Tradiții aproape uitate – Șiratău sau adusu cinstii- petrecere în ajunul cununiei, la Bădăcin

Intrarea în satul Bădăcin. FOTO Wikipedia

Pe vremuri, și în unele sate chiar și acum, nunta era o petrecere a întregii comunități, la care contribuia fiecare cu ce avea prin gospodărie: făină, ulei, găini, ouă etc. Toate acestea se strângeau înainte de marele eveniment, prilej de voie bună.

Pentru a nu fi dată uitării o astfel de tradiție faină, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus a luat inițiativa de a recrea această sărbătoare.

Cei care sunt curioși și dornici să participe la ea, sunt așteptați pe 26 august în satul Bădăcin, în curtea bisericii noi, să guste piroște cu rișcaș ori cu păsat, cozonaci pufoși, dar și faimoasele plăcinte de Bădăcin, puse alături de vin sau pălincă de fructe.

Satul Bădăcin face parte din comuna Pericei, la 5 Km de orașul Șimleu Silvaniei, în județul Sălaj. Este un sat relativ mic, cu 275 de numere de casă.

Aici s-a născut la 8 ianuarie 1873 Iuliu Maniu, politician român, deputat la Budapesta în parlamentul Ungariei, de mai multe ori prim-ministru al României, președinte al Partidului Național-Țărănesc

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*