Două mănăstiri din Ilfov, monumente istorice, urmează a fi reabilitate cu aproape 30 milioane lei

Mănăstirea Balamuci Sitaru va fi reabilitată cu bani europeni. FOTO Facebook

Consiliul Județean Ilfov urmează a semna contractele de finanțare nerambursabilă în valoare de aproape 30 de milioane de lei pentru mănăstirile monument istoric clasa A, Balamuci și Căldărușani.

Ceremonia de semnare are loc la sediul Consiliului Județean Ilfov, din strada Ernest Juvara, nr. 3-5, miercuri, 20 februarie, la ora 11.00. La eveniment participă președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache, administratorul public al județului Ilfov, Irinel Scrioșteanu și directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională București-Ilfov (ADRBI), Dan Nicula.

Mănăstirea Sf. Nicolae – Sitaru (Balamuci)

Mănăstirea Balamuci este monument istoric și face parte din patrimoniul cultural național. Se află în nord-estul județului Ilfov, în comuna Nuci, în pădurea de lângă satul Sitaru, din comuna Grădistea. Mai este cunoscută și sub numele de Mănăstirea Sitaru. Mănăstirea fost construită de jupânul Papa Greceanu în 1627, iar acum are nevoie de reabilitare.

 • Refacerea tencuielilor la soclu cu mortare de asanare
 • Refacerea învelitorii din tablă de cupru
 • Reabilitarea grilajelor ferestrelor din fier forjat
 • Reabilitarea/înlocuirea tâmplăriei din stejar a ferestrelor
 •  Dezafectarea şi refacerea instalaţiei interioare de iluminat şi prize şi a instalaţiei de paratraznet
 • Încălzirea se va realiza într-un sistem centralizat modern cu panouri radiante

Valoarea totală a contractului de finanțare: 8.583.372,70 lei. Asistență financiară nerambursabilă solicitată: 7.676.027,59 lei.

Mănăstirea Căldărușani

Mănăstirea Căldărușani este monument istoric și face parte din patrimoniul cultural național. Numele mănăstirii provine de la configurația locului, care are aspectul unei căldări. În muzeul mănăstirii se află un important tezaur cu obiecte bisericești din aur și din argint. Este una dintre cele mai mari și mai vechi mănăstiri ortodoxe din Muntenia. Se află la 25 de kilometri de București, pe malul lacului Căldărușani, pe teritoriul comunei Gruiu, în judetul Ilfov.

Ansamblul monahal de la Căldărușani este compus din: biserica mare, zidită în centru; chiliile, așezate initial pe trei laturi; zidul de răsărit; turnul clopotniță; biserica din cimitir.

Mănăstirea Căldărușani a fost construită în 1638, iar acum are nevoie de reabilitare și de consolidare.

 • Desfacerea zonelor tencuite cu mortare neadecvate din ciment
 • Desfacerea tâmplăriei din oţel (inclusiv la turle)
 • Înlocuirea tâmplăriei metalice cu o tâmplărie din oţel cu rupere de punte termică şi geam termfonoabsorbant, păstrând forma şi desenul tâmplăriei existente
 • Restaurarea uşilor de acces (desfacere şi recompunere a pieselor componente – recondiţionarea feroneriei etc.), inclusiv a uşii exterioare la altar
 • Reabilitare soclu şi brâu superior din piatră cu forme speciale
 • Înlocuirea instalației vechi de iluminat și prize cu o instalație nouă care să satisfacă cerințele de iluminat și consum ale bisericii
 • Încălzirea se va realiza într-un sistem centralizat modern cu panouri radiante de pardoseală şi centrala proprie cu combustibil solid-lemn şi ventilo-convectoare carcasate de pardoseală
 • Apa caldă menajeră pentru lavoarul din biserica se prepară semi-instantaneu într-un boiler cu rezistență electrică .

Valoarea totală a contractului de finanțare: 21.079.552,64 lei, din care 1.957.336,97 lei sunt contribuție proprie. Asistență financiară nerambursabilă solicitată: 19.417.811,67 lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*