FOTO VIDEO Bucovina își promovează tradițiile. Turiștii sunt atrași de obiceiurile locului, de portul popular, de mâncarea tradițională și peisajele zonei

Conferință pentru promovarea turismului în Bucovina. Adrian Boioglu

Bucovina își promovează tradițiile în cadrul galei turismului “Descoperă Nord-Est”, iar autoritățile locale, specialiștii în domeniu au concluzionat că cea mai bună metodă pentru a atrage turiști în această zonă o reprezintă punerea în valoare a lucrurilor autentice care se găsesc aici. Astfel, turiștii sunt atrași atât de mâncarea tradițională, de obiceiurile locului, de meșteșuguri, de portul popular și de frumusețile locului. Autoritățile au creat diverse evenimente pentru a atrage cât mai mulți turiști, nu doar de Crăciun sau de Paște, ci și în alte perioade ale anului. De asemenea, un element de atracție îl reprezintă programul Nuntă în Bucovina prin care tineri din alte părți ale țării vin să se căsătoarească aici într-un decor de basm și cu tradițiile locului.

Gala turismului „Descoperă Nord-Est” este organizată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est și a reunit la debutul ei cei mai importanți actori din domeniul turismului, în frunte cu ministrul Turismului, Constantin Daniel Cadariu, gazdă fiind președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin Daniel Cadariu, a declarat pentru GoNEXT că Bucovina este un etalon pentru activitatea turistică din țara noastră.

“Din punctul meu de vedere, Bucovina deja este un etalon pentru activitatea turistică din România și nu de ieri, de astăzi, cel puțin începând cu anul 2008, moment în care eram vicepreședinte la Consiliul Județean, iar președintele Flutur era la primul mandat. În fond, este meritul domniei sale în toate acele demersuri făcute în acești aproape 14 ani de zile care au făcut ca Bucovina, din punct de vedere turistic, să fie destinație turistică cu numărul 3 în România, după litoral și Valea Prahovei și Brașov.

Întotdeauna e loc de mai mult și de mai bine. Sunt deja foarte multe lucruri realizate, sunt cel puțin 5-6-7 manifestări și activități de promovare renumite, fie că discutăm de Hora Bucovinei, Paștele în Bucovina, Crăciun în Bucovina, Produs în Bucovina, despre orice. Pe de altă parte, Bucovina și județul Suceava au vrem, nu vrem un avans în ceea ce privește investițiile, în ceea ce înseamnă infrastructură, că discutăm de aeroport, că discutăm de drumuri, că discutăm de utilități, elemente de bază într-o destinație turistică dacă vrei să ai șansa dezvoltării și a promovării”, a spus ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

El a precizat că dacă lipsește ceva Bucovinei acest lucru va fi reglementat în perioada următoarea când va deveni funcțional OMD-ul acesti zone și atunci va fi posibilă o coordonare între toate destinațiile locale din Bucovina. Cadariu consideră că lucrul care lipsește la nivel național este promovarea unitară a destinației turistice România.

Cadariu a lăudat organizarea acestui eveniment, spunând că poate contribuie pe de o parte de dezvoltarea turistică, iar pe de altă parte, la promovarea destinațiilor turistice.

“Orice eveniment creat în scopul dezvoltării industriei turismului din România este binevenit. Principala funcție a unor astfel de evenimente o reprezintă comunicarea, comunicarea între toți factorii care pot contribui la dezvoltarea turistică și la promovarea destinațiilor turistice”,  explicat ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

Constantin Daniel Cadariu a subliniat și care sunt modalitățile prin care ministerul pe care îl conduce poate ajuta la dezvoltarea acestei zone.

Poate ajuta prin programe în primul rând. În al doilea rând, prin a asigura cadrul legislativ. Iată, deja o spuneam partea de cadru legislativ am realizat-o în doar 3,4 luni, lucruri blocate de 10 ani de zile. Prin colaborare, prin comunicare între părțile interesate, privat, administrația locală dintr-o destinație și minister am putut finaliza legislația care să permită înființarea OMD-urilor. Asta în primul rând și în al doilea rând prin programe.

Am amintit câteva dintre ele pe care ministerul deja le pregătește, o parte de acțiuni de promovare, spuneam de promovarea prin intermediul influencerilor, platforma România. Travel, promovări interne și internaționale, iar pe de altă parte, acele scheme și programe de a sprijini atât autoritățile locale prin planul de investiții ale ministerului, cât și acele scheme de minimis țintite.

Am amintit de una dintre ele promovarea incomingului pentru a stimula agențiile de turism din România să aducă cât mai mulți turiști în România și de a exporta astfel servicii turistice, pentru că urmare, în special a pandemiei, avem un recul foarte mare a numărului de turiști străini. Și, de asemenea, am dat exemplu acelei schemei de minimis pe care o pregătim pentru turismul balnear, schemă prin intermediul căreia operatorii din aceste destinații turistice vor putea primi fonduri de până la 200.000 de euro, reprezentând maximum 50% din valoarea unei investiții efectuate în cadrul unei stațiuni turistice balneare”, a mai declarat Cadariu.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a povestit pentru GoNEXT despre investițiile făcute la nivelul județului pentru dezvoltarea  turismului.

