FOTO VIDEO Gabriel Băicuș, alpinistul român care intenționează să urce în mai puțin de 24 de ore pe două dintre cele mai înalte vârfuri din lume

Gabriel Băicuș, alpinistul român care intenționează să urce pe Everest și Lhotse în mai puțin de 24 de ore. FOTO Facebook

Alpinistul Gabriel Băicuș intenționează să realizeze o premieră în alpinismul românesc, escaladarea în mai puțin de 24 de ore a două dintre cele mai înalte vârfuri din lume, Everest și Lhotse. Vârful Everest este cel mai înalt vârf de pe Terra, cu o altitudine de 8.848 metri, în timp ce masivul Lhotse se află pe locul patru în lume, cu o înălțime de 8.516 metri, fiind situat la trei kilometri în linie dreaptă de Everest. Cele două sunt despărțite prin Șaua Sudică (South Col), aflată la 7.906 metri.

Gabriel Băicuș este primul român care și-a propus să intre în clubul puținilor alpiniști din lume care au reușit această performanță, cu prilejul expediției care va avea loc în perioada aprilie-mai 2022.

„Cred cu tărie că fiecare om are dreptul să viseze și, mai mult decât atât, să-și îndeplinească visurile. Întotdeauna mi-am dorit să escaladez Everestul, cel mai înalt vârf de pe planetă și unul dintre cei mai spectaculoși. Așa că anul acesta mi-am propus urc pe două vârfuri de peste 8.000 m, primul și al patrulea cele mai înalte din lume, în mai puțin de 24 de ore, fără întoarcere la tabăra de bază”, spune Gabriel Băicuș.

Expediția este menită să atragă atenția asupra importanței conservării naturii și a munților din România, dar și să încurajeze românii să facă sport. Acesta va dura aproximativ 60 de zile și va fi monitorizată în timp real de revista de profil Ski&Outdoor Magazine. Alpinistul caută sprijin financiar pentru a putea acoperi costurile ridicate ale dublei ascensiuni, iar cei care vor să-l susțină o pot face accesând platforma de fundraising Galantom.

Născut în județul Buzău, alpinistul de 36 de ani are în palmares vârfuri din Europa, Africa și Asia, printre care Manaslu (8.163 m), Ama Dablam (6.814 m), Mera Peak (6.476 m), Island Peak (6160 m) sau Lobuche East (6.119 m).

Dubla Everest-Lhotse în mai puțin de 24 de ore a fost reușită pentru prima dată în anul 2011 de către americanul Michael Horst, care a făcut traseul fără întoarcere în tabăra de bază în aproximativ 21 de ore. Recordul mondial de viteză îi aparține din 2019 nepalezului Mingma Dorchi Sherpa care a atins cele două vârfuri în șase ore și un minut.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*