FOTO VIDEO Aventură pe muntele Kopaonik, locul unde natura a așezat Scaunul Raiului și de unde răsună cel mai tare clopotul dorințelor

Muntele Kopaonik. FOTO Liliana Boioglu

Parcul Natural Kopaonik din Serbia este o destinație predilectă atât a turiștilor sârbi, precum și a din ce în ce mai multor turiști străini. Oamenii vin aici atrași de splendoarea peisajului de la altitudinea de 2.000 de metri, dar și de confortul resorturilor de cinci stele care se află în zonă și care le oferă astfel experiențe similare unei vacanțe în Elveția sau în Austria, dar cu buget ceva mai rezonabil.

Iubitorii muntelui știu însă că nu poți urca pe Kopaonik doar pentru un masaj la spa sau un vin alb savurat în jacuzzi, în timp ce peisajul montan ți se așterne în față prin conturul ferestrei. În special în sezonul cald, urcarea pe munte este o plăcere nemaipomenită. Cărările de verdeață cu flori de câmp ce dansează pe ritmul brizei duc spre un loc numit Scaunul Raiului.

„Ne aflăm în locul de pe muntele Kopaonik numit Scaunul Raiului și puteți observa, sus, rocile care au dat numele acestui loc. Există o legendă potrivit căreia fostul nostru conducător Živojin Mišić, erou al Primului Război Mondial, înainta într-o zi cu oastea sa din Kosovo și, trecând pe aici, a văzut acest loc și i-a dat acest nume. Mai încolo, spre dreapta, se poate observa un sit arheologic. Se crede că aceste ziduri au fost construite între secolele III-IV d.Hr. Astăzi, aici se află o o troiță sfințită cu hramul Sf. Procopie, ocrotitorul minerilor. În fiecare an, de Sf. Procopie, organizăm aici o sărbătoare. Ne aflăm aici la o altitudine de 1.820 de metri, din totalul de 2.017 metri cât are cel mai înalt vârf, numit vârful lui Pančić, după cercetătorul care a explorat această zonă montană”, explică Simonida Popov Dihovicni, ghid de turistic în cadrul Organizației Naționale de Turism a Serbiei.

Zona este foarte populară pentru drumeții mai spune ghidul. Oamenii vin aici cu mașinile, pe jos sau cu caii pentru a se bucura de peisajele frumoase, dar și pentru a se simți mai aproape de Dumnezeu. Un fapt inedit este că aproape fiecare munte poartă numele câte unui sfânt. Astfel, au considerat sârbii, oricine urcă la aceste altitudini amețitoare pentru a se regăsi pe sine și liniștea va fi în permanență ocrotit. Superstițiile nu se opresc însă aici; cine ajunge pe muntele Kopaonik trebuie neapărat să sune clopotul troiței Sf. Procopie și să își pună o dorință. Ecoul este atât de puternic, încât te face să crezi că zgomotul este menit tocmai pentru a atrage atenția sfinților asupra muritorului cu sufletul deschis.

Scaunul Raiului este un platou montan de unde cu greu îți mai vine să pleci, dar aventura în montană în aer liber încă are multe motive să continue. Pârtiile care iarna sunt centrul distracției pentru schiori, snowboarderi și, evident, nu numai, în restul anului, în lipsa zăpezii, se tranformă în poteci largi pentru plimbări lungi și energizante.

„Chiar și pe timp de vară, muntele Kopaonik oferă o paletă largă de activități care pot fi desfășurate aici. Printre acestea pot enumera cursele cu bobul, plimbările cu telegondola, urcările pe munte cu telecabina, dar și activități care implică folosirea autoturismului. Spre exemplu, oamenii pot merge la picnic pe munte cu autoturismul personal sau pot opta pentru excursiile organizate local cu autovehicule mai mari și cu ghizi montani. Activități au fost gândite și pentru copii, indiferent de vârstă”, spune Jasmina Premovic, purtător de cuvânt al Organizației Turistice Raska.

De la Kopaonik la Brzece se poate ajunge admirând peisajul de la înălțime, cu telecabina, iar o călătorie dus-întors costă 14 euro de persoană, o sumă modică pentru o priveliște de neprețuit. Satul este învăluit de peisaje de basm, în orice anotimp. Iarna arată exact ca peisajul ideal imaginabil în orice poveste de Crăciun. În restul anului însă, își răsplătește oaspeții cu atmosfera tonică a naturii, menită să dea energie, nu doar prin explorare, ci și prin simpla contemplare.

Brzece este, de asemenea, un loc unde, cu timpul, localnicii și-au transformat casele în pensiuni cu iz tradițional pentru a oferi și altora oportunitatea de a experimenta, fie și doar pentru câteva zile, modul de viață al oamenilor care trăiesc la munte, în comuniune cu natura. Paleta este completată de restaurantele care se întrec în meniuri care mai de care mai bogate în preparate după rețete tradiționale balcanice. Așa că, dacă ajungeți cu bagajul în zonă pentru o sesiune de relaxare, să nu vă surprindă dacă veți descoperi gusturi familiare din casa bunicilor într-o farfurie cu nume complicat de pronunțat.

De acum ne vedem și pe CD TV – televiziunea digitală cu cea mai mare acoperire din Sud Estul României: Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași.

Cele mai bune emisiuni și reportaje sunt pe www.cdtv.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*