“În acești ani de după Revoluție, am investit în infrastructura de pensiuni, hoteluri, pârtii de schi și alte locații, dar dacă nu gândim un management integrat, adică să îi faci pe turiști să stea mai mult în zona ta, să îi diversifici oferta, să fii mai puternic în reclamă, atunci nu ai parte de turiști cât ți-ai dori să umpli pensiunile și, pe de altă parte, nu ești rentabil. Degeaba ai 700 de pensiuni dacă nu te gândești cu un management integrat. Noi asta facem acum.

 Și ministerul, prin legislația nouă asta a făcut aceste organizații de management al destinației turistice asta au ca scop. Noi, în județul Suceava, am început să ne organizăm în felul acesta. Deci eu trebuie să mă organizez cu cele 20 de stațiuni turistice din județ fără să știu când fac bugetul anului viitor, ce investiții în drumuri care să aibă și destinație turistică fac.

Și eu le răspund celor de la Asociația de turism, da, leg Suceava de Harghita sau leg Suceava, de Bistrița sau de Neamț sunt trei investiții mari pe care le fac acum cu drumuri județene. Acolo se deschid noi locații turistice, la capătul lor organizăm evenimente care să atragă pe drumul lui Nechifor Lipan, pe drumul care leagă zona Harghita de Suceava, în platoul Călimanilor, o nouă pârtie de schi, pentru că zăpada șase luni nu se topește pe versantul nordic. Sunt lucruri care se discută în aceste asociații”, a spus Gheorghe Flutur.

Președintele Consiliului Județean Suceava s-a referit și la diversificarea ofertei pentru turiștii care ajung în această zonă.

“Viața ne-a arătat că trebuie să diversifici oferta. De exemplu, la Gura Humorului, prin parteneriat cu privații, s-au făcut investiții în spații de a îți petrece timpul liber pe vreme rea. Tu vii în concediu pe vreme bună și se strică vremea la munte și, din păcate, se strică des. Vă arată în Parcul Ariniș, locuri unde te poți simți bine când plouă sau se strică vremea și găsești așa ceva. Sau ce faci când ieși cu familia, cu copilași? Să găsim să-i ducem în tabăra de la Bucșoaia și noi, părinții, să putem merge la mănăstiri sau la evenimente pentru seniori. Toate lucrurile astea se discută în aceste asociații, în aceste organizații integrate și atunci cred eu că îți crește atractivitatea”, a mai spus Flutur.

El a precizat că o atracție recentă a acestei zone o reprezintă programul Nuntă în Bucovina.

“Am văzut, de exemplu, o atracție foarte mare pe turismul tradițional, am lansat proiecte cu specific, Nunta în Bucovina. Cum? Nu e o chestiune doar enunțată. Nunta în Bucovina pentru tineri este un proiect inițiat și sunt vreo 10 pensiuni acum care fac nunți tradiționale, sunt implicați săteni în straie populare, cu gastronomie populară. Și ne-am trezit cu bucureșteni care vin și își contractează 20 de pensiuni la Putna, stau o săptămână cu familia, cu nuntașii, au tot parte de tot obiceiul ăsta de altădată, de nuntă și este o chestiune extraordinar de atractivă. Deci lucruri de genul ăsta cred eu că aduc noutate mai mult decât ceva exotic, care încerc să îl adaptez în România. Părerea mea că acolo e greșeala. Va veni ziua când va conta tradiționalul și nu firme de catering cu care să faci improvizații, iar aici este originalul și nu putem altceva să facem decât să punem în valoare originalul, comportamentul oamenilor, meșteșugurile”, a transmis președintele Consiliului Județean Suceava.

Gheorghe Flutur consideră că turiștii străini pot fi atrași cu lucrurile autentice pe care țara noastră le are.

“Am fost în la Bruxelles cu promovarea Produs în Bucovina, pe gastronomie, pe port popular, pe meșteșuguri, oamenii au rămas extrem de interesați. Noi am rămas cu magazine de produse tradiționale, acolo, am rămas cu magazine în Viena. Deci asta a lăsat urme. Și eu încurajez pe ai noștri să facă așa ceva în parteneriat cu românii din afară.

Acum voi lansa un proiect Destinații turistice la capăt de pistă. De la Suceava avem vreo nouă destinații externe la Larnaca, Londra, Viena, la Munchen, la Dortmund, Paris, la capăt de pistă, cu Ambasada României din țara respectivă. O să mă duc cu tot ce înseamnă gastronomie, oferta pentru Crăciun, pentru Paște și sînt convins că avioanele vor veni și pline înspre România, cu turiști care să ne viziteze Bucovina în momentele de sărbătoare, de Crăciun sau de Paște”, a mai spus Gheorghe Flutur.

