotniță, simbol al municipiului Piatra Neamț, integrat de Curtea Domnească, Mănăstirea Tazlău și Mănăstirea Neamț, considerată cel mai important lăcaș de cult al ortodoxiei românești”, a transmis președintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*