Școala de vară ARCHÉ, la Castel în Gornești s-a încheiat

Castelul Teleki. FOTO Facebook/Castelul Teleki Kastély

Cercetări ale cetății medievale, Registrul Verde al parcului și documentația pentru lucrările de primă necesitate, realizate la castelului Teleki din Gornești în timpul Școlii de Vară ARCHÉ de o echipă interdisciplinară de specialiști și studenți.

Cea de-a patra ediție a Școlii de vară ARCHÉ, la Castel în Gornești s-a desfășurat în perioada 2-8 septembrie pe Domeniului Teleki, ansamblu monument istoric de importanță națională. Evenimentul a reunit 20 de participanți, specialiști și studenți din domenii precum arhitectură, inginerie structurală, peisagistică și arboricultură, arheologie,
istorie, istoria artei, comunicare, ce au studiat, timp de o săptămână, numeroasele valori ale Castelului Teleki, monument cu o istorie de peste 500 de ani.

Organizat de Asociația ARCHÉ împreună cu Asociația Castel Teleki, programul a oferit studenților și tinerilor profesioniști oportunitatea de a deprinde, în echipe interdisciplinare și sub coordonarea unor specialiști din diverse domenii asociate protejării și conservării patrimoniului, cunoștințele teoretice și abilitățile practice necesare pentru a iniția intervenții responsabile de revitalizare a obiectivelor de patrimoniu.

Anul acesta, activitățile au fost grupate în 3 ateliere tematice, arheologie, inginerie și peisaj, prin care participanții au avut ocazia să afle, prin studii și activități practice, mai multe despre cetatea medievală ce a precedat actualul castel baroc, despre aspectele tehnice ale actualei clădiri, precum și despre grădina istorică și întreținerea arborilor.

Rezultatele atelierelor tematice oferă informații care vor avea un impact asupra viitoarei restaurări și
utilizări a domeniului.

În cadrul atelierului de peisaj, realizat sub îndrumarea peisagiștilor Diana și Mihai Culescu și arboricultorului Alexandru Purcaru, a fost întocmit Registrul Verde al domeniului, prin inventarierea celor 581 de arbori din parcul castelului. Datele colectate oferă informații și despre valoarea eco-beneficiilor pe care prezența acestor arbori le oferă comunității din Gornești – 40.000 de euro anual. De asemenea, arborii din parc colectează jumătate de tonă
de praf și aproape 5 milioane de litri de apă anual.

Atelierul de inginerie, realizat alături de Juli Takács, inginer, și arhitecții Klaus Birthler, Ruxandra și Octavian Coroiu, a contribuit la realizarea documentației tehnice pentru lucrările de primă necesitate – repararea uneia dintre bolțile subsolului, aflată în stare de colaps – și la completarea releveului de degradări necesar pentru restaurarea castelului.

În cadrul atelierului de arheologie, realizat împreună cu arheologii Zoltán Soós, Botond Rezi și echipa Muzeului Județean Mureș, s-au continuat săpăturile începute în anii anteriori, dedicate cercetării castelului medieval. Ele vor fi continuate de echipa Muzeului Județean Mureș în săptămânile următoare, iar rezultatele vor fi documentate și publicate. La atelier au contribuit și membri echipei proiectului Pixels for Heritage, care au relevat, prin tehnici de
fotografie, descoperirile arheologice anterioare din subsolul istoric.

Inițiată în 2016, Școala de Vară ARCHÉ, la castel în Gornești are ca scop crearea unei documentații solide, care să contribuie la proiectul de restaurare și la planul integrat de management al Castelului Teleki. Activitățile compun un exercițiu realist, ancorat în contextul naţional și internaţional al protejării, conservării și reabilitării patrimoniului cultural construit și oferă ocazia participanților de a aprofunda procesul complex și multidisciplinar al reabilitării
monumentelor istorice, sub îndrumarea specialiștilor activi în domeniu.

Domeniul Teleki din Gornești este unul dintre cele mai importante ansambluri nobiliare baroce din România, reunind un valoros edificiu baroc, o grădină cu arbori seculari, precum și o serie de anexe istorice. Castelul actual a fost construit în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, pe fundaţiile unui vechi castel medieval ce exista încă din secolul al XV-lea. Se presupune că planurile au fost întocmite de Andreas Mayerhoffer şi fiul său, Johan Mayerhoffer, arhitecţi celebri în epocă, care şi-au pus amprenta asupra multor reşedinţe nobiliare din Europa Centrală. Clădirea castelului are o configuraţie barocă, cu plan în formăde U, cu un pavilion central şi două aripi laterale. În 1949, ansamblul a fost naţionalizat, iar în 1956 a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii, funcţiune păstrată până în 2011.

Ansamblul aparține azi familiei Teleki și este deschis publicului larg. Proiectul „La Castel în Gornești” este înscris în programul multianual „Școala de Vară ARCHÉ”, fiind cea de-a doua școală de vară organizată anul acesta. Prima, organizată pe Domeniul Cantacuzino din Florești, sub titlul Școala de de Vară la Palat, ÎnFlorești, a fost prima școală de vară din România dedicată exclusiv patrimoniului cultural de tip parc/grădină istorică și restaurării acestuia. Cele trei ateliere de lucru desfășurate în cadrul acestui eveniment au reprezentat o premieră națională întrucât până în acest moment în România nu au mai fost realizate săpături arheologice într-o grădină de patrimoniu, relevee ale vegetației arboricole cu aplicații digitale folosite în Occident și nici intervenții artistice non-invazive de tip
site-specific care să pună în valoare patrimoniul peisager dintr-o grădină istorică.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*