FOTO VIDEO Pădurea Letea, ținutul cailor sălbăticiți și al celei mai nordice păduri subtropicale din Europa

Caii de la Letea. FOTO Paul Alexe

Delta Dunării reprezintă, în sine, o destinație de vacanță obligatorie pentru orice român care dorește să viziteze, măcar o singură dată în viață, cele mai frumoase dintre numeroasele locuri de o frumusețe răpitoare cu care țara noastră a fost binecuvântată. Mai mult, în actualul context pandemic, Delta Dunării s-a dovedit a fi una dintre cele mai sigure destinații de vacanță, iar acest lucru va rămâne valabil și pentru perioada următoare. În arealul cuprins între cele trei brațe prin care Dunărea se varsă în marea Neagră, Delta Dunării oferă locuri de o frumusețe rară, de care vizitatorii se pot bucura în liniște, iar unul dintre acestea este Pădurea Letea, vestită pentru caii săi sălbăticiți.

La invitația Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, cu ocazia lansării primei nave de croazieră, MS Diana, destinată exculusiv turismului deltaic, am vizitat pădurea de la Letea, într-o zi rece de început de primăvară. MS Diana a acostat în vechiul port Sulina, loc din care am fost preluați, cu șalupe rapide ale localnicilor, care ne-au purtat pe vechile canale din zonă (Cardon, Bărbosu, Musura, Ciulini și Cherhanale), cu destinația C.A.Rosetti, un mic sat, aproape părăsit, aflat pe Grindul Letea.

Din 700 de familii care trăiau aici, la Letea, mai sunt maxim 350 de persoane care mai vin vara, dacă sunt și acestea. În rest, au plecat, economia este la pământ, acum mai pot lucra doar cu turiștii, mărturisește, cu amărăciune în glas, Sorin Ivancencu, om al locului.          

De altfel, turismul pare să fie principala șansă de revigorare a zonei, iar printre casele vechi, acoperite în mod tradițional cu stuf, au început să apară câteva pensiuni noi.

Odată ajunși în satul locuit de haholi (ortodocși de rit vechi, urmași ai cazacilor zaporojeni, care s-au refugiat aici la începutul secolului 18), drumul continuă ori cu atelaje trase de cai, ori cu vehicule descoperite, motorizate, care ne poartă pe drumuri de pământ și nisip către zona rezervației naturale.

Pădurea Letea, cu dunele sale de nisip, se înscrie printre perlele naturale pe care Delta Dunării le oferă turiștilor care vin să-și petreacă vacanța. Nu trebuie să uităm că ne aflăm într-o zonă de strictă protecție și trebuie să asigurăm acel echilibru stabil între biodiversitate și dezvoltarea comunităților. În acest sens, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, împreună cu Romsilva, au decis definirea a trei trasee în zona Pădurii Letea. Două trasee eco, în care ghizii de turism locali folosesc atelaje trase de cai, și un traseu motorizat, pe care eu, personal, nu-l recomand, pentru că nu oferă aproape nimic din ceea ce înseamnă frumusețea pădurii. Pe de altă parte, cele trei trasee își asigură o vizitare a pădurii, astfel încât aceasta să nu fie afectată de activitățile economice desfășurate acolo, explică președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

“Vedetele” locului sunt, fără doar și poate, caii sălbăticiți de la Letea, în spatele cărora se găsește o scurtă, dar tristă poveste. Sunt cai care au aparținut oamenilor din zonă, dar care, pe la începutul anilor ’80, când în deltă a fost declarată starea de anemie infecțioasă în rândul cailor, au fost lăsați liberi, un mod elegant pentru a spune că au fost abandonați și lăsați să se descurce după cum au putut.

Caii s-au sălbăticit, ei au fost ai oamenilor. Acum sunt în jur de 1000 de cai, nu există o situație exactă, caii se nasc, unii mai mor, îi vedeți că se gospodăresc singuri, își găsesc singuri de mâncare, astfel au devenit sălbatici. Nu sunt cai născuți liberi, ci vin de la localnici care i-au lăsat în libertate, ei se înmulțesc, iar turiștii vin și se bucură să-i vadă. Vara, dacă localnicii au nevoie de cai, îi prind și durează cam două săptămâni până sunt domesticiți și pot fi folosiți la muncile de care este nevoie, povestește Sorin Ivancencu.

Din cele aproximativ 5000 de hectare, cât măsoară pădurea, cam 2800 au fost împrejmuiți cu un gard de sârmă ghimpată și reprezintă zona strict protejată a Pădurii Letea, cea mai veche rezervație naturală din România (a primit acest statut în anul 1938) și cea mai nordică pădure tropicală din Europa. Da, ați citit bine, pădurea se întinde pe grindul nisipos, alternând hașmacurile, fâșii de pădure, cu porțiunile acoperite de dune de nisip, astfle încât peisajul se transformă sub ochii noștri, pe distanțe nu mai mari de 2-300 de metri, trecând de la pădurea subtropicală la deșert.

Sunt cam șapte astfel de fâșii de păduri, în această zonă protejată a pădurii, iar între ele se află aceste dune de nisip. Ele sunt stabile acum, s-a format vegetație pe ele, care le țin stabile și nu se mai mișcă. Cu zeci de ani în urmă, aceste dune se mutau după cum bătea vântul, iar cei din satul Cardon aveau probleme, pentru că dunele se mutau și în curțile oamenilor, ne explică Daniel Usov, conducător de șalupă și ghid de circumstanță.

Fauna și flora locului alcătuiesc unul dintre cele mai frumoase și interesante medii naturale ale Deltei, specialiștii înregistrând aproximativ 500 de specii de plante și peste 3000 de specii de animale, dintre care mai bine de 2000 sunt insecte.

Toți acești pomi sunt pomi de luncă, cu rădăcină de suprafață, pentru că pânza freatică este foarte aproape de nivelul solului, iar din această cauză nu au o rezistență atât de mare la vânturi puternice și intemperii, iar mulți îi vedeți căzuți. Totuși, nu se intervine asupra lor, sunt lăsați așa pentru ca solul să devină fertil. Sunt doi stejari foarte bătrâni, unul, vechi de aproximativ 800 de ani, dar care, din păcate, de doi-trei ani este complet uscat… La sfârșitul lunii aprilie, înflorește lăcrămioara și toată pădurea miroase a lăcrămioară, însă cea mai renumită plantă din Pădurea Letea este liana greacă, dar găsim și curpenul de pădure și vița sălbatică, toate protejate prin lege, adaugă interlocutorul nostru.

Fără întoială, Pădurea Letea reprezintă un adevărat paradis pentru fotografi, indiferent de anotimp, pe lângă caii sălbăticiți, aici putând fi surprinse, în ambientul lor natural, păsări precum vulturul codalb, șoimulețul de seară, pupăza, dumbrăveanca sau prigoria. Deasemenea, localnicii ne atrag atenția că șopârla de nisip și vipera de stepă, rarități herpetologice, sunt mereu întâlnite în zonă.

Dacă aceste rânduri vă conving să includeți Delta Dunării și Pădurea Letea printre viitoarele destinații de vacanță, nu trebuie uitat că Pădurea Letea este zonă strict protejată, iar accesul turiștilor se poate face cu ajutorul agenților ecologi ai Administrației Rezervației Delta Dunării sau al angajaților Romsilva, care sunt bucuroși să vă dezvăluie frumusețile locului. Deasemenea, trebuie știut că Asociația Delta Dunării promovează un turism responsabil, pentru protejarea pe lungă durată a biodiversității Deltei Dunării.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*