Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul ajunge la „Zilele Maramureşului – Haida, hai în Maramureş”

La Baia Mare are loc prima ediţie a Maramureş Film Festival

În perioada 8 – 13 mai are loc loc, la Baia Mare, a IV-a ediţie a „Zilelor Maramureşului – Haida, hai în Maramureş”, manifestare organizată de către Consiliul Judeţean Maramureş, în cooperare cu instituţiile de cultură din subordine.

„Zilele Maramureşului”, eveniment aflat la cea de-a patra ediţie, doreşte să valorifice identitatea culturală a zonei, resursele sale materiale şi spirituale, printr-o serie de acţiuni derulate atât în Baia Mare, cât şi în mai multe localităţi din judeţ. Anul acesta, Consiliul Judeţean Maramureş iniţiază, odată cu acest eveniment, şi o amplă acţiune de promovare a judeţului Maramureş ca destinaţie turistică, sub denumirea „Haida, hai în Maramureş!”. Printre activităţile care vor fi derulate se numără: o conferinţă dedicată Marii Unirii, la care sunt invitaţi să participe academicieni, profesori universitari, istorici (va avea loc la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare), un Târg de promovare a zonei – „Bun de Maramureş”, un simpozion internaţional de ceramică la care sunt invitaţi specialişti din ţară şi din străinătate.

De asemenea, în cadrul „Zilelelor Maramureşului” va fi organizată şi Gala Ambasadorilor Turismului Maramureşan – ce va prezenta momente artistice oferite de cunoscuţi artişti de tezaur folcloric, cât şi prima ediţie a Maramureş Film Festival – eveniment dedicat vizionării celor mai reprezentative filme care au ca temă personaje şi locuri din Maramureş sau care au fost turnate în Maramureş.

În acest context, „Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul” va prezenta, pentru prima dată pe frumoasele meleaguri maramureşene, o serie de filme istorice dedicate Centenarului Marii Uniri, dar care au legătură, prin subiecte, cu Maramureşul.

Spectatorii sunt invitaţi să vizioneze filme precum:

  • „Pintea”, regia: Mircea Moldovan (povestea fostului ofiţer în armata habsburgică, Grigore Pintea – interpretat de Florin Piersic, care se întoarce în satul natal din Maramureş şi devine haiduc, un luptător pentru apărarea sătenilor chinuiţi de oamenii grofului);
  • „Ultima frontieră a morţii”, regia: Virgil Calotescu, un film istoric ce prezintă frumoase imagini din localităţile maramureşene Ieud şi Moisei. Programul este completat de filmele istorice „Dreptatea – Momentul adevărului”, regia: Andrei Blaier, „Capcana mercenarilor” şi „Dacii”, ambele în regia lui Sergiu Nicolaescu.

Filmele vor putea fi văzute la Teatrul de Vară din Baia Mare, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, proiecţiile vor avea loc la aceeaşi oră, în incinta Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară.

Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea şi filmul / Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al şaselea an de existenţă, este acela de a promova filmul românesc din toate timpurile, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc din toate timpurile.

PROGRAMUL

TEATRUL DE VARĂ DIN BAIA MARE

Marţi, 8 mai, ora 20.00: PINTEA
Regia: Mircea Moldovan; Scenariul: Vasile Chiriţă, Dumitru Mureşan
Cu: Florin Piersic, Maria Ploae, Constantin Diplan, Ovidiu Schumacher

Miercuri, 9 mai, ora 20.00: ULTIMA FRONTIERĂ A MORȚII
Regie: Virgil Calotescu; Scenariul: Nicolae Jianu
Cu: Mariana Mihuţ, Ion Dichiseanu, Emanoil Petruţ

Joi, 10 mai, ora 20.00: DREPTATEA – MOMENTUL ADEVĂRULUI
Regia: Andrei Blaier; Scenariul: Titus Popovici
Cu: Gheorghe Dinică, Alexandru Repan, Irina Petrescu, Ilinca Goia

Vineri, 11 mai, ora 20.00: CAPCANA MERCENARILOR
Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Sergiu Nicolaescu şi Liviu Gheorghiu
Cu: Sergiu Nicolaescu, Amza Pellea, Ion Besoiu, Mircea Albulescu, Gheorghe Cozorici

Sâmbătă, 12 mai, ora 20.00: DACII
Regia: Sergiu Nicolaescu; Scenariul: Titus Popovici
Cu: Amza Pellea, Mircea Albulescu, Marie Jose Nat, Pierre Brice

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*