Mari arene din lume, unde turiștii stadioanelor se simt ca acasă

Stadionul a reprezentat un loc de cult pentru fanii sportului încă din antichitate. Din clădirile originale ale acelei perioade, acestea au devenit o trăsătură definitorie a orașelor moderne. Pasiunea pentru fotbal a rezultat în nevoia de stadioane mai bune și mai mari și astfel s-a ajuns la construirea unor infrastructuri emblematice, dintre care multe au devenit cele mai renumite stadioane din lume.

Stadionul Wembley din Marea Britanie câștigă o poziție de top în rândul acestora datorită dimensiunii sale. Actuala construcție a fost finalizată și redeschisă în 2007, în același loc unde a existat anterior clădirea veche demolată în 2003. Este pe locul 2 în Europa ca mărime, înaintea sa aflându-se Camp Nou din Spania. Barcelona folosește acum acest stadion ca teren propriu, unde se desfășoară multe dintre meciurile locale, la care iau parte unii dintre cei mai mari jucători de fotbal, Lionel Messi fiind unul dintre ei. Alături de celebrele culori roșu și albastru ale interiorului, stadionul include un muzeu, studiouri de televiziune și chiar o capelă, de unde pornește un tunel care duce jucătorii direct pe terenul de joc. Un stadion poate ajunge renumit și datorită evenimentelor pe care le găzduiește, precum Azteca din Mexic, unde s-au desfășurat două finale ale Cupei Mondiale și l-au transformat într-un simbol pentru acest popor.

Pe lângă avantajele pe care stadioanele bine echipate le oferă deja, suporterii își doresc să poată utiliza wifi-ul, pentru că nu toți au acces la date mobile. Există provocări pe care companiile trebuie să le depășească pentru a asigura o conexiune fiabilă pentru un număr mare de dispozitive și pentru a face ca semnalul să fie mai puțin variabil în diferite puncte ale amplasamentului. Pe măsură ce construcțiile continuă pentru stadionul Steaua, ar fi posibil ca acesta să includă o astfel de facilitate. Datorită acesteia, fanii români ar putea naviga în mediul online pentru a-și verifica profilurile de pe rețelele de socializare, să posteze videoclipuri live, să acceseze Unibet România sau, de ce nu, să citească știri postate extrem de recent. Acest proiect de pe teritoriul României include mai multe aspecte noi, precum o zonă de presă și un sky-box în partea de sus a tribunei 1, care îndeplinesc standardele UEFA și FIFA și cresc vizibilitatea, o sală de conferințe și un restaurant.

Cunoscut inițial ca Stadionul Băncii Naționale, stadionul Soccer City din Johannesburg a fost construit pentru Cupa Mondială din 2010. Capabil să găzduiască 90.000 de persoane, acesta este o dovadă că în Africa de Sud fotbalul are întâietate. Clubul de mare succes din Europa, Real Madrid, și-a câștigat dreptul de a juca pe Santiago Bernabeu. Unii dintre cei mai mari jucători ai lumii au jucat aici și au contribuit astfel la valoarea sa. Cristiano Ronaldo l-a numit „acasă” în urmă cu câțiva ani. Stadionul Giuseppe Meazza din Milano, cunoscut și ca San Siro, a fost proiectat astfel încât să poată asigura vizibilitate maximă pentru fiecare spectator, indiferent de locul unde stă așezat. Are o capacitate de 80.000 locuri și a găzduit finala Ligii Campionilor în 2002.

Stadionul Qi Zhong Forest Sports City Arena din China era la modă chiar dinainte ca acoperișurile retractabile să devină populare în construcția terenurilor de tenis, adică din 2005. Curtea centrală de 14.000 de locuri include un astfel de acoperiș retractabil, format din opt piese, în formă de floare de magnolie, iar întreaga sa arhitectură vorbește despre cum arhitectul japonez Mitsuru Senda a știut cum să glorifice oțelul într-un mod cu totul nou.

Chiar dacă are doar 3.400 de locuri, stadionul Pancho Arena din Ungaria, deschis în 2014, se mândrește cu arhitectura organică, în care lemnul este folosit ca material primar de construcție. Pentru structură s-au folosit aproximativ 1.000 de tone de grinzi de pin și astfel poate fi considerat cel mai organic stadion din lume, cu o idee fondatoare unică.

În oricare din aceste locuri, microbiștii se adună cu miile sau zecile de mii pentru a-și sprijini echipele favorite. Fiecare se deosebește printr-o caracteristică anume, fie dimensiunea, semnificația istorică sau design-ul ieșit din comun, dar toate au un singur scop comun, pe care toți iubitorii de fotbal îl susțin.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*