Prezență record de 1 Mai la Cortul de Chill din Vama Veche și rezultate mai bune la Testul AUDIT de evaluare a consumului de alcool

Turiști în Vama Veche. FOTO GoNext.ro

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2018, în Vama Veche a avut loc a 12-a ediție a Cortului de Chill, primul program românesc de reducere a riscurilor consumului abuziv de alcool derulat în spații recreaționale, inițiat și derulat de Asociația ALIAT din anul 2013, și cea de-a 10-a ediție la malul mării. Pe parcursul celor 5 zile din minivacanța de 1 Mai de anul acesta, 4.000 de vizitatori au beneficiat de informare și consiliere la Cortul de Chill și au fost completate 400 de Teste Audit de evaluare a consumului propriu de alcool, cu 32% mai mult decât în anul 2017.

Specialiștii ALIAT (Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomanilor) au discutat cu cei aflați pe plaja din Vama Veche despre importanța unui consum responsabil de alcool, au oferit ajutor imediat prin intervenții specializate, consiliere psihologică și au evaluat consumul de alcool al turiștilor prin intermediul Testului Audit, recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Cei mai mulți dintre vizitatorii de la Cortul de Chill sunt din București și din împrejurimi, iar procentul cel mai mare a fost reprezentat de beneficiari cu vârste cuprinse între 19-24 de ani. În urma scorurilor obținute de turiști la Testele Audit la ediția de 1 Mai din acest an, s-a observat o scădere medie de 4% în ceea ce privește consumul de alcool, comparativ cu rezultatele de la ediția din 2017.

”Anul acesta am înregistrat cea mai numeroasă prezență atât în Vamă, cât și la cortul nostru. Am testat peste 400 de persoane, mai multe decât în oricare alt weekend în ultimii 3 ani, de când proiectul Cortul de Chill este prezent în Vama Veche. Am fost bucuroși să constatăm că numărul consumatorilor problematici a scăzut și că numărul cazurilor grave de intoxicație a fost mai mic decât în alți ani. Este meritul vamaioților că au înțeles să aibă grijă de ei înșiși și de prietenii lor și, sperăm noi, într-o mică măsură ar putea fi și meritul acestui tip de program de prevenire și educare, program pe care l-am dori reprodus și în alte locații de petrecere a timpului liber în România”, a explicat Dr. Eugen Hriscu, Director Științific ALIAT și psihiatrul specializat în adicții la Clinica ALIAT din București.

Cortul de Chill este prezent în Vama Veche din anul 2015, timp de trei weekenduri în sezonul estival (weekendul de 1 mai și ultimele weekenduri din lunile iulie și august), iar în primii doi ani de existență, Cortul a fost prezent la Festivalul de la Padina, în 2013 și 2014. În total, din 2013, Cortul de Chill a înregistrat aproape 23.000 de vizitatori, peste 2.800 de Teste Audit și în jur de 1.000 de ore de intervenții și consiliere oferite turiștilor. Rezultatele evaluărilor AUDIT privind consumul propriu de alcool, aplicate de specialiștii și voluntarii ALIAT, arată că 45% dintre românii care ne-au vizitat au un consum nepericulos pentru sănătate, 31% – consum riscant, 7% – consum nociv și 8% – consum extrem de nociv.

Cortul de Chill face parte din programul Alcohelp, un proiect de lungă durată realizat și implementat de Asociația ALIAT, cu sprijinul financiar al HEINEKEN România. Printre inițiativele programului se numără și Caravana Alcohelp, linia telefonică de sprijin și informare AlcoLine 021.9335, aplicația Alcohelp și forumul www.alcohelp.ro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*