FOTO VIDEO Farmecul rural al comunei Fundata din județul Brașov, pus în valoare de un festival inedit. Atracția turistică de basm din inima României și-a deschis porțile pentru jurnaliștii străini

Vedere din Fundata. FOTO Ovidiu Oprea

Munții României încă mai adăpostesc în sânul lor tărâmuri de basm, nepătrunse de civilizație, în care omul trăiește în comuniune perfectă cu natura. El îi ocrotește virginitatea, iar ea îl răsplătește cu liniștea și prospețimea sa. Comuna Fundata, din județul Brașov este un astfel de loc, unde foșnetul pădurii, ciripitul păsărilor și briza tare a muntelui încă învăluie oaspeții ca într-o mantie de catifea.

După ce a cutreierat România în lung și-n lat pentru a scormoni după cele mai de preț comori naturale și tradiționale, jurnalistul britanic Charlie Ottley și-a găsit propriul colț de rai tocmai în satul Șirnea, din comuna Fundata. Zece ani a visat cu ochii deschiși la peisajele sublime, cameleonice cu fiecare anotimp, până când, în 2021, a reușit să cumpere aici o proprietate căreia, cu ajutorul meșterilor localnici, i-a imprimat amprenta tradițională a locului.

„A fost cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată să mă mut în România, iar acum mă trezesc în fiecare dimineaţă şi mă uit la Munţii Carpaţi şi mă ciupesc singur pentru că am senzaţia că visez”, spunea britanicul, în urmă cu doi ani.

Doar că visul este aievea. Fiecare răsărit și apus de soare încadrat de crestele munților oferă un spectacol de culoare unic. În satele din vârf de munte, țăranul român este vecin mai întâi cu Dumnezeu. Cu smerenie și evalvie duce mai departe orânduială moștenită din moși strămoși, își îngrijește temeinic gospodăria și mai presus de orice, cinstește natura.

O astfel de gospodărie încremenită parcă în timp este și casa bunicii Pelinica, un locșor care s-ar încadra perfect în orice muzeu al satului, fiind conservat și decorat în cel mai neaoș stil românesc, familiar oricui a trăit având bunici la sat. Bucuria cea mai mare vine din vestea că această casă este deschisă circuitului turistic. Povestea Casei Pelinica o spune, astăzi, Ioan Voicu, nepotul bunicii Pelinica, omul care a avut ideea să deschisă ușa casei bătrânești și să lase oaspeții să privească în nucleul sufletului familiei sale.

„Căsuța a fost întotdeauna plină de viață. Străbunicii mei, care au construit-o la sfârșitul secolului XIX, au avut nouă copii, printre care și bunica mea, Pelinica. Au fost opt băieți și o singură fată, bunica mea. Toți au plecat prin lume, și-au clădit familii, cum este absolut normal, iar bunica a hotărât să rămână cu părinții și să ajute la îngrijirea gospodăriei. Evident că s-a căsătorit și bunica, a venit bunicul meu și au clădit împreună o familie, din care a rezultat tata, Ioan Voicu și Maria Voicu Stoian, sora lui, a avut doar doi copii bunica.

După ce ea s-a dus, în 2007, s-a ocupat mai mult mătușa mea, Mama Țica și cu ginerele de un fel de muzeu al satului, unde toate exponatele erau utile în casă și tot ce însemna lucruri din gospodărie au fost păstrate și expuse. Veneau diverși ghizi la Mama Țica și vizitau casa, fără niciun cost, nu era nimic pus la punct. Oamenii intrau, îi primeam ca pe orice membru al familiei, cu o gogoașă, un pahar cu apă și o afinată făcută de Mama Țica.

Am zis apoi că această experiență de cinci minute se poate transforma într-una de cinci zile, oamenii să experimenteze cu adevărat viața la țară. În timpul pandemiei am hotărât să renovăm casa și s-o introducem în circuitul turistic. Casa nu avea decât două camere și o cămară. Nu avea bucătărie, decât un mic hol, la intrare, unde bunica avea un mic aragaz și tot ce trebuie, iar în spate, pe toată lungimea casei, am avut cămara.

