În capitală începe Festivalul Turismului responsabil, gazdă fiind clădirea The Ark

The Ark, gazda Festivalului turismului responsabil. FOTO Facebook AJTR

Începe Festivalul turismului responsabil, care are ca scenă Sectorul 5 al Capitalei. O bună parte dintre evenimente se vor derula, inclusiv ceremonia de deschidere, în clădirea The Ark, de pe strada Uranus nr. 150.

Asociația Ziariștilor și Scriitorilor de Turism din România – una dintre cele mai vechi organizații nonprofit din țara noastră – face parte din grupul organizatorilor, alături de cunoscuta Fundație Amfiteatru. Specialiști din domeniu, lume multă și de excelentă calitate se vor întâlni, întru binele turismului bucureștean, în weekend-ul ce va să vină.

Programul poate fi cunoscut de pe site-ul Fundației Amfiteatru.

Cea de a treia zi, 13 octombrie va aparține, aproape în exclusivitate reprezentanților AJTR, care și-au propus să fie prezenți la Festivalul cu o serie de intervenții specifice profilului ei. Oameni cu o bogată experiență în domeniu vor contura, din unghiuri diferite, o scurtă istorie a turismului românesc, a literaturii și a presei de turism – „o treime” ce a evoluat și va evolua într-o sinergică întrepătrundere și potențare reciprocă.

Vor fi ilustrate de către reprezentanții AJTR atât începuturile – eroice, în felul lor -, cât și cristalizarea industriei ospeției românești, o bună parte din structura de bază, fie și tematică, dacă se poate spune așa, prinzând rădăcini viabile încă din perioada interbelică, dacă nu chiar mai demult, „epoca comunistă” înregistrând, dincolo de acuzațiile ce i se aduc pe bună dreptate, o consistentă evoluție sub toate aspectele. Turismul de astăzi nu s-a născut pe un teren gol…

Vor fi evocate și momente semnificative din existența Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, inclusiv a Federației Internaționale, în cadrul căreia AJTR a activat decenii la rând. Turismul ține de cultură, de educație, iar literaturii de specialitate îi revine un rol apreciabil în realizarea unei veritabile „alianțe” profitabile pentru fiecare în sine, pentru toți laolaltă. Mici medalioane dedicate unor scriitori care s-au dăruit literaturii de călătorie – între care nu vor lipsi Al. Vlahuță și Calistrat Hogaș – vor fi unele dintre reușitele garantate ale „obolului” membrilor AJTR.

În anul Centenarului Marii Uniri (1918-2018), AJTR a aniversat 60 de ani de la înființare. Minunata sărbătoare a neamului românesc a fost onorată de membrii AJTR prin mai multe evenimente demne de toată lauda. Între acestea se numără și călătoriile făcute în provinciile românești care în 1918 s-au întors în hotarele firești ale României dintotdeauna. O prezentare a virtuților turistice ale Capitalelor Unirii din 1918 și o expoziție de fotografii ilustrând comunitățile românești din jurul actualelor fruntarii ale țării vin să depună mărturie despre dragostea de neam și țară.

Un moment aparte al zilei de 13 octombrie îl va reprezenta secțiunea „După 60 de ani – întâlnirea AJTR”: retrospective, proiecte, dezbaterii, măsuri organizatorice.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*