FOTO VIDEO – Stațiunea și Lacul Palic, bijuteria naturală a Serbiei, refugiul perfect pentru cei aflați în căutarea liniștii și frumuseții într-o oază de verdeață

Lacul Palic din Serbia. FOTO Ovidiu Oprea

Așa cum îi stă bine oricărui orășel turistic cu tradiție, Palić este peisajul unei legende. Cu mult timp în urmă, încât nimeni nu-și mai amintește exact când, un ciobănaș pe nume Paul și-ar fi pierdut aici turma de oi și atât a jelit bietul fecior, încât lacrimile lui au format un lac cu apă sărată, lacul Palić. Oaza se întinde pe aproximativ patru hectare, are o adâncime superficială de 2 până la 3,5 metri, este considerată arie protejată și a devenit extrem de renumită pentru proprietățile curative ale nămolului său.

În realitate, Palić este o stațiune balneoclimaterică a Serbiei, descoperită încă din secolul al XVII-lea, fiind intens vizitată astăzi pentru izvoarele termale din zonă. Primele facilități balneare din Palić au fost inaugurate în 1845. Pe atunci, se foloseau căzi din lemn pentru băi, iar ulterior au fost incluse în proces și împachetările cu nămol. Încă de pe atunci, aici veneau pacienți care aveau nevoie să se vindece de boli de piele sau de afecțiuni reumatice, sciatică, fracturi și chiar afecțiuni ale aparatului digestiv.

Nici nu este de mirare că acum stațiunea beneficiază de o mulțime de facilități turistice, fiind totodată și o destinație cu multă liniște. În Palić există și Parcul Eroilor, amenajat în stil baroc, tot pe la mijlocul anilor 1800, îngrijit și conservat în același stil până astăzi. Aleile sale umbroase oferă răcoare pe timpul verii, iar parcul are și un mic lac de agrement, pe care se pot face, de exemplu, plimbări cu hidrobicicleta. Grădina publică este și un excelent loc de joacă, amenajat cu spații special destinate copiilor, care să îi provoace la aventură și să le stimuleze creativitatea. Nu lipsesc nici terasele și cafenelele. De altfel, domeniul horeca este sufletul economiei locale, în această stațiune.

Grație afluxului continuu de turiști, majoritatea caselor s-au transformat în pensiuni. Cele mai mai multe sunt vile cochete, cu aspect rustic, construite în urmă cu un secol sau două pentru confortul familiilor numeroase, dar deschise mereu, cu ospitalitate, oricui ajungea pe aceste meleaguri și avea nevoie de odihnă.

O astfel de locație care captează atenția prin amenajarea ei exterioară și interioară, deopotrivă, este penisiunea Jelen (trad. Căprioara). Complexul pune la dispoziție 20 de camere și două apartamente, un restaurant cu specific tradițional, o sală de conferințe cu o capacitate de 60 de locuri, pentru evenimente de business, un mic bazin în aer liber, loc de joacă pentru copii, două grădini frumoase, dintre care una are fântână arteziană, iar cea de-a doua este acoperită.

„Noi ținem deschis pe întreaga durată a anului, iar oaspeții ne pot găsi din rețeaua Booking, dar cea mai puternică publicitate ne-o fac, de regulă, cei care au fost deja aici, le-a plăcut și recomandă locația”, a declarat, pentru GoNEXT, Vladimir Gospić, șef personal la Jelen Salas.

În total, complexul poate acomoda până la 150, 160 de persoane, la capacitate maximă. O noapte de cazare pentru un cuplu, într-unul dintre cele două apartamente foarte original amenajate, costă doar 60 de euro, preț care include și micul dejun.

„Apartamentele fiecare are un minibar, dormitor foarte generos și o cameră de zi, unde există și o canapea”, mai completează Vladimir Gospić.

Cu toate acestea, atracția de bază a acestei pensiuni o reprezintă restaurantul cu specific sârbesc, iar cel mai gustos preparat, adorat întotdeauna de oaspeți, este gulașul de vită, o rețetă moștenită de sârbi de pe timpul în care regiunea Voivodina se afla sub dominație austro-ungară. De atunci, sârbii au îmbogățit rețeta, i-au împrumutat din autenticitatea locului, iar astăzi încântă papilele gustative ale turiștilor cu rezultatul.

La fel ca majoritatea unităților de cazare din Palić, pensiunea Jelen se adresează tuturor categoriilor de public. Are spații de joacă foarte creative pentru copii, grădinile de flori atent îngrijite pentru relaxare, precum și piscina în aer liber, cu șezlonguri, unde turiștii pot sta să capete un pic de culoare rumenă de la soare sau pot savura un pahar de vin și o conversație interesantă, seara, la lumina Lunii, în simfonia greierilor.

Iarna, peisajul rustic de transformă complet și își arată adevăratul farmec, specific mai degrabă cabanelor vânătorești, cu mobilă sculptată din lemn lăcuit, covoare groase din lână, țesute la război, viu colorate cu motive folclorice.

Același stil rustic, dar ușor mai domol, poate fi întâlnit și la pensiunea Milord. Complexul seamănă cu domeniul de vacanță al unor nobili. Aleile pavate dintre generosul spațiu de cazare și zona de restaurant sunt despărțite de petice de gazon și sunt umbrite de coroanele bogate ale copacilor din care mereu ciripesc păsări.

Pensiunea are două piscine, una de dimensiune medie și una ceva mai mică. De asemenea, terasa restaurantului este superbă, încadrată de rânduri de mușcate roșii, care contrastează puternic cu marea de verde crud în care se scaldă întreaga proprietate.

La interior, amenajarea este ceva mai modernă, cu facilități undeva pe la trei stele. Însă, la fel ca toți proprietarii de pensiuni din Palić, și managerii de la Milord pun accentul pe experiența de liniște și relaxare în natură pe care o pun la dispoziția oaspeților lor, veniți în special pentru a se bucura de proprietățile curative ale apei și nămolului din lacul Palić.

Pe lângă parcurile foarte atent îngrijite, terasele și restaurantele cu mâncăruri și vinuri tradiționale, care trebuie neapărat gustate, pe lângă oportunitățile de agrement din zona lacului și arhitectura interesantă și cnservatoare a locului, stațiunea Palić găzduiește și cea de-a treia cea mai mare grădină zoologică din Serbia.

De asemenea, dacă sunteți iubitori ai celei de-a șaptea arte, înainte de a vă face rezervările pentru Palić, interesați-vă să aflați în ce perioadă din an stațiunea găzduiește propriul său festival de film 100% european, desfășurat întotdeauna în aer liber.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*