Românii care tranzitează Serbia nu mai sunt obligați să prezinte un test PCR negativ pentru SARS-CoV-2

Atenționare de călătorie în Serbia: coduri roșu și portocaliu de ninsoare

Autoritățile sârbe au publicat o nouă decizie pentru revizuirea condițiilor de intrare și tranzit în Republica Serbia, aplicabilă persoanelor care sosesc din România, Bulgaria, Croația și Macedonia de Nord.

Potrivit Ministerului român al Afacerilor Externe, conform noilor prevederi, începând cu data de 20 august, tranzitul persoanelor care călătoresc din România, Bulgaria, Croația sau Macedonia de Nord și care nu depășește o durată de 12 ore este permis fără obligativitatea prezentării unui test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, sunt exceptate de la obligativitatea prezentării unui test molecular negativ persoanele care intră pe teritoriul Republicii Serbia dinspre unul dintre cele patru state menționate anterior, dacă persoanele în cauză au fost doar în tranzit, pentru nu mai mult de 12 ore, pe teritoriul acestora.

Totodată, autoritățile sârbe au anunțat noi excepții de la obligativitatea prezentării unui test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Astfel, începând cu data de 20 august, în plus față de categoriile exceptate anterior, cetățenii străini care au domiciliul sau reședința în Republica Serbia și dețin documente valabile în acest sens, membrii echipajelor de transport rutier de marfă aflate în tranzit, dacă durata tranzitului teritoriului Republicii Serbiei nu depășește 12 ore, personalul feroviar, personalul navigant și pasagerii aeronavelor care tranzitează aeroporturile sârbe, copiii cu vârsta de până la 12 ani, dacă părinții, tutorii sau persoanele care îi însoțesc prezintă un test molecular negativ PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, și personalul diplomatic și consular acreditat în Republica Serbia și cel al organizațiilor internaționale, precum și membrii lor de familie, posesori ai cărților de identitate specifice emise de autoritățile sârbe competente, mai sunt exceptate de la măsura obligatorie privind prezentarea unui test molecular negativ (PCR) și următoarele categorii de persoane:

  • lucrătorii transfrontalieri care dețin documente doveditoare valabile în acest sens;
  • transportatorii care au ca destinație finală Republica Serbia sau care preiau marfă din acest stat;
  • membrii echipajelor de transport rutier de persoane (autobuze de linie și de transport internațional de persoane), aflați fie în tranzit, fie având destinația finală sau opriri în Republica Serbia;
  • personalul navigant al aeronavelor cu destinația Republica Serbia;
  • personalul navelor fluviale care transportă marfă către un port sârb sau care se află în tranzit. În cazul navigației în amonte, tranzitul fluvial pe căile navigabile internaționale pe teritoriul Republicii Serbia este limitat, la maximum 90 de ore de la momentul intrării pe teritoriul Republicii Serbia pentru barje și la 60 de ore pentru nave, iar în cazul navigației în aval, tranzitul fluvial este limitat la 72 de ore pentru barje și la 54 de ore pentru nave;
  • convoaiele umanitare agreate pe cale diplomatică.

MAE reaminteşte că, în celelalte cazuri, intrarea cetățenilor străini care sosesc din România, Bulgaria, Croația și Macedonia de Nord în Republica Serbia se poate realiza doar cu prezentarea unui test molecular negativ (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării, în laboratoare acreditate la nivel național.

Lista statelor pentru care se aplică măsura obligativității prezentării testului molecular negativ (PCR) pentru infecția cu virusul SARS-Cov-2 va fi actualizată periodic de Ministerul sârb al Sănătății. Totodată, informații detaliate, inclusiv deciziile adoptate de autoritățile sârbe în contextul pandemiei, sunt disponibile pe site-ul Guvernului Republicii Serbia https://www.srbija.gov.rs/ la secțiunea COVID-19.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Trackback / Pingback

  1. Testul PCR negativ pentru COVID-19 nu mai este obligatoriu pentru românii care tranzitează Serbia | Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*