Am transformat această cămară în bucătărie și baie. Baia, evident, cât trăiau bunicii și străbunicii, era afară, în spatele casei, pentru că lucrurile urâte nu se fac în casă, doar cele frumoase. (…) Practic, putem găzdui patru persoane, sunt patru paturi, în fiecare cameră câte două paturi single. Bunicii nu aveau paturi de dimensiuni mari, bunicul avea patul lui, bunica avea patul ei.

Mi-ar plăcea să vedeți zâmbetul de pe fața oamenilor când vin și se cazează, pentru că paturile fiind micuțe, o persoană de peste 1,85 nu poate dormi cu picioarele întinse. A trebuit să facem compromisuri, nu a fost ușor să îmbinăm tradiționalul cu un minim confort al zilelor noastre. (…) Însă feedback-ul pe care l-am primit de la oameni a fost să nu modificăm nimic, pentru că altfel stricăm autenticitatea și am făcut eforturi mari să păstrăm autenticitatea. Încălzirea se face cu sobă de teracotă. Noi nu privim ceea ce facem ca pe un business. Este o experiență pe care, cu mândrie, vrem s-o oferim oamenilor, pentru că aici, în Fundata, sunt puține locații care reușesc să facă acest lucru”, mărturisește Ioan Voicu, administratorul Casei Pelinica.

Căsuța se închiriază doar în întregime. Capacitatea, așa cum a menționat deja Ioan Voicu, este de doar patru persoane, iar o noapte de cazare costă, momentan, 500 de lei, o sumă modică pentru o experiență realmente de neprețuit.

„Majoritatea oaspeților noștri au fost familii cu câte doi, trei copilași, chiar și cupluri, putem acomoda două cupluri simultan. Am refuzat, din păcate, grupuri mai mari, am avut oameni care au insistat, șase, opt persoane să doarmă pe jos, în podul cu fân, numai să îi primim, dar cum v-am spus, nu privim asta ca pe un business și evident că a trebuit să îi refuzăm.Vă dați seama, la o singură baie, șase, opt persoane… se strică toată mândria experienței de la noi”, a mai completat Voicu.

Hobbitul lui J.R.R. Tolkien continuă să fascineze imaginația adulților și copiilor din întreaga lume, la aproape un secol de când scriitorul britanic i-a așternut povestea pe hârtie, împreună cu descrierea fermecătorului ținut în care acesta își ducea netulburata existență, înainte să dea curs aventurii bine-cunoscute cu inelul.

Un român, Bogdan Cojanu, a replicat casa lui Bilbo Baggins la Fundata. Arhitectura Odăilor din Plai pare inspirată, fără echivoc, din basme. La interior, totul arată de parcă ar fi conectat direct cu natura, crescut din ea, fiind construit din piatră și lemn, două elemente naturale, vechi de când lumea, care simbolizează, trăinicia și perenitatea, statornicia și evoluția silențioasă a satului românesc. Bogdan Cojanu este proprietarul și artizanului Odăilor din Plai pe care spune că le-a ridicat, rând pe rând, cu mâinile lui:

„Totdeauna am fost pasionat de lemn și piatră, tot ce ține de elemente ale naturii cât mai puțin finisate și am vrut ca energia acestor elemente s-o simtă și oaspeții când se cazează în acest loc. Celor care vin aici le oferim o experiență, în primul rând. Sunt șase camere, în total, la cerere oferim mic-dejun și cină, ciubăr, drumeții, în Fundata sunt o mulțime de lucruri de explorat, deci turiștii au ce face, nu se plictisesc”.

Cazarea pentru o noapte la Odăi din Plai pornește de la 500 de lei pentru o cameră. Cea mai scumpă experiență, la prețul de 800 de lei pe noapte, o oferă însă atracția principală a complexului, căsuța din copac.

