Se caută surse de finanțare pentru reabilitarea monumentului istoric „Băile Neptun” din Băile Herculane

Monumentul istoric „Băile Neptun”. FOTO Primăria Băile Herculane

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca și noul arhitect șef al județului, Luminița Munteanu au reușit să-i aducă miercuri, 17 martie, pentru prima dată la aceeași masă, pe directorul Administrației Bazinale de Apă Banat Timișoara, Caius Parpală, directorul Direcției pentru Cultură Timiș, Sorin Predescu, primarul orașului Băile Herculane, Cristian Miclău și inițiatorii Herculane Project. A mai răspuns invitației și ing. Marius Pascariu, specialist în monumente istorice.

Organizată în Băile Herculane, întâlnirea a avut ca scop găsirea de soluții pentru regularizarea cursului Cernei, de la baraj Hidroelectrica până la râul Belareca și identificarea posibilităților de reabilitare a Băilor Neptun.

„Situația a fost amplu dezbătută, cu argumente și informații aduse de fiecare dintre interlocutori, cu soluții și asumări. Se impune consolidarea malurilor râului Cerna ținând cont de gradul de afectare a fundațiilor clădirilor și implicit cea a monumentului istoric Băile Neptun. În cazul acestui obiectiv, aflat în administrarea primăriei, problema o reprezintă starea de degradare a imobilului. Urmarea discuțiilor de astăzi, Primăria Băile Herculane va face o nouă expertiza tehnică care să arate aspectele urgente pentru care se impune intervenție. În paralel, se va iniția o hotărâre de Guvern pentru a trece malurile râului Cerna în administrarea ABA Banat care va demara proiectul pentru stabilizarea acestora, de la baraj Hidroelectrica până la râul Belareca”, au precizat reprezentanții CJ Caraș-Severin.

În cazul monumentul istoric Băile Neptun se vor căuta surse de finanțare, urmând a fi inițiate demersuri pentru rezolvarea aspectelor juridice, documentații ale clădirii și a terenului, dar și cele privind consolidarea versantului din spatele obiectivului, teren ce aparține Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva.

Inițiativa de astăzi a Consiliului Județean Caraș-Severin a fost posibilă și ca urmare a faptului că Primăria orașului Băile Herculane a transferat administrației județene, începând cu data de 10 martie 2021, competența emiterii documentelor de urbanism.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*