Ruta românească a Merelor de Aur, recunoscută de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului

Ruta românească a Merelor de Aur, recunoscută de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. FOTO: FIJET Romania

Ruta Destinațiilor Turistice de Excelență EDEN și Ruta „Merelor de Aur” sunt cele mai recente rute recunoscute de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Municipiul Târgu Jiu a marcat într-un mod aparte Ziua Mondială a Turismului, organizând, în Sala Maură a Palatului Administrativ, o reuniune la care au fost invitați specialiști și promotori din industria ospitalității. Cu această ocazie au fost lansate două noi rute turistice naționale: Ruta Destinațiilor Turistice de Excelență EDEN și Ruta „Merelor de Aur”, trofeele conferite de Federația Internațională a Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism, FIJET. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, împreună cu Consiliul Județean Gorj, Asociația Profesională Patronală de Turism Gorjul și Asociația „Acasă la Brâncuși”. Cu acest prilej, reprezentanții destinațiilor incluse în cele două rute au primit din partea Ministerul Antreprenoriatului și Turismului diplome care atestă, în mod oficial, calitatea lor de membri.

Programul Rutelor Culturale și apoi al Rutelor Cultural Turistice a fost creat în 1987 de Consiliul Europei, având ca obiectiv evidențierea existenței unui patrimoniu european comun. Drept urmare, responsabilii turismului din România au creat un sistem voluntar de recunoaștere a Rutelor Cultural Turistice dezvoltate de organizațiile de turism sau de autoritățile publice locale.

De la lansarea, în 2006, a proiectului EDEN de către Comisia Europeană, în România au fost desemnate 39 de astfel de destinații. Eticheta de destinație EDEN se obține în urma unui concurs tematic, scopul fiind creșterea vizibilității destinațiilor non-tradiționale, conștientizarea publicului în ceea ce privește diversitatea și calitatea ofertei turistice europene, susținerea turismului durabil și crearea de rețele între destinații. O călătorie pe Ruta Cultural Turistică Națională a Destinațiilor Europene de Excelență, EDEN, poate fi descrisă ca o adevărată lecție de cultură și presupune un itinerar lung, prin 20 de județe ale României.

Ruta „Merelor de Aur” cuprinde Bucovina, Delta Dunării, Mărginimea Sibiului, Târgu Jiu și Oradea. Primul trofeu „Mărul de Aur” a ajuns în România în anul 1975 și a fost acordat Bucovinei, pentru mănăstirile cu picturi murale exterioare. Acel trofeu „Mărul de Aur” poate fi admirat în Muzeul Mănăstirii Moldovița. Pe ruta „Merelor de Aur” se află și Mărginimea Sibiului, considerată o destinație unde poți vedea imagini ale satului românesc autentic sau, după cum a catalogat-o juriul FIJET, o destinație romantică. Tot în anul 2009, un alt trofeu „Mărul de Aur” a fost acordat Deltei Dunării, un teritoriu fascinant datorită biodiversității și multiculturalității, modelat permanent de apele fluviului. În anul 2014, a venit rândul municipiului Târgu Jiu să primească trofeul „Mărul de Aur”. Juriul FIJET a considerat că Târgu Jiu reprezintă o destinație unicat datorită operelor în aer liber ale celebrului sculptor Constantin Brâncuși. Cel mai recent trofeu „Mărul de Aur” a fost acordat în 2019 orașului Oradea. Juriul a subliniat că acest trofeu recompensează municipalitatea pentru activitatea de promovare și dezvoltare a turismului în Oradea și regiune.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*