Se menține atenționarea de călătorie pentru Australia unde incendiile de vegetație sunt în continuare un pericol

Australia. FOTO Joey Csunyo

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Australia asupra menținerii stării de dezastru în statul Victoria, a stării de urgență în statul New South Wales și a stării de alertă pe teritoriul capitalei australiene – Canberra, în urma evenimentelor majore provocate de incendiile de vegetație. Totodată, alerte pentru condiții severe de producere a incendiilor sunt în continuare în vigoare pentru Australia de Vest, respectiv Australia de Sud.

Teritoriul capitalei australiene – Canberra rămâne cel mai afectat de poluarea cu fum.

Autoritățile locale au emis un apel național de anulare a oricărei deplasări care nu este strict necesară în zonele afectate de incendii sau cu pericol major de producere a incendiilor.

De asemenea, autoritățile locale pot decide închiderea drumurilor naționale și a autostrăzilor, fără o notificare prealabilă. Detalii în timp real despre starea drumurilor și eventuale suspendări ale circulației auto pot fi consultate accesând http://www.livetrafficnsw.com/.

Informații în timp real despre zonele afectate de fum pot fi consultate accesând website-ul http://www.bom.gov.au/catalogue/warnings/air-pollution.shtml, cu precizarea că situația concentrației factorilor de poluare sau a calității aerului respirabil se poate modifica în timp scurt, în funcție și de evoluțiile meteorologice, specifice anotimpului cald din regiune.

Cetățenii români care se află în Australia sunt sfătuiți să se informeze cu atenție înainte de orice deplasare, să descarce și să utilizeze aplicațiile oferite de guvernele locale: Fires near me NSW – https://www.rfs.nsw.gov.au/fire-information/fires-near-me, VicEmergency – http://www.emergency.vic.gov.au/respond, Alert SA (pentru Australia de Sud), Emergency WA (în Australia de Vest) și să ia în considerare riscurile la care se pot supune înainte de a călători într-o zonă afectată de incendii. Orice deplasare în zonele afectate de incendii sau în regiunile care se află sub o alertă este un risc asumat individual.

În cazuri urgente, sau dacă se observă foc în zonă, se recomandă apelarea, cu prioritate, a numărului unic local de urgență „000”.

Se recomandă de asemenea urmărirea cu atenție a informațiilor transmise prin postul național de televiziune ABC, precum și prin radio ABC, pe următoarele frecvențe:

  • Canberra: 549 AM / 666 AM;
  • Sydney: 702 AM;
  • Melbourne: 774 AM;
  • Adelaide: 891 AM/639 AM;
  • Perth: 720 AM/684 AM.
  • Frecvențele disponibile pentru alte zone/orașe din Australia pot fi obținute accesând http://reception.abc.net.au/.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Sydney: +61 (2) 92993764 (competență pentru statele New South Wales, Queensland și Northern Territory), precum și ale Biroului Consular Melbourne: +61 (3) 99783804; +61 (3) 99783806 (competență pentru statul Victoria, Tasmania, Australia de Sud și Australia de Vest), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al Consulatului General al României la Sydney: +61401558844, respectiv al Biroului Consular Melbourne: +61410599155.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://sydney.mae.ro, http://canberra.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*