FOTO VIDEO Orașul Eforie, gazdă perfectă pentru prima ediție a Taberei internaționale de creație artistică “Arta va învinge prin artiști”

Tabără de creație la Eforie. FOTO GoNEXT.ro

Eveniment cultural remarcabil la Eforie! În perioada, 3-9 septembrie, orașul de la malul mării a găzduit prima ediție a Taberei internaționale de creație artistică Arta va învinge prin artiști”, în organizarea Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă (ALZIAR), în colaborare cu Primăria Orașului Eforie.

Un eveniment extrem de important pentru noi, care a găzduit mai multe activități, de la creații artistice metalice la design vestimentar, încondeiere de ouă și tabără de pictură. În urma acestei tabere, rămân o grămadă de lucrări minunate în patrimoniul orașului, lucrări pe care le vom expune cu drag pentru a fi admirate de către turiști. Toți cei care au participat sunt artiști minunați, iar lucrările sunt extraordinar de frumoase, a declarat, pentru GoNEXT, Cecilia Crețu, șef Serviciu Afaceri Externe, în cadrul Primăriei Eforie.

Participanții s-au arătat încântați de șansa de a lua parte la această primă ediție a taberei, remarcând diversitatea artistică propusă de către artiștii invitați, precum și valoarea artistică indubitabilă a lucrărilor expuse.

Pasiunea pentru arta în metal este cultivată în timp. Eu am început cu restaurare de motociclete, apoi am continuat cu restaurare de obiecte de artă și de cult. Lucrând pe toate aceste obiecte frumoase, mi-am spus că pot și eu să realizez obiecte de artă originale”, a mărturisit Cristina Dinu, artist amator, cea care, în viața de zi cu zi, este fizician-chimist.

Aceasta a dezvăluit jurnaliștilor GoNEXT și modul în care își găsește inspirația pentru realizările sale artistice. Citind foarte mult, am încercat apoi să-mi pun sentimentele câștigate după fiecare carte într-o lucrare. De aceea, expoziția cu care m-am prezentat aici se numește <Emoții metalice>, iar fiecare lucrare în parte reprezintă o stare”.

La rândul său, Cristina Timu, meșter popular cu o experiență de peste 20 de ani, vine dintr-o comună vestită din Bucovina, un loc în care fiecare casă reprezintă o operă de artă tradițională.

Vin dintr-o frumoasă zonă, Bucovina, comuna-muzeu Ciocănești, declarată comună-muzeu în aer liber, datorită faptului că peste 600 de case sunt încondeiate, cum s-ar spune, au model național la streașina caselor”, povestește interlocutoarea GoNEXT.

La această ediție a taberei, a participat cu un atelier de încondeiat ouă, care s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului. Ouăle pe care noi le scriem au același model ca pe case și costumele populare. Este o tradiție pe care noi o păstrăm de peste o sută de ani și care se transmite de la generație la generație. Aici am avut un real succes, foarte mulți copii au dorit să încerce să încondeieze ouă, în cadrul atelierului de lucru, a mai spus Cristina Timu.

Pentru mulți dintre artiștii prezenți în cadrul taberei de la Eforie și în special pentru pictori, marea a reprezentat subiect și inspirație.

Pentru că arta reprezintă un limbaj universal, marea este un subiect dintre sutele de subiecte pe care arta plastică le abordează. Dacă ne uităm la ea, marea își schimbă fața de câteva ori pe zi, este într-o relație frumoasă cu cerul. De aceea, este un subiect preferat de foarte mulți artiști. De-a lungul timpului, este o vrajă, de aceea se și spune că marea vrăjește și foarte mulți oameni vin la mare pentru energia ei, pentru culoarea ei, pentru frumusețea ei. Bineînțeles, pictorii văd mult mai mult decât cei care vin să se bucure doar de apa mării, de soare și de plajă, a declarat Mihai Șerbănescu, pictor și profesor la Școala de artă din Târgoviște.

Organizatorii au subliniat rolul important al taberei în îmbogățirea patrimoniului cultural al localității, dar și la creșterea prestigiului cultural pentru orașul Eforie.

“Sperăm să organizăm și pe viitor astfel de evenimente, pentru că trebuie să încurajăm arta. Anul acesta a fost mai dificil, având în vedere pandemia, dar anul viitor sperăm să putem organiza astfel de evenimente într-un cadru mult mai larg, mai deschis. Orașul are nevoie de astfel de evenimente, care reprezintă o gură de aer proaspăt, ne încântă sufletul și privirea”, a precizat Cecilia Crețu, reprezentant al Primăriei Orașului Eforie.

A fost o ediție reușită, am avut și o expunere bună, chiar și pentru această perioadă de sfârșit de sezon. Organizarea nu a fost o sarcină grea, pentru că ALZIAR are o experiență foarte mare în colaborarea cu administrațile publice ce fac parte din organizație, implicit cu cea din Eforie”, a punctat, la rândul său, Dan Nițescu, director onorific al Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România.

Organizația de cuprinde în prezent 64 de membri (consilii județene, municipii, orașe și comune) și care sprijină protejarea patrimoniului cultural, promovarea creației culturale și a creatorilor și dezvoltarea comunităților locale.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*