FOTO VIDEO Nava de croazieră Diana, o mult așteptată și surprinzătoare apariție, dedicată turismului deltaic

Nava de croazieră MS Diana. FOTO Paul Alexe

Unii ar spune că trebuie să dai dovadă de…mult prea mult optimism pentru a investi, în plină criză pandemică, într-una dintre cele mai afectate industrii, cea a navelor de croazieră. Într-un moment în care aproape întreaga flotă mondială a navelor de croazieră este trasă la mal, cu speranțe vagi de revenire într-un viitor… incert, un moment în care acțiuniile marilor companii înregistrează scăderi și pierderi istorice, o rază de speranță vine din… Delta Dunării!

Recent, armatorul Marius Crivțonencu (în asociere cu un partener olandez), împreună cu Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (principalul vector de promovare a destinației turistice Delta Dunării), au lansat produsul turistic: “Turism responsabil pe cele trei brațe de vărsare ale Dunării în Marea Neagră”. În termeni care să nu sune atât de complicat, este vorba despre lansarea unei nave fluviale de croazieră, MS Diana, dedicată exclusiv turismului deltaic, pe cele trei brațe de vărsare ale Dunării în Marea Neagră, o premieră absolută pentru turismul românesc.

Vom promova tot ceea ce oferă Delta, viața din Deltă, istoria localităților, modul de viață, bucătăria locală, astfel încât, în pachetul nostru turistic de vacanță, de șapte zile, vom petrece două nopți pe Brațul Chilia, cu escală la Ismail, în Ucraina, apoi două nopți pe Brațul Sulina, cu escală în orașul Sulina, iar la final alte două nopți pe Brațul Sfântu Gheorghe, unde vom degusta celebrul storceag local și vom vedea splendidul răsărit, la vărsarea Dunării în mare, a prezentat, pentru GoNEXT, itinerariul croazierei, Marius Crivțonencu.

Apariția navei de croazieră MS Diana în peisajul turismului deltaic, considerat, după experiența anului trecut, unul dintre cele mai sigure în contextul pandemiei, are și un impact considerabil asupra economiei locale. Astfel, produsele necesare pentru organizarea meselor tradiționale provin de la producătorii locali, fiecare croazieră va avea în program degustări de vinuri locale, dar și de produse de ciocolaterie, tot de la un producător tulcean, cu premii importante câștigate la competițiile europene. Totodată, excursiile în localitățile Ismail, Sulina, Crișan și Sf. Gheorghe, dar și în Pădurea Letea, vor beneficia de ghizi locali, iar plimbările cu barca pe canalele Deltei și în zona de rezervație vor fi făcute cu localnici și cu bărcile acestora. Nu în ultimul rând, programele artistice la bordul navei vor fi susținute de ansambluri locale, ale comunităților care trăiesc în zona Deltei Dunării.

Pe lângă faptul că vorbim despre un turism organizat, controlat, nava de croazieră Diana are darul de a ajuta comunitatea, deoarece vor fi create locuri de muncă, pentru cei care transportă turiștii de pe navă către obiectivele ce vor fi vizitate. Toate aceste excursii vor fi controlate, evitându-se intrarea în zonele tampon ale rezervației, ceea ce reprezenta o problemă. Hotelurile plutitoare și navele de acest gen, autopropulsate, reprezintă un turism lent, benefic pentru Delta Dunării. Sunt convins că, în doi ani de zile, cererea va fi atât de mare că vor trebui să se gândească să suplimenteze cu încă o navă, este de părere primarul comunei Crișan, Silviu Rahău. 

În urmă cu câteva luni, când l-am întâlnit pe Marius Crivțonencu, acest proiect părea o glumă. Mi-a spus că vrea să facă ceea ce n-a mai făcut nimeni în Delta Dunării, că a achiziționat un vapor cu 40 de cabine, cu care dorește să facă circuite în Delta Dunării, pe cele trei brațe de vărsare în mare. Inițial, Sulina nu era pe lista sa, dar l-am convins că la Sulina se întâmplă în fiecare săptămână câte un eveniment, că orașul are o istorie care merită și trebuie cunoscută. Într-un final, l-am convins, astfel că, săptămânal, nava Diana și turiștii aflați la bordul său vor fi oaspeții celui mai estic oraș al României. Este un plus pentru orașul nostru, pentru că ne deschide uși spre mai bine, ne-a declarat, la rândul său, primarul orașului Sulina, Dan Nicolcenco.

Despre importanța acestui proiect turistic, dedicat Deltei, a vorbit și președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, Cătălin Țibuleac.

Este o inițiativă privată, unică pentru Delta Dunării, pentru că nu-mi amintesc să fi avut o navă de croazieră dedicată doar turismului deltaic. Discutăm despre un hotel care se deplasează pe apă, care asigură vizitarea într-un regim lent, de la Tulcea până la Sf.Gheorghe, Sulina sau Ismail, locații de unde turiștii pot alege, mai departe, să desfășoare activități de vizitare a canalelor Deltei, cu caiace, în regim de ecoturism, un turism sustenabil.

Vorbim și despre vizitarea porturilor pe care nava le vizitează, cu bicicleta, iar dacă ne referim la Ismail, o locație cu puternică încărcătură istorică, mă refer la Cetatea Albă, și emoțională, iar aici mă refer la comunitatea românească. Personal, apreciez faptul că nava de croazieră îți asigură această vizitare a Deltei pe îndelete, șapte zile și nopți absolut superbe în Delta Dunării, pentru oricine își dorește o vacanță relaxantă, într-o rezervație a biosferei, așa cum este Delta Dunării, cea mai sigură destinație turistică, în contextul pandemiei, a punctat atu-urile unei astfel de croaziere, Cătălin Țibuleac.

MS Diana este o navă fluvială mică de croazieră, recent renovată, care a activat în ultimii ani pe Rin și pe Dunărea Superioară. Are două deck-uri și o terasă ideală pentru a îmbina reprizele de relaxare la soare, cu cele de capturare a unor fotografii fabuloase cu fauna și flora Deltei, la răsărit și la apus. Datorită faptului că este dotată cu o punte de comandă mobilă, care poate fi coborâtă până la patru metri, nava poate naviga pe canale mici, oferind momente memorabile. MS Diana este dotată cu 40 de camere, single, duble și tip apartament, care pot găzdui până la 80 de pasageri. Cabinele sunt dotate cu aer condiționat, toaletă și duș, TV satelit și prize de alimentare (220v).

Restaurantul este situat la deck-ul inferior, în timp ce Lounge Bar-ul se află la cel superior, având o zonă de bar, cu fotolii, canapele de relaxare și ferestre mari care permit admirarea peisajului în timpul marșului de croazieră. Tot aici există și o zonă de dans, atât pentru buna dispoziție a pasagerilor, cât și pentru spectacolele pe care artiștii locali le vor produce. Evident, sufletul navei este reprezentat de un echipaj de înaltă calificare, atât pe partea de navigație, cât și pe cea de hotel și restaurant. Prețurile unui sejur, all inclusive, pentru o persoană, pornesc de la 700 de euro.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*