Comunitatea maghiara din Apața vă invită la împușcatul cocoșului

Cocoșul trădător este „împușcat“ în fiecare an în localitatea Apața. FOTO Nicole Wilcox

În fiecare an, în ziua Paștelui Catolic, în Apața are loc un ritual tradițional, cu origini în Evul Mediu: împuscatul cocoșului.

Se crede ca originea acestui obicei al comunității maghiare este legată de o legendă a locului, care spune că în secolul al XVI – lea, în timpul unei invazii tătărăști, populația din zonă s-a retras în cetate. Invadatorii au pustiit localitatea, dar la retragere au auzit un cântec de cocoș din cetate. Locuitorii refugiați aici au fost descoperiți în felul acesta. Cetatea a fost asediată, iar supraviețuitorii au hotărât pedepsirea cocoșului trădător.

În zilele noastre, participanții la acest eveniment sunt copiii, scopul sărbătorii fiind inițierea în ochirea și tragerea la țintă cu arbaleta. Locul cocoșului este luat de un panou pe care este pictat acest animal.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*