Cu toate aceste atracții splendide prin autenticitate și unicitate, FIJET România i-a atribuit comunei Fundata titlul de Destinația turistică a anului 2023. În semn de mulțumire pentru o astfel de recunoaștere, reprezentanții Asociației Pro Fundata și cei ai Clubului Presei de Turism au inițiat “Pro Fundata Fair”, un eveniment de promovare special, desfășurat în perioada 18 – 21 septembrie, la care au invitat jurnaliști și oameni de turism din peste 120 de țări, care să vină să vadă cu ochi lor spectacolul naturii.

Președintele Clubului Presei de Turism – FIJET România, Ștefan Baciu, a explicat, pentru GoNEXT, care au fost atributele care au plasat comuna Fundata în vârful clasamentului celor mai dezirabile atracții turistice românești despre care tot globul merită să afle:

„Ideea a pornit de la o bilaterală cu colegii din Turcia. Inițial, a fost o invitație pentru a aduce aici câțiva reprezentanți ai unor agenții de turism din Turcia, după care cumva s-a dezvoltat, s-a umflat precum aluatul unei pâini, hai să aducem și din Bulgaria, au propus organizatorii, hai și din Serbia și așa am ajuns la 20 de țări. (…) Într-adevăr, este o destinație mai ascunsă și poate că este mai bine pentru că nu au apărut complexuri hoteliere, alte case de vacanță una lângă alta, cum s-a întâmplat în alte destinații din România. Cei care au venit aici s-au simțit foarte bine, le-a plăcut foarte mult ce au văzut aici, ce au degustat și le-a plăcut inclusiv socializarea”, a punctat Ștefan Baciu.

Acesta este de părere că Fundata este deținătoarea unui potențial extraordinar, care trebuie dezvoltat și valorificat sub forma unui turism durabil.

„Este absolut necesar să avem un turism durabil. Să nu devină o locație aglomerată și să ne trezim, ca în alte destinații de top, că avem coadă de mașini la intrarea în Fundata, că nu au loc de parcare și așa mai departe. Sunt câteva exemple de bune practici în România, unde mașinile nu au voie să intre în localitatea respectivă, tocmai pentru conservarea străzilor, pentru conservarea naturii, iar aici eu spun că spațiile sunt largi și trebuie să avem grijă de ele și de natură”, a mai completat Baciu.

Mândru de contribuția sa la promovarea comunei este și Liviu Mirea, președinte Pro Fundata:

„Este un eveniment reușit pentru că am reușit să ne contopim cu oameni care iubesc muntele, care iubesc turismul și care au același țel ca noi, să promovăm Fundata și nu numai Fundata, România. Nu am suficiente cuvinte să povestesc despre aceste lucruri, pot doar să vin să invit, pentru că experiențele trăite în comunitatea din Fundata vor fi cel mai bun exemplu și cea mai bună invitație pe care le-o pot face, să vină să întâlnească oamenii din Fundata, să petreacă timp cu ei, să guste din gastronomia din Fundata și să se bucure de toate experiențele pe care le pot trăi aici în Fundata”. 

Evenimentul cu prezență internațională masivă menit să aducă în prim-plan o destinație turistică românească anume se vrea un prototip al ceea ce poate urma și pentru alte zone cu potențial similar din România.

„Ecuația este foarte simplă. Acest tip de eveniment, pe care vrem să-l extindem la nivel național – Fundata să spunem că este un proiect pilot de expunere internațională, noi asta am vrut, să expunem internațional și s-o facem an de an, din ce în ce mai mult. Principiul este unul foarte simplu, vrem ca localitatea promovată internațional să devină un fel de stand de promovare pe care îl găsești la un târg de turism.

La un târg de turism aduci o delegație, totul se întâmplă cu niște flyere, eventual cu un televizor în spate cu niște imagini din locația respectivă, iar la nivelul județului, să spunem, județul Brașov este foarte greu să îl promovezi. Are 60 de unități administrativ-teritoriale, 60 de primării care ar putea să fie promovate.

