Guvernul României a adoptat normele metodologice privind crearea, amenajarea și omologarea traseelor pentru turism pedestru

Au fost adoptate normele metodologice privind crearea, amenajarea și omologarea traseelor pentru turism pedestru. FOTO: MAT

Guvernul României a adoptat miercuri, 12 octombrie, Hotărârea pentru aprobarea Normelor metodologice privind crearea, amenajarea și omologarea traseelor pentru turism pedestru.

„Tendința românilor de a opta pentru atracțiile turistice autohtone, naturale sau amenajate, într-un cadru organizat, este în creștere! Prin urmare, o atenție tot mai mare trebuie îndreptată către traseele pedestre, care necesită semnalizare și amenajare corespunzătoare, astfel încât să ofere un sentiment de siguranță celor care aleg să le parcurgă. În acest sens, prin prezentul act normativ, au fost stabilite normele metodologice necesare pentru crearea și omologarea acestor produse turistice. Reglementarea va debloca, totodată, numeroase inițiative ale factorilor implicați în dezvoltarea acestor tipuri de trasee și va încuraja apariția unora noi astfel încât, pe termen scurt și mediu, să putem observa o creștere a beneficiilor directe și indirecte, economice și sociale, pe care le aduce României turistice”, a declarat ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu.

Traseele pentru turism pedestru sunt dezvoltate în zonele de dealuri, podișuri, coline, câmpii și lunci, precum și în zone metropolitane, urbane, și evidențiază obiectivele turistice naturale și antropice, prin prezentarea acestora și explicarea semnificațiilor. Crearea, amenajarea și omologarea acestora va contribui la o creștere a circulației turistice la nivel național, precum și la dezvoltarea localităților pe raza cărora se află.

Pentru a fi omologat, un traseu pentru turism pedestru trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care menționăm: să prezinte interes din punct de vedere turistic și să fie dedicat unui sau mai multor obiective și/sau puncte de interes turistic, să propună una sau mai multe teme de interes turistic, să nu străbată o zonă declarată prin lege ca fiind montană, să nu necesite construirea unor amenajări – poduri, podețe, balustrade, trepte – care să aibă un impact negativ asupra mediului înconjurător, să nu traverseze zone periculoase pentru siguranța și securitatea turiștilor și să asigure posibilitatea turiștilor de a se odihni la intervale de maximum 5 km. Categoriile și tipurile acestora se stabilesc în funcție de timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate și nivelul de echipare al turiștilor.

Omologarea este realizată de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Procedural, administratorul este obligat ca în termen de 30 de zile de la înființarea unui traseu să se adreseze instituției de resort, în vederea obținerii autorizației. Totalitatea traseelor pentru turism pedestru omologate din România se constituie în Rețeaua Națională de Trasee pentru Turism Pedestru, denumită ROPED.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*