Muzeul Olteniei Craiova a achiziționat mai multe piese legate de Familia Regală a României

Muzeul Olteniei Craiova. FOTO Facebook/Muzeul Olteniei

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat, miercuri, faptul că Muzeul Olteniei Craiova (MOC) a realizat recent o importantă achiziție, constând într-o serie de piese valoroase, cele mai multe dintre acestea ilustrând aspecte din viața și activitatea membrilor Familiei Regale a României.

În lotul recent achiziționat intră și o serie de opere de artă, printre care un portret al Regelui Carol I, având-o ca autoare pe Ottilia Michail-Oteteleșanu, dar și o statuie din bronz, care îl înfățișează pe suveran în ținuta de campanie din timpul Războiului de Independență.
De asemenea, importantul fond „Nicolae Titulescu“ pe care îl deține Muzeul Olteniei este și el completat cu mai multe piese valoroase, între acestea regăsindu-se cărți poștale semnate de marele diplomat român.

„Patrimoniul Secției de Istorie – Arheologie s-a îmbogățit de curând cu numeroase obiecte de o incontestabilă relevanță, care au făcut parte dintr-o colecție particulară constituită de-a lungul a mai bine de o jumătate de secol. Vorbim despre o achiziție cu însemnătate națională, cu atât mai mult cu cât ea include piese foarte rare, unele având chiar caracter de unicat, sens în care aș aminti ștampila Casei Majestății Sale Regina Maria.

Epoca marilor monarhi ai României capătă o nouă dimensiune în tezaurul Muzeului Olteniei, în care se adaugă astfel fotografii ale membrilor Familiei Regale, realizate în ateliere renumite ale vremii, cărți poștale, unele purtând semnăturile reginelor Elisabeta și Maria, sau volume ale unor personalități marcante, dintre care se distinge reputatul istoric Nicolae Iorga“, a declarat a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Acest demers investițional reprezintă un real câștig nu doar pentru publicul pasionat de istorie, ci și pentru cercetătorii interesați de studierea unui capitol esențial din trecutul nostru, o perioadă în care a fost dobândită independența, a fost înfăptuită Marea Unire, iar România s-a afirmat ca stat modern.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*