A fost promulgată legea privind regimul juridic al cetăților dacice din Munții Orăștiei

Sarmisegetuza Regia. FOTO Facebook / Administrația Sarmisegetuza Regia

Președintele României, Klaus Werner Iohannis a promulgat Decretul pentru promulgarea Legii privind regimul juridic al cetăților dacice din Munții Orăștiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO și unele măsuri privind protejarea acestora.

Potrivit articolului 1 al Legii, judeţele pe teritoriul cărora se află monumentele istorice Cetățile dacice din Munții Orăștiei şi care nu sunt înscrise în inventarul domeniului public național ori în inventarul domeniului public local al comunelor, oraşelor şi municipiilor, au obligaţia să preia, să inventarieze, să înscrie în domeniul public județean şi să asigure administrarea acestora.

Practic, emiterea Decretului consfințește trecerea în administrarea Consiliului Județean Hunedoara a celor patru cetăți dacice: Costești-Blidaru, Costești-Cetățuie, Piatra Roșie și Bănița.

„Încredințarea administrării cetăților dacice către Consiliul Județean Hunedoara este cea mai bună soluție, mai ales dacă ținem cont de modelul de administrare, ca exemplu de bună practică, de la Sarmizegetusa Regia. Prin demersuri deja începute sub coordonarea președintelui Mircea Flaviu Bobora și a vicepreședintelui Sorin Vasilescu, Consiliul Județean Hunedoara intenționează să acceseze fonduri pentru efectuarea lucrărilor specifice de conservare și restaurare, dar și pentru susținerea activităților de punere în valoare a siturilor din Munții Orăștiei, scopul fiind, desigur, de a asigura integrarea în circuitul turistic internațional. Mulțumim parlamentarilor de Hunedoara care au inițiat și susținut acest proiect, Laurențiu Nistor, Viorel Sălan, Cristian Resmeriță, Natalia Intotero și Ilie Toma, tuturor deputaților și senatorilor care și-au dat votul pentru ca cetățile să poată fi administrate și puse în valoare”, a declarat vineri vicepreședintele CJ Hunedoara, Daniel Andronache.

Potrivit Legii promulgate, Consiliul Județean Hunedoara are obligația să protejeze, să conserve şi să pună în valoare Cetățile dacice din Munții Orăștiei, aflate în administrare, inclusiv prin activităţi de publicitate şi desfăşurarea de activităţi de natură economică în ceea ce priveşte editarea şi valorificarea prin standuri proprii de material de popularizare în scopul cunoaşterii, educării, promovării şi cercetării monumentelor istorice.

De asemenea, administratorul are obligaţia să asigure paza monumentelor istorice, a zonei de protecție a acestora, să stabilească mijloacele de protecție și să monitorizeze punerea în aplicare a acestora, iar Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Jandarmeriei Române, are obligația să asigure măsurile de ordine și siguranță publică.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*