Situl arheologic Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte va fi închis marți, 6 aprilie

Sarmisegetuza Regia. FOTO Facebook / Administrația Sarmisegetuza Regia

Situl arheologic Sarmizegetusa Regia – Grădiștea de Munte va fi închis marți, 6 aprilie, pentru tăierea a doi fagi, situați în interiorul fortificației, pe terasa a IV-a.

Potrivit Administrației Sarmizegetusa Regia, demersul este impus de starea de degradare accentuată a celor doi arbori, iar în cazul unei căderi necontrolate s-ar pune în pericol atât integritatea vizitatorilor sitului (arborii se află pe traseul principal de vizitare) cât și vestigiile din imediata vecinătate a acestora. Atât tăierea, cât și îndepărtarea trunchiului și crengilor vor fi efectuate manual, pentru a minimiza riscurile afectării vestigiilor arheologice.

În acest context, reprezentanții ASR fac și o serie de precizări legate de motivele care conduc spre astfel de acțiuni:

  • Starea majorității monumentelor de la Sarmizegetusa Regia este una fragilă din cauza unor factori multipli, de tip uman și natural.
  • Prezența arborilor seculari conferă sitului o notă aparte și are un rol important pentru stabilitatea terenului, inclusiv a teraselor pe care au fost ridicate diverse construcții în antichitate. Drept urmare, nimeni nu își dorește o îndepărtare a lor în număr mare din peisajul amintit. În același timp, însă, este o realitate faptul că, în cazul de față, simbioza dintre natură și monumentele din piatră nu are doar aspecte pozitive.
  • Căderile de fagi au afectat de-a lungul timpului numeroase vestigii arhitecturale și, nu de puține ori, au pus viața oamenilor în pericol.
  • Hățișul birocratic, dificultățile generate de configurația terenului și de dimensiunile fagilor, costurile și vehicularea unor teorii exagerate cu privire la asemenea demersuri au îngreunat adesea găsirea unor soluții optime care să ajute atât la protejarea vestigiilor antice, cât și a cadrului natural.
  • Nu trebuie să uităm că viața oamenilor și monumentele sunt prioritare.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*