FOTO VIDEO Bratislava, un izvor de istorie vie, unde îmbinarea de arhitectură veche și nouă țese povești nemuritoare în susurul Dunării și în foșnetul pădurilor carpatine

Vedere din Bratislava. FOTO Ovidiu Oprea

Bratislava, una dintre cele patru capitale europene traversate de Dunăre, este populată de mai puțin de jumătate de milion de locuitori,  iată de ce, cu greu poate fi numită o metropolă. Însă ce atrage la capitala Slovaciei nu este efervescența, peisajul modern eclectic sau bulevardele interminabile unde brandurile renumite s-au înghesuit să deschidă magazine. Chiar și la 6 grade Celsius, la început de noiembrie, o plimbare liniștită pe străzile peste care se cerne bruma dezvăluie o moștenire arhitecturală deosebită.

Atestată documentar pentru prima dată în anul 907 d.Hr., Bratislava s-a consacrat ca un soi de atlas istoric, ce adună la un loc memoria timpului în care a fost clădită piatră cu piatră și conservă remarcabil aerul ușor aristocratic al perioadei în care a făcut parte din Imperiul Habsburgic, iz ce i-a rămas imprimat ca inima unui parfum tare pe un veșmânt odinioară îndrăgit.

Geografic, Bratislava este specială și fiindcă este singura capitală națională ce face graniță cu alte două state. Aflată la doar 60 de kilometri de Viena, capitala Slovaciei împrumută încă vizibil din influențele culturale și arhitecturale tradiționale ale orașelor austriece sau ungare. Însă nu doar influențele antropologice fac din Bratislava o destinație turistică aparte și chiar obligatorie pentru orice îndrăgostit de frumusețea tipic europeană.

Cea mai joasă altitudine a orașului se măsoară la nivelul liniei de suprafață a Dunării, iar altitudinea crește până la 514 metri în vârful Devinska Kobyla, pentru că da, Bratislava este o așezare europeană cât se poate de autentică, traversată de Dunăre, dar unde înfloresc mândrii și Munții Carpați, prin masivul Malé Karpaty.

Juraj Berdis este ghid turistic în Bratislava, iar ceea ce a remarcat în anii de când profesează este faptul că turiștii care ajung pentru prima dată într-un city-break în capitala Slovaciei sunt în primul rând atrași de panorama pe care o oferă castelul aflat la cea mai mare altitudine a orașului. Urmează apoi explorarea, la pas, a centrului vechi, „unde avem o mulțime de străzi înguste și piațete pitorești și, bineînțeles, multe restaurante și cafenele”, descrie Juraj Berdis. Din perspectivă gastronomică, ghidul recomandă așa numitele „Bratislava rolls”, care sunt de fapt niște croisante tradiționale, umplute cu mac sau cu nuci, preparate după rețeta unui brutar de la 1599.

Chiar dacă este o capitală redusă ca suprafață și mai degrabă clădită pe un trunchi rustic, Bratislava merită complimentul de a fi explorată pentru mai mult de o zi sau două. Ghidul local Juraj Berdis este de acord și face câteva recomandări turiștilor care caută să își prelungească șederea în orașul de pe Dunăre de la city-break la sejur:

„Când ai mai mult timp la dispoziție, ai putea, de exemplu, dimineața, să începi prin a străbate centrul orașului, iar apoi, spre după-amiază, poți rezerva câteva ore unei mici excursii în zona vinicolă din Carpați, cea mai veche din Slovacia, cu probabil 2000 de ani de tradiție în producția de vinuri, unde vei întâlni o mulțime de vinificatori premiați care își produc vinurile rafinate acolo”.

Ca orice localnic îndrăgostit de plaiurile lui natale, ghidul slovac îmbie turiștii cu încă o recomandare gastronomică menită să lase gura apă oricui aude despre ea: gâsca la cuptor, gătită după rețete tradiționale slovace, care au transformat preparatul într-o delicatesă specifică locului.

Bratislava este flancată la periferii de castele devenite astăzi muzee, care păstrează esența nobilimii și burgheziei slovace specifice Evului Mediu și Epocii Moderne.

O astfel de destinație este și castelul Červený Kameň, o fortăreață impunătoare construită pe culmile Carpaților, străjuită de la așezarea pietrei de fundație și până astăzi, secole mai târziu, de păduri de foioase.

Și pentru că este un tărâm decupat parcă dintr-un basm, unde fluviul se așterne cu demnitate și servitute la poalele falnicilor munți, Bratislava este un loc cu multă verdeață, umbrit pe alocuri și de arbori coniferi. Din pâlcurile de verdeață se mai înalță ici și colo, semețe semne ale civilizației sub formă de statui ce par să impună copacilor tineri și zvelți un etalon de grandoare.

Poate părea ușor insolit peisajul larg alcătuit din covorul lung al Dunării, peste care se întind poduri ca niște arcade menite să spargă calculat fondul albastru-cenușiu cu tente arămii al cerului la apus și acoperișurile cu țiglă grena ce contrasează puternic cu verdele crud al cetinilor. Toate contribuie la farmecul unic al orașului chiar și într-o lună mohorâtă cum este cea a lui Brumar, vestitorul iernii calendaristice și al gerului.

Un oraș cu o geometrie curată și cuminte, dar amprentat și de tendințele arhitecturale contemporane, Bratislava se poate erija într-o destinație turistică pentru un cuplu sau pentru o familie care caută un moment de relaxare, de deconectare, iar o variantă pentru a bifa Bratislava ca „pauză de la agitația orașului” este o croazieră de câteva zile pe Dunăre, cu traversarea celor patru capitale pitorești prin peisaj geografic, istorie și legende.

Liana Stănuși este asistent manager la bordul navei de croazieră pe Dunăre MS Diana. A văzut Bratislava de câteva ori deja și tot este de părere că „e un oraș fermecător, iar turiștii sunt foarte încântați să descopere detaliile; datorită ghidului nostru am devenit foarte atenți la micile detalii de pe clădiri, la statuile care se află la colț de stradă și poveștile pe care le spune fiecare clădire, fiind un amestec de stiluri arhitecturale diferite, o lecție de istorie în mers, foarte vie”, conchide românca.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*