FOTO VIDEO Novi Sad, capitală europeană a culturii. Cum au reușit sârbii să transforme un oraș într-o mare scenă și să cucerească sute de mii de turiști

Vedere din Novi Sad. FOTO Ovidiu Oprea

Novi Sad a fost comparat de mulți cu un Banat boem al Serbiei. Oameni care au aceeași lentoare ca și ardelenii noștri, dar care fac lucrurile bine și așezat. Nu e de mirare că Novi Sad este, în 2022, Capitală Europeană a Culturii. Orașul a înflorit în ultimul an. La fiecare colț de stradă, în fiecare piațetă și lângă fiecare statuie ai ceva nou de admirat. Localnicii sunt încântați că au ce să vadă nou în fiecare zi, iar numărul mare de turiști care descoperă Novi Sad le arată că arta și cultura va “vinde” întotdeauna un oraș.

Statisticile oficiale spun totul: în primele opt luni din acest an aproape 137.000 turiștii au venit la Novi Sad, iar înnoptările depășesc 356.000. În comparație cu 2019 – cel mai bun an pentru turism din istoria recentă – creșterea este de 30%.

Totodată, cifrele oficiale spun că 70% dintre turiștii sunt străini. Ei vin din Rusia, Germania, Austria, Turcia și, evident, România.

Cine vine trece prin Belgrad, capitala Serbiei, nu poate să rateze o plimbare la Novi Sad. Orașul este ușor accesibil, iar plimbarea de o zi trebuie să înceapă la fortăreața Petrovaradin, supranumită și Gibraltarul de pe Dunăre.

Petrovaradin este cetatea care nu a fost niciodată cucerită. Asta datorită contrucției sale, dar și a iscusinței militarilor care o apărau.

“Este a doua cea mai mare fortăreață din Europa și, de asemenea, cetatea care arată foarte, foarte bine pentru că a fost deteriorată în luptă. Noi avem ceva ce celelalte fortărețe nu au și anume tunelele subterane ce se întind pe o suprafață de 16 kilometri. Cu trei subsoluri supraetajate, porți impunătoare, minele, apeductele subterane definesc frumusețea cetății Petrovaradin. Reprezenta un sediu de adăpost pentru oșteni, familiilor lor și pentru oricine ce servea  cetatea Petrovaradin.

Fortăreața a fost consolidată începând cu 1692 până în 1780 – 88 de an. A fost construită de către austrieci, după războaiele austro-otomane fiind alungați spre Belgrad, în centrul Serbiei. Au ales acest loc în mod strategic fiind singura fortăreață pe malul Dunarii, iar petrovaradin înseamna orașul de pe stânci”, a povestit, pentru GoNEXT, Biljana Milosevic, ghid de turism din Novi Sad.

Dar cetatea nu este gazdă doar pentru turiștii care vor să cunoască o mică parte din istoria Serbiei. Aici are loc, în fiecare an, Exit Festival – unul dintre cele mai mari festivaluri de muzică pentru toate gusturile. Ediția din 2022 a adus pe scenă artiști sau trupe precum: Iggy Azalea, Afrojack, Sepultura, Nick Cave and the Bad Seeds sau Calvin Harris.

Novi Sad este un oraș plat, așa că este ușor de parcurs la pas. Cafenele vechi de 200 ani și restaurante moderne îți apar în cale peste tot. Bisericile sau turnul cu ceas fac parte din același peisaj cu clădirile din sticlă și fântânile arteziene iluminate pe timp de noapte.

Vom începe cu primele așezări din Novi Sad. Noi acum am intrat în centrul orașului și așa a fost, precum îl vedem și acum, dar de-a lungul istoriei, orașul nu este chiar atât de vechi. Orașul pe care îl vedem aici, acum nu este mai vechi de 150 de ani – ca să înțelegem de ce s-a întâmplat acest lucru, va trebui să călătorim înapoi în timp cu mult. Lângă oraș, la 20 – 30 de kilometri, erau câteva autonomii locale în afara orașului Novi Sad. Noi ne aflăm acum lângă fluviul Dunării – o să vedeți cum treceți prin oraș, fluviul și un munte – nu are o înălțime uriașă, dar este singurul munte pe care îl puteți vedea fiindcă totul aici este foarte plat. Deci avem fluviul, muntele și mai există o stâncă de pe partea aceasta, peste Dunăre. Stânca are aproape 90 de metri înălțime și este singurul punct mai înalt al orașului. Aceasta stâncă reprezintă prima așezare, având o poziție strategică foarte avantajoasă.

