O idee de primăvară: „Traseul tematic Poveștile Măcinului“

Traseul propus turiștilor pentru a afla povești minunate și a vedea peisaje deosebite. FOTO parcmacin.ro

Parcul Măcin îi invită pe turiștii pasionați de natură, la o mică expediție prin cei mai bătrâni munți din România, ocazie cu care vor afla și o parte dintre Poveștile Măcinului.

Traseul se adresează tuturor categoriilor de turişti sau vizitatori fiind un traseu de dificultate medie. Traseul are punctul de plecare din localitatea Greci, intrându-se în parc pe Valea Racova, urcă pe Dealul cu Drum spre vârful Cartalu, pe care îl ocoleşte prin stânga, se continuă spre vârful Călcata şi coboară pe Valea Carabalu în localitatea Greci. Durata traseului este de aproximativ 3-4 ore, inclusiv cu interpretare.

Traseul Carabalu scoate în evidenţă diferenţele dintre tipurile mari de habitate din parc, dintre zonele unde activitatea umană este redusă şi zonele antropizate unde în trecut s-au desfăşurat activităţi de exploatare a granitului.

Se pot observa specii de floră şi faună de importanţă europeană precum Miliţeaua dobrogeană (Siliene compacta), Stânjenel de stâncă (Iris sintenisii), Garofiţa pitică (Dianthus nardiformis), Ţestoasa dobrogeană (Testudo graeca ibera), Guşterul dobrogean (Lacerta trilineata), Balaurul dobrogean (Elaphe quatorlineata).

Descrierea punctelor de pe traseu:

În primul punct de pe traseu, ţi-am pregătit câteva informaţii generale: o scurtă istorie a Dobrogei şi câteva date despre zona Măcinului şi peisajele uimitoare de aici. În acest punct te poți odihni pe băncuţă, la umbra unui arbore răcoros, înainte de a porni mai departe.

La punctul 2 poţi descoperi cum se poate adapta un arbore la condiţiile climatice puţin cam aspre ale Dobrogei: precipitaţii puţine, căldură mare, strat redus de sol. Şi totuși unii arbori reuşesc şi “pregătesc terenul” pentru alţii.

La punctul 3 te aşteaptă o scurtă istorie a evoluţiei peisajului, într-un loc ce-ţi oferă o frumoasă panoramă. Dacă este senin poţi vedea şi Dunărea în depărtare. Am adaugat pentru tine şi o mică legendă locală a denumirii localităţii Greci.

Parcurgând traseul la punctul 4 vei afla câteva dintre secretele plantelor din Parcul Naţional Munţii Măcinului. Unele plante de pe aceste meleaguri sunt extrem de rare, altele se găsesc doar aici. Pentru a supravieţui în condiţii de ariditate fiecare plantă are mici secrete pentru adaptare. Te aşteptăm să le descoperi!

Aici vei descoperi o zonă specială în cadrul parcului: Rezervaţia Moroianu. Aici se găsesc specii de floră extrem de variate, unele foarte rare şi chiar câteva flori “venite” din îndepărtatul Caucaz, Iran sau Asia Mică!

La punctul 6 ţi-am pregătit o întâlnire…pe hârtie, cu câteva specii de animale din Parcul Naţional Munţii Măcinului. Nu ştim dacă le vei vedea pe toate pe traseu…, dar, dacă eşti atent la urme şi la câteva indicii din descrierea acestora, ai mari şanse să le vezi sau să le auzi!

Dacă ai ajuns deja la punctul 7 vei afla ceea ce puţini ştiu: în Măcin se găsesc roci vechi de sute de milioane de ani, mult mai vechi decât primii dinozauri de pe Pământ.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*