Festivalul-Concurs de Ouă Încondeiate, la Botoșani. Specialiștii, dar și copiii, și-au arătat talentul înainte de Sărbătorile Pascale

Târg de încondeiat ouă atât pentru adulți cât și pentru copii. FOTO newsbucovina.ro

Centrul Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani si Parohia „Naşterea Maicii Domnului” Rogojeşti a organizat Festivalul-Concurs de Oua Încondeiate, Editia a V-a, în perioada 17-18 martie 2018.

Manifestarea propriu-zisă a fost structurată pe doua secţiuni: 17 martie – secţiunea adulţi si 18 martie – secţiunea copii.

Microzona Mihăileni (sat Rogojeşti) are deosebitul merit de a conserva meşteşugul încondeierii ouălor practicat aproape în toate gospodăriile, unde copiii au reuşit să şi-l insuşească de la unul dintre membrii familiei. În acest sens, motivele “bătrâneşti” sau motivele geometrice sau florale sunt autentice, reuşind să nu altereze acel dicţionar de simboluri specific comunităţii.

Încondeiatul ouălor are loc în contextul Sărbătorilor Pascale şi face trimitere către renaşterea periodică. Organizatorul și partenerii își rezervă dreptul de a păstra ouăle premiate pentru a constitui propria colectie etnografică, aceasta nefiind înstrăinată.

Meşterii invitaţi sunt din următoarele localităţi: Coşna, Dorna Candrenilor, Paltin, Rădăuţi, Poiana Stampei, Ciocăneşti, Vatra Moldoviţei, Brodina, Bălcăuţi, Bucecea, Vlădeni, Fundu Moldovei şi Rogojeşti.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*