Zborul lui Traian Vuia, celebrat la Aeroportul Internațional Timișoara

Aeroportul Internațional Timișoara marchează momentul primului zbor al lui Traian Vuia

Aeroportul Internațional Timișoara marchează momentul primului zbor al lui Traian Vuia, din 18 martie 1906, cu o expoziție dedicată marelui inventator bănățean.

În aerogară, în zona de plecări interne a fost amplasată o expoziție dedicată acestui eveniment și realizării lui Vuia, de a zbura pentru prima dată cu un aparat mai greu decât aerul, ridicat de la sol prin mijloace proprii. Cu sprijinul Muzeului Național al Banatului, expoziția va rămâne în aerogară pentru mai multe zile.

”Este important pentru noi să marcăm acest eveniment deoarece suntem legați spiritual și cultural de acest mare inventator bănățean. Aeroportul din Timișoara poartă numele lui Traian Vuia, deoarece el este parte din istoria noastră, este mândria Banatului și dorim ca pasagerii care trec prin aerogară să înțeleagă importanța acestui moment în istoria aviației”, a declarat directorul Aeroportului, Daniel Idolu.

În 18 martie 1906, bănățeanul Traian Vuia făcea istorie. În Franța, la Montesson, el a reușit primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul. Era primul zbor mecanic care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii. Traian Vuia a reușit să ruleze 50 de metri, după care s-a desprins de la sol și a zburat 12 metri, la o înălțime de 1 metru.

Înainte de momentul din 18 martie 1906, Traian Vuia a mai încercat să zboare în 5 februarie şi în 6 martie, însă din cauza condițiilor meteo nefavorabile nu a reușit.

Traian Vuia s-a născut la 17 august 1872 în localitatea Bujoru (astăzi Traian Vuia, județul Timiș) și s-a stins din viață în 3 septembrie 1950, la București.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*