FAPT preia președinția rotativă a Alianței pentru Turism

Dumitru Luca, președintele ANAT

Federația Asociațiilor de Promovare Turistică din România va prelua președinția rotativă a Alianței pentru Turism (APT) începând cu 1 ianuarie 2021, Consiliul Director al FAPT mandatându-l pentru aceasta pe Alin Chipăilă, președinte al Asociației Județene de Turism Sibiu și Vicepreședinte FAPT.

APT a luat naștere anul acesta, în cea mai grea perioadă traversată de industria românească a ospitalității, din dorința și necesitatea sectoarelor din turism de a avea o voce comună în relația cu autoritățile și de a fi un partener și interlocutor pentru acestea în definirea măsurilor de sprijinire a industriei și de dezvoltare a turismului. Astfel, în alianță se regăsesc asociații și federații naționale reprezentative pentru agențiile de turism, tur-operatori, hoteluri, pensiuni, structuri de cazare, baruri, restaurante, structuri de alimentație publică, structurile din turismul balnear, ghizi de turism, destinații de ecoturism și asociații care îndeplinesc misiunile OMD-urilor.

Primul proiect al Alianței a fost SOS Turismul Românesc (https://aliantaturism.ro/proiecte/sos-turismul-romanesc), cele 10 grupuri tematice de lucru organizate în cadrul Alianței generând un document care cuprins 10 măsuri urgente pentru salvarea turismului românesc și 50 de măsuri specifice dedicate creșterii eficienței administrative, promovării, investițiilor în turism, forței de muncă și educației, digitalizării, inovării și sustenabilității în turism. Documentul a fost trimis tuturor factorilor decidenți, Alianța participând activ prin reprezentanți la discutarea măsurilor propuse și militând permanent pentru transpunerea lor în practică.

„FAPT aduce mulțumiri domnului Dumitru Luca pentru activitatea depusă, președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, care a asigurat președinția APT în perioada iulie – decembrie 2020 și domnului Dragoș Anastasiu, reprezentant al Federației Industriei Hoteliere din România în APT și purtător de cuvânt al Alianței în aceeași perioadă. În noul mandat de 6 luni de zile, rolul de purtător de cuvânt revine domnului Călin Ile, președinte FIHR. De asemenea, vrem să mulțumim celor doi membri nepermanenți care părăsesc Consiliul Director, respectiv Asociația pentru Managementul Destinației Turistice Delta Dunării și Asociația de Ecoturism din România pentru implicarea activă și fructuoasă. Urăm bun venit celor doi noi colegi în Consiliul Director al APT: Asociația pentru Promovarea Turismului în Oradea și Regiune și Asociația de Incoming din România”, se precizează într-un comunicat de presă al federației.

Prioritățile FAPT la președinția APT vizează consolidarea Alianței prin dinamizarea activității celor cinci grupuri sectoriale de lucru (fonduri europene, legislație și simplificare, OMD – promovare, resurse umane, incoming), continuarea parteneriatului cu autoritățile pentru identificarea și operaționalizarea soluțiilor de sprijinire a industriei prin participarea la consultări și propunerea de măsuri și îmbunătățirea legislației privind operaționalizarea și funcționarea OMD-urilor prin dialog și consultări cu factorii de decizie.

FAPT a prezentat în cadrul Adunării Generale a APT din data de 14 decembrie 2020 o serie de statistici cu privire la situația turismului din cele 12 destinații membre, care subliniază prăbușirea numărului de turiști anul acesta. Turismul intern, în creștere evidentă anul acesta, a atenuat impactul pandemiei, dar cifrele arată un an sumbru pentru industria ospitalității. Dacă la nivel de țară, luna ianuarie 2020 anticipa un an bun, cu o creștere de 5 la sută a numărului de turiști, situația pe perioada ianuarie – octombrie 2020 comparativ cu 2019 arată o scădere totală numărului de sosiri cu 51 la sută. La nivelul destinațiilor din FAPT, cele mai afectate au fost Bucureștiul (-71,32 la sută), Timiș (-58,56 la sută) și Iași (-57,58 la sută).

În contextul pandemiei de COVID-19, FAPT încurajează turiștii români să aleagă destinațiile românești pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, să respecte toate normele sanitare în vigoare, fiind atenți la sănătatea proprie și a celor din jur.

FAPT reunește asociații de promovare și dezvoltare a turismului care îndeplinesc rolul de Organizații de Management a Destinației din 12 județe: Bihor, Brașov, București, Covasna, Gorj, Iași, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea și Timiș.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*