FOTO VIDEO Unul dintre cei mai mari vloggeri de food și travel din lume a vizitat Delta Dunării. Mark Wiens: “Sunt impresionat de regiunea Deltei Dunării, de diversitatea de aici, de conservarea naturii și de peisaje”

Mark Wiens, Food Vlogger, prezent în Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu

Unul dintre cei mai mari food & travel vloggeri din lume a fost recent în Delta Dunării, la capătul unui tur gastronomic prin țara noastră. Se numește Mark Wiens și are peste 5 milioane de urmăritori pe Youtube și 925.000 de urmăritori pe Instagram. Reporterii Go NEXT au stat de vorba cu el și au aflat ce i-a plăcut din tot ce a gustat și  a mâncat în periplul de 6 zile din România.

“Sunt pentru prima dată în România, iar mâncarea favorită până acum sunt micii – sunt buni! Am fost curios și am vrut să mănânc lucruri gătite de ciobani, în special tocană de miel cu mămăligă. Nu mă așteptăm să găsesc mămăligă în România. Apoi, felul cum ciobanii fac brânză normală și brânza de burduf, și tocană de miel… Mi-au plăcut : sunt incredibile! Le ador!” a declarat Mark Wiens.

Americanul Mark Wiens se prezintă personal ca un “full time eater”, un mâncăcios pe românește în traducere liberă, care colindă lumea întreagă, gustă și mănâncă de peste tot și face și filmulețe despre mâncare. Turul gastronomic a lui Mark în România a început în Brașov, a continuat la Mălâncrav, apoi în Sibiu, a urmat Ferma Dacilor/ Tohani și apoi Delta Dunării. Aici, gazdele i-au pregătit rețete locale de 5 stele.

“I-am urmărit clipurile și prezentările pe care le face pe youtube și am încercat să-l surprind cu niște preparate pe care le pregătesc și pentru cealaltă categorie de clienți care vin: file de hamsie, care-i același lucru cu fileul de anchoa sau cu gavrosul.

Hamsia este un pește foarte fin dacă ai răbdare de chinez să faci file. I-am făcut și file de șalău – un aperitiv – cu roșii și cu usturoi, pe plită (gătim numai pe plită). Următorul preparat sunt rapane pe care le-am marinat cu rozmarin timp de o lună”, spune Radu Manolache, șef bucătar la cherhanaua “Săgeata Apei” din comună Lunca.

Mark Wiens a venit fără niciun fel de pretenții în România. Nu e genul de vlogger care să ceară bani sau alt fel de remunerație. Ideea de a-l aduce pe Mark în România  a plecat de la un tânăr de 25 de ani, la care au mai aderat un furnizor de legume, un altul care a pus la dispoziție mașină și transport în toate locațiile, și așa s-a concretizat proiectul.

“Îl urmesc pe Mark de foarte mult timp și am considerat că România are un potențial gastronomic incredibil ca să fie promovat, și i-am scris. Cu greu a acceptat invitația noastră – România nu este o destinație așa de importantă din punct de vedere gastronomic. A acceptat în cele din urmă și la final și-a dat seama că România are un potențial incredibil. Este șocat: zi de zi a fost mereu surprins” spune Nassim Abu Rjala, antreprenor social și  inițiatorul ideii de a-l aduce pe american în țara noastră.

Organizatorii l-au tatonat un an de zile până să găsească o fereastră în programul sau. În urmă cu 5 luni, Mark Wines a confirmat că vine în țara noastră și apoi gazdele i-au ales experiențele culinare pentru traseul sau. S-au gândit la village food, urban food și fishing experience, iar aici a fost Delta Dunării. Alegerile au fost făcute astfel încât Mark să descopere ce înseamnă bucătăria/gastronomia românească cu bune și cu rele așa cum este ea în realitate.

“Pentru asta îți trebuie un pic de încredere, pentru că multă lume zice că nu ai cu ce să vii ca să faci diferența, iar noi am zis din contră, că avem cu ce. Avem multe lucruri unice, multe altele provenite din alte bucătării dar îmbinate frumos într-o bucătărie românească și Mark a văzut lucrurile astea în cele 6 experiențe pe care i le-am furnizat începând cu Brașov, apoi village experience în zona Mălâncrav, pe urmă Sibiu, Ferma Dacilor și nu în ultimul rând fish experience pe care i-am oferit-o zilele acestea în Delta.

Credem că mesajul pe care-l transmitem prin intermediul lui Mark va ajunge la foarte mulți urmăritori din întreaga lume și va ajuta să atingem obiectivul acesta de a poziționa România pe harta gastronomică mondială” spune Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România.

Mark Wiens a fost și în piețe unde a văzut mâncarea fiecărui român, dar și în locații turistice unde a savurat ce i-au oferit gazdele sale. Organizatorii au plecat de la ideea că gastronomia românească are cu ce să iasă în lume și merită efortul de a o poziționa pe harta mondială ca destinație de food. Iar Mark scrie și filmează despre mâncare. Nu despre orice fel de mâncăruri, ci despre tradiții culinare.

“Omul acesta gustă absolut orice, dar a fost încântat de pește, de borșul făcut pe malul Dunării. A luat micul dejun în barcă: am luat cu noi chifteluțe de pește, cârnați de pește într-un coș, i-am dat trei undițe, a pescuit cu noi și a fost foarte încântat. L-am dus la antipozi: l-am dus și la 4 stele să-i arătăm că Delta noastră este pentru toate gusturile.

L-am dus la Sf. Gheorghe, i-am arătat sfârșitul drumului Dunării, i-am arătat tot ce putem noi să oferim gastronomic la Sf. Gheorghe, iar acum l-am adus la Lunca în această locație de 2 margarete” spune Corina Davidov, purtător de cuvânt al Asociației “Delta Dunării”

Concluzia periplului lui Mark Wines prin România este că putem să devenim food  destination. Avem mâncăruri minunate, spune americanul, făcute de oameni excepționali. Pentru că întotdeauna mâncarea are legătură cu oamenii.

 “Un blogger de talia lui Mark Wiens și prezența lui online cu bunătățile și gastronomia locală deltaică nu poate să fie decât benefică pentru Delta Dunării și pentru dezvoltarea turismului responsabil – ecoturismului – la nivel internațional.

Delta înseamnă natură, biodiversitate, dar și comunități locale care arată și pun la dispoziția turiștilor tradițiile și gastronomia locală. Este în interesul tuturor de aici că aceste tradiții culinare să fie promovate pe plan internațional”, a declarat Cătălin Țibuleac, Guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

În vloggurile lui Mark întâlnim aventuri culinare din toată lumea, de la cele mai mari orașe ale Asiei la traseele din Europa. Cam într-o lună apar filmulețele pe vlog și pe youtube și atunci vom putea vedea și ce a filmat și în România, însă gazdele sale speră că impactul vizitei se va vedea în promovarea bucătăriei românești.

“Îmi place și peștele și sunt impresionat de regiunea Deltei Dunării, de diversitatea de aici, de conservarea naturii și de peisaje , dar și de diversitatea locuitorilor de aici. Este un loc special, clar! O să recomand și altora să vină aici. În întreagă Românie sunt atâtea locuri diferite de vizitat, este ca un creuzet al civilizațiilor și artelor culinare, iar Delta Dunării e specială în lume” – Mark Wiens, Food Vlogger

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*