Premieră Națională: Cel mai mare telescop destinat publicului pentru observații solare din România va fi inaugurat la Bârlad

Telescopul Lunt: FOTO Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad
Telescopul Lunt: FOTO Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

Cel mai mare telescop destinat publicului pentru observații solare din România va fi inaugurat, pe 21 iunie, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad.

Inaugurarea oficială va avea loc cu prilejul eclipsei parțiale de Soare din dimineața zilei de 21 iunie 2020. Telescopul Lunt are apertura de 152 mm și distanța focală de 900 mm. Este construit special pentru observații solare în H-alpha, cu filtru de blocare B3400. Este cel mai mare și modern telescop pentru observații solare aflat în dotarea unei instituții publice din România.

Odată cu achiziția telescopului pentru observații solare, publicul va avea ocazia să viziteze Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad și pe timp de zi, pentru a observa cea mai apropiată stea de Pământ – Soarele. Telescopul solar Lunt este conceput în așa fel încât să observăm în condiții de siguranță cele mai fine detalii din atmosfera solară: protuberanțe, filamente și erupții solare. De asemenea, instrumentul va fi folosit pentru fotografierea suprafeței soarelui cu scopul popularizării științei și astronomiei în rândul publicului vizitator.

Eclipsa parțială de Soare din 21 iunie va fi vizibilă și din România. La Bârlad magnitudinea acesteia va fi aproximativ de 0.984 (3,64%). Durata eclipsei: 1 oră. Începutul eclipsei: 08.13; Faza maximă: 08.43; Sfârșitul eclipsei: 09.14.

Publicul vizitator va avea ocazia să privească în premieră națională eclipsa parțială de Soare cu ajutorul telescopului Lunt recent achiziționat.

Suprafața soarelui: FOTO Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad
Suprafața soarelui: FOTO Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*