Director general ADR Nord-Est, Vasile Asandei, a vorbit pentru GoNEXT despre cum poate depăși Bucovina locul trei ca destinație la nivel național după litoral și Valea Prahovei.

“Litoralul are niște particularități. Toată lumea merge la mare, e greu să depășești numărul de oameni care merge vara la mare, dar anul ăsta s-a văzut că poate să meargă și, din păcate, mai rău. Deci Bucovina are o șansă, aș spune un lucru, pandemia și ultimii ani au demonstrat că oamenii caută și locuri mai izolate, nu neapărat locuri în care sunt foarte mulți oameni în același timp. Asta trebuie valorificat de Bucovina. Bucovina oferă exact asta: natură, oferă locuri în care poți să vii cu familia sau cu un grup restrâns”, a spus Vasile Asandei.

El consideră că mai sunt lucruri de îmbunătăți, acestea fiind în primul rând calitatea serviciilor.

“Sînt lucruri care trebuie îmbunătățite, infrastructura, dar pe primul loc, nu aș pune infrastructura, ci calitatea serviciilor. Și asta pornește de la formare, de la educație și de la colaborare între actori. Dacă putem oferi o experiență foarte plăcută pentru oricine, eu cred că asta va face ca gradul de ocupare al camerelor din Bucovina să crească. În același timp, un lucru esențial este promovarea, trebuie să învățăm să ne promovăm, să ne promovăm într-un mod profesionist, să ajungem la oamenii din întreaga lume. Nu e suficient să vină românii în Bucovina. Trebuie să vină și americanii și asta nu e un lucru ușor de făcut. Dar tot așa, învățând și punând umăr lângă umăr, cred că o să reușim”, a mai spus directorul general ADR Nord-Est.

Președintele Asociației pentru Turism Bucovina, Ciprian Șlemco, susține că promovarea la nivel național este foarte importantă pentru Bucovina.

“Din punctul meu de vedere, nu doar regiunea are probleme, ci toată industria turismului se confruntă cu anumite probleme mai mari sau mai mici. Cred că s-a punctat foarte bine ideea de asociere la nivel național prin crearea acestor acestor OMD-uri. Bineînțeles, eu consider că mai trebuie lucrat la ideea în sine, să-i dăm o formă finală cât mai benefică pentru toată lumea. Desigur, partea de promovare este foarte importantă. De aceea, cred eu că aceste OMD- uri vor avea șansa să arate că promovarea este pe primul loc, că destinația România trebuie să fie prezentă la nivel mondial, bineînțeles și destinația România la nivel de țară.

Cred că promovarea la nivel național este foarte importantă pentru Bucovina. Bucovina în sine este un brand. De multe ori, spunem, se vinde de la sine. Sunt de acord și cu acest aspect, dar prin o promovare națională cât mai puternică, cât mai autentică, consider că putem atrage foarte mult turiștii români, mai mulți turiști români care vin deja în Bucovina, pentru că Bucovina este una dintre destinațiile care oferă absolut orice, de la tradiții până la activități pe partea de unde însă partea sportivă, pe partea de agrement etc. Dar în același timp dorim să atragem și mai mulți turiști străini”, a precizat Ciprian Șlemco.

Directorul Centrului Regional de Studii al ADR Nord-Est, Roxana Șlemco, a declarat pentru GoNEXT că acest eveniment include și un infotrip.

“Evenimentul se află deja la a șaptea ediție și este o gală a turismului Regiunii Nord-Est a României și o gală în care, este adevărat, e prima dată când am inclus și un infotrip pentru toți cei care ar putea să ne ajute și să ne sprijine să descopere această regiune prin prisma lentilei, prin prisma scrisului, prin prisma acelor contracte de colaborare pe care ar putea să le facă cu aceste destinații turistice pe care noi dorim să le aducem împreună la o masă comună, la o platformă de dezbatere.

Vorbim despre invitați din partea agențiilor de turism, din partea asociațiilor de promovare, avem bloggeri de turism, dar în același timp în sală am invitat reprezentanți din mediul public și din mediul privat care s-au prezentat astăzi aici pentru câteva teme de discuție. Avem discuții pe tema organizațiilor de management al destinației, colegii din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului au prezentat astăzi aici ce înseamnă aceste OMD-uri, cum se pot înființa, care sunt normele metodologice de înființare și de creare a lor. Au dat foarte multe informații și au făcut chiar o instruire tehnică vizavi de aceste etape care trebuie parcurse”, a mai afirmat Roxana Șlemco.

În cadrul galei turismului “Descoperă Nord-Est” au loc conferințe pentru dezvoltarea destinațiilor turistice, pentru strategii online de promovare, se caută soluții pentru dezvoltarea turismului în perioada post-pandemie și se caută noi modele de business în turismul rural sau gastronomic.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*