Noi am putut să luăm o primărie cu trei sate, s-o promovăm și ne-a luat atâta timp. (…) Atunci principiul este să aducem oamenii să simtă ce simt localnicii sau să simtă mai mult decât localnicii, să simtă experiența pe care clientul o simte atunci când se cazează în Fundata și nu numai în Fundata, oriunde în România”, a declarat, pentru GoNEXT, Cristian Tănase, managing partner Outdoorz.

Mergând pe această idee a luat naștere și Pro Fundata Fair, festivalul în aer liber care recreează practic vatra satului pe o suprafață de un hectar și jumătate. Din punct de vedere logistic, spun organizatorii, a fost o adevărată provocare, însă motivația a fost suficient de substanțială pentru a-i ambiționa să găsească soluții.

„Practic am recreat un oraș, în care am făcut vatra satului, unde am pus scena, am făcut camping de rulote, camping de corturi, camping de mașini de overlanding, plus tot ce înseamnă vendori de mâncare și expozanți”, a mai completat Cristian Tănase, pentru GoNEXT.

Martina Gancheva este corespondent al agenției naționale de presă bulgare. Are ani buni de când practică jurnalismul, iar prin prisma meseriei a vizitat locuri spectaculoase și a trăit experiențe memorabile. În clasamentul său personal Fundata ocupă acum un loc aparte.

„Totul mi-a plăcut! Mi-a plăcut ospitalitatea oamenilor, mâncarea este extraordinară, eu am mâncat mămăliguță, am încercat și sărmăluțele, carnea, vinul și pot să spun că totul este foarte gustos, iar natura este nemaipomenită. Și noi, în Bulgaria, avem munți frumoși, dar nu am cuvinte cu care să exprim ce am simțit când am văzut Fundata. Este ca o ilustrație de pe o carte poștală!”

„Este o locație excelență! Este pentru prima dată când vin aici, din Cipru, am 54 de ani, sunt pentru prima dată în România și mă bucur nespus că am avut această oportunitate. Sunt recunoscător pentru ospitalitatea, pentru bunătatea și pentru căldura sufletească a celor care ne-au întâmpinat aici. Fiți siguri că la întoarcerea mea acasă, eu lucrez pentru televiziunea națională din Cipru și vom realiza mai multe reportaje TV despre Fundata și despre România”, crede și Loucas Hamatsos, jurnalist  al Televiziunii Naționale din Cipru.

Pe jurnalistul sârb Kamenko Milenkovic, atmosfera din Fundata l-a făcut să se simtă acasă, după cum el însuși recunoaște. Experiența din Bucegi l-a purtat cu gândul la legăturile ancestrale dintre tărâmul acesta de basm din inima României și celelalte state din Balcani.

„Istoria este cea care ne unește. Peisajele pot fi diferite de la țară la țară, dar oamenii sunt la fel. Fiind prezent aici simt că acești oameni au în ei acea tărie, acea putere de a îmblânzi natura. Natura își păstrează farmecul sălbatic, dar ei reușesc s-o controleze pentru a trăi în sânul ei. Suntem aici de două zile și am vizitat locuri pe care nici nu le poți numi sate. Nu există niciun magazin, nu ai de unde cumpăra pâine, căci pâinea se face în casă. Oamenii de aici produc în gospodăriile lor tot ce au nevoie. Poate săptămânal merg undeva, într-un oraș mai mare pentru aprovizionare, dar în majoritatea timpului sunt legați de bucățica lor de glie pe care au moștenit-o de la generațiile anterioare”, descrie Milenkovic, într-un mod încărcat de figuri de stil pe deplin meritate de locația în cauză.

Pe sârbii lui de acasă i-ar ademeni să vină aici povestindu-le despre liniștea sublimă, aceeași care, cu 35 de ani în urmă, domnea și stațiunea Zlatibor din Serbia, un oraș unde astăzi coloșii de beton au asuprit orice urmă de tușă a pitorescului conceput de natură.

„Urbanizarea a ucis totul, a anihilat noblețea naturii, a năruit obiceiurile străvechi, tradiția și meșteșugurile. Vreau să cred că Fundata nu va comite același păcat capital”, mai spune sârbul.

