GoNEXT TV EXCLUSIV Emir Kusturica: “Cinematografia românească este cea mai bună din Balcani, iar filmul românesc este unul puternic”

Emir Kusturica. FOTO Adrian Boioglu

Regizorul Emir Kusturica este unul dintre cei mai apreciați oameni de film din Europa. Filmele sale prezintă Balcanii într-o lumună aparte, iar muzica sa și modul în care a construit de la zero un sat în apropierea graniței cu Bosnia arată aplecarea sa către tradiții, dar și grija pentru valorile țării sale.

Jurnalistul Adrian Boioglu a discutat cu Emir Kusturica despre festivalul de muzică și film care îi poartă numele – Kustendorf – eveniment ajuns la a 16-a ediție, dar și despre filmul românesc și cel european.

Kusturica este de părere că această – cea mai recentă – ediție a festivalului Kustendorf este mult mai bună decât cele precedente și asta se datorează faptului că toți cei care participă și-au schimbat modul de a gândi. Motto-ul ediției cu numărul 16 a fost “Arta deasupra tuturor”, dar una dintre marile probleme ale tinerilor regizori prezenți în concurs este finanțarea.

Emir Kusturica crede că pentru acești tineri regizori este important să aibă o idee foarte bună, pentru că în felul acesta găsești și bani pentru a finanța un film.

“Îmi amintesc că la primele festivaluri era ales un câștigător din 5-600 filme. Acum sunt mii de filme, iar în cinematografe ajung chiar și mai multe. Dacă ai o piesă puternică în mînile tale, finanțarea vine singură la tine. Dacă mergi să cauți bani doar pentru că vrei să faci apoi un film, atunci trebuie să înțelegi că cinema-ul nu este o muncă ușoară. Astăzi, producătorii sunt mai importanți decât regizorii. Trebuie să ai o idee foarte bine pregătită, pentru că altfel ea nu se va transforma într-un film”.

Kusturica este cunoscut și pentru faptul că filmele sale au o puternică tentă politică sau socială. El a vorbit cu jurnalistul Adrian Boioglu și despre aceste aspecte.

“Sunt încrezător că atunci când aduci un film pe ecran este ca și cum ai deschide o pagină în care sintetizezi nu doar existența oamenilor, dar și probleme istorice, sociale sau politice. Nu trebuie să fii istoric, dar trebuie să creezi un erou sau un anti-erou și să îl așezi într-un conect. Imaginea timpului în care trăim a fost evitată prin divertisment, dar cinematografia rămâne modul cel mai bun prin care putem să intrăm în profunzime în problemele oamenilor”, a declarat Emir Kusturica pentru GoNEXT.

Regizorul sârb a vorbit despre filmele românești contemporane. El s-a arătat un mare fan al regizorilor români de astăzi.

“Cinematografia Românească este cea mai bună din Peninsula Balcanică. Încă mai aveți autori care nu sunt occidentalizați, care merg după idei originale. Și filmul românesc din ultimii 10-15 ani este unul foarte puternic. Îmi doresc să le transmit un mesaj oamenilor de film din România: continuați să fiți originali, să fiți români în lume”, a mai spus Emir Kusturica în interviul său acordat jurnaliștilor GoNEXT.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*