Muzeul Național al Bucovinei găzduiește expoziția de pictură și grafică Felurite cireșe a artistei plastice Doina Mihăilescu

Muzeul Național al Bucovinei găzduiește expoziția de pictură și grafică Felurite cireșe a artistei plastice Doina Mihăilescu

Muzeul Național al Bucovinei, vă invită să vizitați, în perioada 17 februarie –  31 martie 2021, la Muzeul de Istorie, strada Ștefan cel Mare 33, în Sala de expoziții temporare Parter, expoziția de pictură și grafică Felurite cireșe (Acolo deasupra), a artistei plastice Doina Mihăilescu.

Partenerii expoziționali sunt Complexul Muzeal Național Moldova Iași și Uniunea Artiștilor Plastici din România, filialele din Timișoara și din Suceava.

Accesul la vernisajul care va avea loc, miercuri, 17 februarie 2021, ora 14, se va face pe bază de invitație, în limita a 23 de locuri disponibile, pentru a se respecta normele de siguranță și de distanțare fizică.

Expoziția este un demers artistic, care are ca punct de reper lucrarea Farfuria cu cireșe a pictorului Ion Andreescu, lucrare ce se află în colecțiile Complexului Muzeal Național Moldova Iași și pe care o veți putea admira în cadrul expoziției de la Suceava.

Criticul de artă Oliv Mircea, curatorul expoziției, spune despre autoare:

„Demersul  artistei propune o încercare conștientă de a se integra în tradiție. Expoziția dezvăluie trei drumuri ale unei căutări spirituale. Doina Mihăilescu este convinsă că dacă dai la o parte credința, nu dai la o parte doar un corpus doctrinar și nici nu lași în urmă un peisaj curățat, unde omul apare drept ceea ce este, ci, dai la o parte puterea de a intui și de a percepe adevăruri înalte, adevăruri despre condiția omenească din totdeauna. Pentru ea, esteticul este înrădăcinat în religios, sufletul este eterizat și puritatea cuvintelor este sporită. Pictura este un act de apartenență și o aderare la un imaginar care îți îngăduie să descoperi viziunea etică în mijlocul vieții moderne. Artista se face cunoscută ca un pictor liturgic. Imaginarul care rezultă din abordările ei poartă marca artistului care își face singur canonul acordându-și totodată o mare și bine cuvenită doză de libertate. Descoperi și în aceasta expoziție un deplin potențial de verticalitate care te cheamă la un pelerinaj spiritual în căutarea „urmelor” care favorizează o exprimare creativă de sine în plin acord cu modernitățile pe care le trăim. Pentru artistă frumusețea conține un element de iubire și deasemeni, unul noetic.

Expoziția  poate fi citită ca un eseu de investigație estetică, poetică și teologică poate, fără prea mare efort, să se dezvăluie ca iconosferă care conține locuri creative deschise, analogii pe orizontală și pe verticală, deschise unei pluralități de interpretare. Timpul oamenilor, timpul istoriei și timpul lui Dumnezeu se întâlnesc într-un timp edificat care primește chip artistic inconfundabil. Locul poetic al  imnografiei pe care o compune autoarea, cu sprijinul limbajelor alegorice și simbolice smulg cosmosul din neinteligibilitatea lui inițială. Acolo se ivește locul în care se redesenează contururile unei memorii care propune o întâlnire și un timp misterios al așteptării.

Metaforele Vii și profund iscoditoare de adevăr ale expoziției de acum de la Suceava, ludice și jubilatorii, trebuie înțelese și dintr-o perspectivă mistică și ascetică pe care ți-o dă o privire simbolică prilejuită de feluritele modalități ale întâlnirii și contemplării. La un artist autentic cum este Doina Mihăilescu esența și forma nu pot fi despărțite. Forma este esența devenită vizibilă iar esența este adâncimea formei”.

De două decenii, începând din 2001, artista lucrează în atelier și expune constant lucrări care aparțin unor serii și cicluri cum sunt: Stâlpnici, Iov, Maria Egipteanca, Pustia, Arca, Îngerul Învierii, Mormântul Gol, Rugul Aprins, Omul pustiit etc. Acum ne invită să privim împreună cum deasupra omului se boltește cerul nesfârșit și spațiul sacru.

Doina Mihăilescu trăiește și muncește la Timișoara.Este profesor universitar doctor la Universitatea de Vest din Timișoara – Facultatea de Artă; restaurator și autor de studii despre artele vizuale. Muncește pe diferite șantiere de restaurare. Are calitatea de expert în evaluarea și restaurarea picturii pe lemn. A întreprins multe stagii de documentare în străinătate.

Este protagonista a peste patruzeci de expoziții personale în România, Germania, Italia, Spania, Franța, Polonia, Ungaria, Iugoslavia etc.

Este laureată, din 2016, a premiului pentru artă religioasă acordat de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*