FOTO VIDEO Delta Dunării este pregătită să-și primească oaspeții în vacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale

Vedere din Delta Dunării. FOTO Paul Alexe

Delta Dunării este pregătită să-și întâmpine oaspeții aflați în căutarea unei vacanțe perfecte, pentru perioada Sărbătorilor de Paște. Dacă încă nu v-ați decis asupra unei destinații de vacanță pentru această perioadă, Delta Dunării reprezintă o opțiune ce merită avută în vedere. Cu mențiunea că trebuie să vă grăbiți! Cele aproximativ 400 de pensiuni din Deltă mai au foarte puține locuri de cazare disponibile, iar în perioada scurtă rămasă până la începerea vacanței de Paște se aștepată ca și acestea să fie ocupate.

”Din fericire, Delta nu a suferit atât de mult în perioada pandemiei, dar este evident că sezonul 2022 vine cu un avânt în ceea ce înseamnă turism. Ne raportăm la turiști, la solicitarea turistului de a vedea ceva, de a-și împlini visul de vacanță și de a petrece un timp valoros în natură. Delta oferă gastronomia locală, bazată pe preparatele din pește, plimbările cu caiace, cu hidrobiciclete, plimbările în natură, revenirea păsărilor în cuibărit, renașterea naturii. Sunt toate premisele asigurate pentru a avea o vacanță de Paște deosebită”, a declarat, pentru GoNEXT, președintele Asociației Delta Dunării, Cătălin Țibuleac, cu ocazia deschiderii oficiale a sezonului turistic deltaic 2022, care a avut loc la Complexul turistic Holbina Trei Bibani, din Dunavățul de Sus, într-un cadru natural aproape ireal.  

„În prezent, gradul de ocupare este de 75-80 la sută, dar așteptăm mai mulți turiști, în condițiile în care de Florii am avut pensiuni cu ocupare de sută la sută. Chiar dacă au crescut, urmare a crizei economice, prețurile se situează în limite rezonabile, oferta fiind pentru toate buzunarele și preferințele. Avem oferte de la 1300 de lei pentru două persoane, trei nopți, până la 3000 de lei, la resorturile de cinci stele”, a adăugat președintele Asociației Delta Dunării, platformă de parteneriat public – privat, care își propune ca prin adoptarea unei strategii coerente de dezvoltare și promovare a turismului și a unui plan de management corespunzător, să întărească poziția de destinație turistică unică în România și Europa a Deltei Dunării și a Dobrogei de Nord.

Acest lucru este confirmat și de către proprietarii pensiunilor din Delta Dunării, care s-au pregătit intens pentru a asigura cele mai bune condiții turiștilor și a le oferi acestora vacanța mult dorită.

„Nu am făcut pachete de vacanță foarte stricte, astfel încât oamenii să poată opta pentru 2, 3 sau 4 zile, fiecare cum dorește. La fel, în privința meniului, să poată alege între meniul de pește și cel tradițional de Paște, bazat pe carnea de miel. În general, sunt turiști care vor sta cel puțin trei zile, timp în care le punem la dispoziție o serie de activități, cum sunt plimbările cu barca cu motor, cu caiace, biciclete pentru apă, mijloace care le oferă posibilitatea să vadă frumusețile Deltei și să se apropie de natură. Experiența pe care noi ne-o dorim să o aibă este ca fiecare oaspete care ne calcă pragul să cunoască cât mai multe dintre atracțiile Deltei. Dacă există cerere, putem aduce, contra cost, anumite ansambluri de dansuri și cântece ale comunităților locale”, a declarat Grigore Bejan, proprietarul pensiunilor Sharaiman și Nena Art Resort.

Aceste locații pun la dispoziție un total de 30 de locuri de cazare, de la camere standard la apartamente și un bungalow, dintre care mai erau disponibile, la începutul acestei săptămâni, doar 5-6.

Evident, gazdele sunt pregătite să ofere toate deliciile gastronomice specifice Deltei Dunării și celor 14 comunități etnice ce trăiesc în armonie în acest areal unic. Preparatele din pește dețin, desigur supremația.

„Cum este să vii în Delta Dunării și să nu guști o bucățică de pește? Peștele este alimentul de bază cu care toate pensiunile sunt pregătite să-i aștepte pe turiști, dar nu numai atât. Cele 14 minorități care sunt în Delta Dunării și-au îmbinat foarte bine toate bucatele, astfel că puteți găsi plăcinta dobrogeană, dulciuri turcești și tătărești, pește lipovenesc, borș ucrainean, aperitive de toate felurile și culorile, toate asezonate cu un vin foarte bun, un vin de Dobrogea”, a dezvăluit viceprimarul comunei Jurilovca, Galina Teleucă.

De savoarea bucatelor deltaice ne-am convins personal, după ce am „supravegheat” cu interes și curiozitate îndemânarea culinară a doamnei Paula, ”master chef”-ul de la Holbina Trei Bibani.

„Am pregătit, astăzi, sarmale de pește, din carne de știucă și somn, condimente și orez.  Peștele este crud, proaspăt, pește din Deltă, carnea tocată la fel ca la sărmăluțele tradiționale și împachetată în foi de varză murată sau frunze de viță de vie. La fel și în cazul perișoarelor, doar că folosim carnea de pește”, a explicat doamna Paula. Rezultatul final, un deliciu gastronomic, bine completat de savoarea unui vin dobrogean.

Delta are nevoie de turiști prietenoși. Prezentă la conferința de presă ce a anunțat deschiderea sezonului turistic deltaic, directorul executiv al Administrației Rezervației Biosfera Delta Dunării, Viorica Bîscă, a reamintit câteva dintre regulile specifice locului, pe care turiștii trebuie să nu le uite, astfel încât să se încadreze în conceptul de „turiști prietenoși” ai Deltei.

„Turistul prietenos este acela care nu rupe nuferii pentru că sunt foarte frumoși, nu vrea să intre cu barca cu viteză în colonia de pelicani, să-i filmeze sau fotografieze de aproape, este acela care vine pentru bird-watching, pentru caiac-canoe, care se simte foarte bine doar cu melodia naturii și a păsărilor, nu cu orice altă muzică dată la maxim, este acela care admiră într-o trecere înceată tot ceea ce înseamnă vegetație, este acel turist care nu pescuiește peștele subdimensionat, care vine pentru a fotografia, nu pentru a lua acasă anumite specii, să le păstreze ca amintire, acela care înțelege că nu trebuie să vină cu skijetul, pentru că poate distruge flora și fauna, turistul care știe că o plajă neamenejată înseamnă că nu vine cu ATV-ul sau cu mașina până în mare și care nu lasă deșeuri în urmă”, a punctat Viorica Bîscă.   

Nu în ultimul rând, gazdele au ținut să-i asigure pe toții cei care vor alege Delta Dunării pentru petrecerea perioadei Sărbătorilor Pascale că Delta rămâne o destinație sigură din toate punctele de vedere.

„Delta Dunării este o destinație sigură. Îi asigurăm pe turiști că nu vor auzi bombardamente, nu vor vedea explozii, avioane sau elicoptere care să le zboare pe deasupra capului. Delta rămâne o destinație sigură, din toate punctele de vedere, și care poate oferi vacanța dorită de oricine”, a concluzionat Cătălin Țibuleac, președintele Asociației Delta Dunării.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*