Prima așezare aici datează de pe timpul Imperiului Roman. Prima fortăreață pe atunci se numea Kuzo. După romani, a existat o perioadă fără mari evenimente istorice. Primele cunoștințe despre așezările din orașul Novi Sad sunt în secolul XII iar datorită regelui Bela IV-lea, a fost edificată o mănăstire cu o împrejurime de mici comunități și o mică cetate, pe atunci. Prima mențiune istorică a orașului Novi Sad a fost în secolul XIII. Clopotul pe care îl vedeți a fost ridicat să vestească incendiile din împrejurimile orașului, ca pompierii să știe în care parte a orașului să ajungă.

Acest hotel este încă în funcțiune și avem mândria de a vă spune că Albert Einstein este ginerele nostru, iar după cum știm, el a vizitat orașul nostru de două ori fiindcă era căsătorit cu Mileva Maric. Ea era născută dintr-un sat mic de prin apropiere, lângă Novi Sad, iar ei au venit aici să își botezeze copiii lor, la biserica Sf. Nicolae”, a explicat Sladjana Lalovic, ghid de turism de la Asociația Ghizilor din Novi Sad.

Cine are mai mult timp de petrecut în zonă se poate bucura de o plimbare la Sremski Karlovci – un orășel muzeu, care pe vremuri a găzduit Patriarhia.

Simonida Popov Dihovicni este ghid autorizat în Serbia și una dintre istoriile pe care ea le povestește turiștilor are legătură cu acest mic orășel – povestea fântânii cu 4 capete de lei. Trecătorii sau turiștii care beau din apa acelei fântâni se spune că urmează să-și găsească jumătatea.

“Turiștii români, dacă vizitează partea nordică a Serbiei, care este denumită Vojvodina, ar trebui să viziteze și centrul istoric numit Sremski Karlovci. Sunt 9000 de oameni într-un oraș asemeni unui muzeu, oraș ce era remarcabil în secolul  XVII-XIX în dezvoltarea culturii sârbe. Avem multe clădiri frumoase, aici este Facultatea Sârbă de Religie Ortodoxă Sremski Karlovci, Patriarhia, avem o biserică ortodoxă, una catolică, avem un liceu în forma unei catedrale ortodoxe. Aici sunt foarte multe crame și vin bun din munții Fruska Gora, în împrejurimi sunt foarte multe mănăstiri și dacă vă place să vă plimbați, puteți vizita mănăstirile sau urcușurile și coborâșurile munților Fruska Gora. Mai sunt denumiți munții sfințiți ai Serbiei. Trebuie să degustați vinul, în mod special vinul bermet, din munții Froska Gora. Zona are peste 1500 de plante iar în mod obișnuit fauna de munte are 1200 de plante, ceea ce denotă încă o dată unicitatea locului.

Mâncarea din Vojvodina este îmbelșugată, iar noi suntem adevărați hedoniști, ne place mult mâncarea, este foarte renumită. Există doar o problemă, o sa mănânci prea mult, deci pregătiți-vă să mâncați mult și să vă și placă. Avem multe combinații de mâncare cu diferite origini și am preluat ce este mai bun de la fiecare naționalitate, de exemplu de la turci sau români. Noi preluam cele mai bune rețete. Vă invităm din toată inima să ne vizitați țara, să vă bucurați de ospitalitatea noastră din plin – să degustați mâncarea noastră, să vizitați locurile frumoase în țara noastră și pur și simplu să vă bucurați de viață cu adevărat”, a mărturisit Simonida Popov Dihovicni, ghid de turism în Serbia.

Dincolo de istorie și cultură, Novi Sad este un paradis al gastronomiei, iar orașul capătă culori speciale pe timp de iarnă, atunci când târgul de Crăciun se întinde de la Crăciunul ortodox de rit nou până după Anul Nou pe rit vechi.

 

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

1 Comment

  1. Un articol foarte bine scris, iar pozele nu fac altceva decât sa te facă sa îți dorești sa ajungi acolo. Mulțumim pentru ca împărtășiți informațiile cu noi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*