FOTO VIDEO Clubul Presei de Turism FIJET România a desemnat cele 10 destinații românești de neratat în 2024

Clubul Presei de Turism a desemnat cele 10 destinații românești de neratat în 2024. FOTO Cristina Sîmbeteanu

Clubul Presei de Turism FIJET România a desemnat cele 10 destinații de top pe care atât românii, cât și străinii care ajung pe meleagurile românești nu ar trebui să le rateze, în 2024. Festivitatea de decernare a premiilor  a avut loc în cadrul ediției de primăvară a Târgului de Turism al României, organizat în perioada 15 – 18 februarie, la Romexpo, în București.

„Este un proiect foarte frumos, este un demers pur jurnalistic, pentru că nu sunt influenceri care să voteze din mediul online, sunt exclusiv jurnaliști și scriitori din turism care cred că au o părere avizată, mai ales dacă au și trecut prin acea destinație”, a afirmat Ștefan Baciu, președintele Clubului presei de turism FIJET România.

La rândul său, Grig Bute, vicepreședintele aceleiași organizații de jurnaliști specializați pe domeniul turismului explică cum ajunge o nominalizare să fie acceptată pentru topul destinațiilor recomandate de FIJET România:

„Este vorba despre felul în care arată, felul în care poate să impresioneze turistul care ajunge acolo. Colegii noștri sunt niște profesioniști, sunt niște jurnaliști de turism, sunt ochii și urechile cititorilor. Merg în zonele respective, creează materiale, scriu despre ceea ce văd, sunt impresionați și probabil că își doresc să revină și atunci din materialele lor reiese că acel loc poate fi o destinație care să ajungă în topul FIJET România”.

Pentru anul în curs, trei destinații turistice propuse de jurnaliștii și colaboratorii GoNEXT au ajuns în top cinci. În ordine descrescătoare, pe poziția a cincea s-a situat orașul Sulina, propus în clasament de jurnalistul Adrian Boioglu și fotograful Ovidiu Oprea.

„Mă bucur de fiecare dată să descopăr Sulina, mă bucur de fiecare dată să o redescopăr și spun asta pentru că atunci când mergi pentru prima dată în Sulina vezi un oraș care nu este foarte bine pus în valoare; ar merita mai mult de atât. Istoria lui, cultura, gastronomia, toate acestea merită să fie puse în valoare mai mult. Cu toate acestea, oamenii de acolo se descurcă și cu puținul pe care îl au. Oamenii de acolo reușesc să facă în așa fel încât orașul să fie bine promovat și vorbim de sport, vorbim de gastronomie, vorbim de cultură, de traseele minunate, de plaja aceea care este unică în România, pentru că se mărește, în fiecare an, cu câțiva metri. Toate acestea nu ar fi posibile fără implicarea oamenilor din turism”, afirmă jurnalistul Adrian Boioglu.

Iulia Pascale, președintele Asociației „Descoperă Sulina” a ținut de asemenea să puncteze că și Sulina, la fel ca multe alte destinații turistice deosebite din România, face eforturi pentru a intra în grațiile turiștilor. Pentru asta, mai spune Iulia Pascale, în Sulina s-au dezvoltat foarte mult calitatea serviciilor, circuitul unităților de cazare și nu numai

„Încercăm să asigurăm cât mai bine transportul de la Tulcea către Sulina, se fac foarte multe eforturi, deși, în ultimii patru ani, cu toții știm, am trăit perioade tulburi, cu toate acestea, Sulina reușește”, a mai spus Iulia Pascale.

Pe locul al patrulea, s-a clasat tot o destinație din județul Tulcea, comuna Jurilovca, o locație care, de la an la an, se dezvoltă din punct de vedere al atracțiilor și facilităților turistice și se modernizează fără a pierde un gram din autenticitatea experiențelor care au făcut-o atractivă de la bun început.

„Am propus Jurilovca pentru că, dintr-o mică localitate de pescari, a ajuns o destinație turistică fabuloasă, în doar câțiva ani s-a transformat vizibil și cred că administrația locală a avut un aport extraordinar”, este de părere jurnalista Europa FM Feri Predescu, cea care a și propus Jurilovca pentru podiumul de anul acesta.

Ceea ce a accelerat ascensiunea turistică a Jurilovcăi, mai crede jurnalista, este faptul că, din simplu pescari, oamenii din comună s-au transformat în cei mai autentici ghizi locali pentru oaspeții care s-au abătut pe aceste meleaguri dobrogene. Turiștii sunt tratați cu ospitalitatea și generozitatea cu care localnicii își întâmpină de regulă apropiații și oamenii dragi, oferindu-le tot ce este mai bun.

Bronzul din 2024 a mers însă către o localitate din Transilvania, al cărei brand a ajuns în absolut toate casele românilor, chiar înainte ca mulți să știe că Borsec este și o stațiune turistică ce merită vizitată pentru mai mult decât izvoarele de apă minerală.

Cel care a nominalizat localitatea pentru premiile FIJET România de anul acesta a fost jurnalistul de turism Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Bădulescu a amintit, în primul rând, de Smart Fest, un festival care deja a devenit tradiție la Borsec și care oferă o paletă diversificată de experiențe culturale, de la concerte de muzică ușoară, la conferințe pe teme de istorie, teatru și cinematografie, turism etc.

„Borsec înseamnă ape minerale, în primul rând la asta te gândești și nu știu câți știu că cea mai veche apă minerală din lume, îmbuteliată în serie, doar francezii mai îmbuteliau șampaniile și englezii berea, este apa Borsec, în 1806. M-a încântat foarte mult că Borsec are multe evenimente, are turism durabil, se respectă tradițiile foarte bine, cu produse locale. S-au deschis și mai multe centre de wellness și spa. Borsec nu are hoteluri mari, are vile, are pensiuni de mare calitate unele dintre ele foarte vechi. Chiar m-a încântat această stațiune și abia aștept să o vizităm cu toții”, a mai mărturisit jurnalistul Traian Bădulescu.

