Toate cele cinci cetăți dacice din Munții Orăștiei vor avea posturi de jandarmerie montană

Toate cele cinci cetăți dacice din Munții Orăștiei vor avea posturi de jandarmerie montană

La sediul postului de jandarmi montani din Costești, comuna Orăștioara de Sus, a avut loc inaugurarea unui număr de 21 de posturi noi înființate la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara, ca urmare a prevederilor Legii nr. 23 din 20 martie 2020 privind regimul juridic al Cetăților dacice din Munții Orăștiei, care fac parte din Lista patrimoniului mondial UNESCO și unele măsuri pentru protejarea acestora.

Astfel, toate cele cinci cetăți dacice din Munții Orăștiei vor avea posturi de jandarmerie montană în vederea asigurării măsurilor de ordine publică și protecție. Jandarmii montani vor dispune de toate dotările necesare intervenției pe cale pedestră, aeriană sau auto pentru monitorizarea și paza perimetrului cetăților.

Prin Legea nr. 23 din 20 martie 2020 și prin Hotărârea Consiliului Județean Hunedoara nr. 42 din 26 februarie 2021 a fost aprobată preluarea, inventarierea și înscrierea în domeniul public al județului Hunedoara a cetăților dacice din Munții Orăștiei: Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița. Prin Contractul de administrare nr. 9185 din 28 mai 2021, aceste monumente de importanță universală au fost date în administrarea Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara, instituție publică de interes județean aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara.

Încă din luna decembrie 2021, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a luat măsura aplicării prevederilor legale și a asigurat paza celor patru monumente preluate în administrare, prin intermediul unei firme specializate. Totodată, pentru protejarea și punerea în valoare a cetăților dacice, în serviciile de specialitate ale Direcției își desfășoară activitatea un număr de patru istorici, iar în acest an în bugetul instituției este alocată suma de 150.000 de lei pentru lucrări de cercetare și peste 450.000 de lei pentru lucrări de restaurare la Turnul locuință de la Costești. Nici evenimentele de promovare nu vor fi neglijate, urmând ca în perioada 13 – 15 iulie să se desfășoare festivalul de reconstituire istorică Dac Fest, pentru care a fost prevăzută suma de 150.000 de lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*