VIDEO Nou izvor de apă termală, inaugurat la Băile Herculane. Investiția e una privată, dar apa e suficientă pentru toată stațiunea

Nou izvor de apă termală la Băile Herculane. FOTO Adrian Boioglu
Nou izvor de apă termală la Băile Herculane. FOTO Adrian Boioglu

Primarul din Băile Herculane mărturisește că se bazează pe investițiile realizate de privați. Aceasta este definiția unei stațiuni unică în lume, cu o istorie de 2000 ani. Dacă privații nu vin să investească, statul lasă totul de izbeliște.

Din fericire pentru Herculane, o companie privată chiar a venit și a realizat o investiție care va ajuta toată stațiunea.

Proprietarii Bacolux Hotels au fost dispuși aducă peste 200.000 Euro pentru a fora un puț adânc de 400 m în cautarea apei termale.

Compania a ajuns în Herculane în anul 2011 a pus din nou în circuitul turistic două hoteluri de 14 etaje: Diana Resort și Afrodita Resort & Spa. Ultimul a fost clasificat la 4 stele și are deja un centru Spa demn de orice catalog de turism internațional.

Apă termală pentru toată stațiunea

Forajul realizat în spatele hotelului Afrodita a ajuns la 400 metri, iar geologul Florian Malancu, cel care a coordonat această lucrare, o vede ca pe o încercare curajosă, dar care în final a fost una de succes.

“Pentru prelevarea apei s-au făcut două ieșiri. Una de 120 mm care merge la canalizare și a doua ieșire care va pompa apa spre cele două hoteluri, Afrodita și Diana. A treia ieșire este pentru surplusul de apă de 6 mc pe secundă, care va fi distribuit la hotelurile din zonă. A durat o lună și jumătate până s-a săpat de la adâncimea de 0 până la 400 metri. La adâncimea aceea s-a intrat în granit, în rocile eruptive. Am constatat o inversiune termică în prezența a două acvifere: un acvifer cald, până la 320 m cu temperaturi de 40 grade, după care, la adâncimea finală de 400 m, apa a avut 17 grade”, a declarat inginerul geolog Florian Malancu.

Noua sursă de apă termală a fost testată și specialiștii au confirmat că este ideală pentru afecțiuni reumatismale, ginecologice, posttraumatice ale aparatului locomotor, neurologice, dermatologice și afecțiuni respiratorii și ORL. Ea iese din pământ la 37 grade celsius

Noua sursă de apă este foarte bogat mineralizată, ajunge la suprafață în mod natural arteziană, temperatura acesteia la ieșirea din pământ fiind de 36 – 37 grade.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*