Aflat pentru cea de-a doua oară în România, vicepreședintele FIJET International, Delal Atamdede, originar din Turcia, patria unde ospitalitatea a atins rangul de artă, se declară absolut copleșit de primirea călduroasă de care a avut parte la Fundata, în județul Brașov:

„Fundata este comparabilă cu Alpii elvețieni. Sunt cu adevărat șocat când văd splendoarea pădurilor, a caselor vechi și ospitalitatea oamenilor. Între membrii delegației noastre nu mai discutăm despre alt subiect în afară de acesta și credeți-mă că, după ce ne vom întoarce la Istanbul, în Turcia, vom face o publicitate imensă țării dumneavoastră și acestei zone”.

Comuna Fundata din județul Brașov este locul unde turiștii vin să se refugieze din calea stresului. Aici, în munții, mediul este propice regăsirii de sine, meditației, cântăririi deciziilor. Totuși, un spațiu atât de puțin marcat de civilizație ar putea părea mult prea monoton unora. Nici vorbă de așa ceva! Promisiunea vine din partea reprezentanților Centrului de Activități Turistice din Șirnea.

„Acum patru ani, când am înființat Centrul de Activități Turistice din Șirnea, tocmai această nevoie am vrut să o suplinim, nevoia de activitate în aer liber a celor care ajung în Șirnea. În special în Șirnea, dar și în Fundata locurile sunt extraordinare, permit trasee atât pentru începători, cât și pentru avansați.

Am adus o flotă de biciclete electrice, pentru că dealurile sunt agresive și atunci nivelul mediu nu ne permitea să parcurgem traseul cu biciclete clasice și de doi ani avem și centru de călărie. La centrul de călărie avem activități turistice pentru începători, plimbări cu însoțitori prin sat, este și modul nostru de a vizita satul și de a-l prezenta. Fiecare cal este însoțit de un ghid care povestește pe unde ne aflăm, pe lângă ce casă trecem, pe lângă ce loc, iar pentru cei care sunt experimentați organizăm drumeții pe munte cu caii”, explică Eugen Totîlcă, coordonator al Centrului de Activități Turistice.

Oaspeții cazați în satele din comuna Fundata beneficiază de reduceri la serviciile puse la dispoziție de Centrul de Activități Turistice din Șirnea, mai dezvăluie Eugen Totîlcă. Astfel, cei cazați în Șirnea, de exemplu, se pot închiria o bicicletă electrică pentru doar 50 de lei pe oră, iar cei care vor să viziteze satul din șaua unui cal, însoțiți de un ghid local, vor scoate din buzunar câte 100 de lei pentru o oră de aventură.

Desfășurarea de forțe de la Pro Fundata Fair a fost un vis devenit realitate și pentru primarul localității, Marian Florin Pâtea:

„Fundata trece din nou hotarele, ca să spun așa sau Fundata prinde aripi. Prin acest eveniment, care a avut rezultate peste așteptările noastre, promovarea a crescut destul de mult, iar evenimente de acest gen vor trebui organizate regulat, împreună cu proprietarii de pensiuni, cu tot mediul de afaceri, cu producătorii tradiționali, ca să ducem mai departe Fundata”.

În calitate de principal exponent al administrației publice locale, primarul Florin Pâtea crede că ingredientul de bază pentru succesul în dezvoltarea durabilă a turismului în Fundata este comunicarea. Pe lângă dialogul deschis și frecvent cu mediul de afaceri din comună, administrația locală din Fundata, sprijinită și de Consiliul Județean Brașov, își propune să modernizeze elementele de infrastructură din cele trei sate, să îmbunătățească drumurile care facilitează accesul turiștilor în zonă.

De asemenea, Primăria are în vedere dezvoltarea rețelelor de apă și canalizare, iluminat public, precum și eficientizarea serviciilor publice de salubrizare, pe care se pune un accent deosebit, dorința fiind aceea de a conserva frumusețea naturii în forma ei cea mai pură.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*