Pe cel de-al doilea loc al podiumului, în 2024, FIJET România invită oaspeții să viziteze neapărat Vatra Dornei.

„Despre Vatra Dornei aș putea să vă spun foarte, foarte multe lucruri, pentru că am fost de multe ori acolo și mi s-a părut că a avut o creștere spectaculoasă. Mai ales după redeschiderea așa-numitului Cazino Băi, o clădire care niciodată nu a avut acest rol de a organiza jocuri de noroc, ci a avut un rol cultural dintotdeauna, eu cred că Vatra Dornei va crește în continuare, va fi ceva cu totul și cu totul deosebit și va deveni cu adevărat o atracție”, și-a motivat nominalizarea președintele Clubului presei de turism FIJET România, jurnalistul Ștefan Baciu.

Situată într-o depresiune intramontană din Carpaţii Orientali, la 110 km de municipiul Suceava, pe o rută feroviară şi rutieră care face legătura între Bucovina şi Transilvania, staţiunea Vatra Dornei este o destinație pe care Ștefan Baciu, exact cu aceste cuvinte, o recomandă celor care caută o cură balneară, dar și celor care își doresc o vacanță activă, indiferent de anotimp.

Cu rucsacul în spate, pot fi parcurse trasee pe munții Suhard, Giumalău și Călimani. Plimbările cu bicicleta, zborul cu parapanta, tiroliana, coborările cu barca pneumatică pe apele repezi de munte fac parte din oferta de turism activ. Situată la circa 800 de metri altitudine, Vatra Dornei este atractivă și în perioada iernii datorită pârtiilor de schi la baza cărora se află zona centrală a staţiunii. Pe lângă aceste pârtii, mai există încă o pârtie cu o lungime de 3.000 de metri şi cu o diferenţă de nivel de 400 de metri unde sunt organizate competiţii oficiale ale sporturilor de iarnă.

Toate aceste calități au surclasat însă Vatra Dornei în favoarea unei alte destinații, tot de la poalele munților, Rimetea. Propusă de jurnaliștii Liliana Boioglu și Grig Bute, stațiunea Rimetea din județul Alba a cucerit juriul competiției prin farmecul ei inedit.

„Pe mine zona m-a cucerit. Este un loc în care timpul pare că încremenește, locul ideal unde turistul se poate conecta cu tradițiile și istoria. Rimetea a fost un bogat centru minier și meșteșugăresc, iar Muzeul Etnografic din sat reconstituie o bună parte din istorie. Prelucrarea fierului, pictura pe mobilă și ornamentele complexe și viu colorate ale portului popular local cu multe influențe străine sunt la loc de cinste în acest muzeu situat în clădirea Primăriei. Arhitectura caselor din Rimetea este unitară, excelent conservată de-a lungul anilor. Casele albe cu obloane verzi și flori la ferestre valorifică patrimoniul cultural local. Cea mai veche casă datează din 1668”, și-a justificat nominalizarea jurnalista Liliana Boioglu.

Șef al administrației publice locale din Rimetea doar de patru ani, primarul Deák-Székely Szilárd-Levente a recunoscut că, deși el culege astăzi recunoștința pentru strălucirea turistică a localității, meritele pentru poziția înaltă la care satul a ajuns nu i se datorează decât în mică măsură.

 „Este o onoare deosebită, o recunoaștere majoră, pentru că vorbim aici de 30 de ani de turism în care se vede munca oamenilor care trăiesc în Rimetea, sunt oameni gospodari care au făcut niște porți deosebite, niște cazări foarte bune și sunt gazde foarte ospitaliere. Așa cum am mai spus, sunt două lucruri cu potențial de a atrage turiștii, odată avem acolo un loc minunat cu o stâncă deosebită, dar și arhitectura caselor. Acest sat este deosebit de frumos, aspectul acela alb predominant peste tot atrage turiștii”, crede primarul Deák-Székely Szilárd-Levente.

Pentru a păstra poziția câștigată anul acesta în clasamentul destinațiilor recomandate de FIJET România, șeful administrației locale din Rimetea afirmă că strategia de turism pe care o are în vedere se axează tot pe promovarea autenticității tradițiilor din zonă, unele transmise, timp de generații, de 10 secole. Cu toate acestea, cei care își vor face timp să viziteze Rimetea anul acesta sau în anii viitori, să nu fie surprinși dacă vor constata că Primăria a accesat fonduri naționale și europene pentru a moderniza nivelul de trai al localnicilor. Toate schimbările, ține să mai precizeze primarul, se vor face doar cu conservarea actualelor atracții tradiționale oferite turiștilor.

Pe lista celor 10 destinații recomandante de jurnaliștii și scriitorii români din turism se mai regăsesc, pentru anul 2024, municipiul Iași, un oraș cu o strategie de dezvoltare foarte ambițioasă și complexă, cu șanse să concureze la titlul de capitală culturală europeană, în anii următori. De asemenea, rezervația de zimbri de la poalele Cetății Neamțului îi îndeamnă pe turiști să vină la Vântători – Neamț. Deși destinații cunoscute și neocolite de români, dar și de străini, Grădiștea de Munte, Timișoara și Târgu Mureș reformulează și ele invitații celor care nu le-au văzut până acum sau care le-au vizitat și vor să reediteze și să îmbogățească farmecul amintirilor deja existente.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*