Consiliul Județean Hunedoara începe acțiunea de clarificare a regimului juridic al cetăților dacice din munții Orăștiei

Sarmisegetuza Regia. FOTO CJ Hunedoara

Consiliul Județean Hunedoara a încheiat contractul de prestări servicii topografice și începând de astăzi, 27 aprilie 2020, a dat undă verde pentru începerea lucrărilor topografice în teren. Măsurătorile realizate de colectivul de topografi se desfășoară sub supravegherea reprezentanților Direcției Județene de Cultură Hunedoara.

La măsurători și delimitări în teren vor luat parte și reprezentanți ai Institutului Național al Patrimoniului și Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, imediat ce se vor ridica restricțiile impuse în cadrul măsurilor privind prevenirea răspândirii infecției cu coronavirus. Prima cetate în care se desfășoară măsurătorile topo este cea de la Costești – Cetățuie.

Cetățile dacice Costești – Cetățuie, Costești – Blidaru, Luncani – Piatra Roșie și Bănița, aflate pe teritoriul județului Hunedoara, respectiv cetatea Căpâlna, situată în județul Alba, fac obiectul Legii nr. 23/2020 adoptată recent de Parlamentul României, prin care se prevede clarificarea regimului lor juridic, preluarea în administrare de către forurile județene în vederea protejării și valorificării celor cinci situri înscrise, alături de Sarmizegetusa Regia, în lista patrimoniului mondial UNESCO. În prezent, cele cinci cetăți dacice sunt neînregistrare în patrimoniul public al statului român.

Conform noii legi, autoritățile județene au obligația să clarifice regimul juridic al cetăților prin inventarierea și înscrierea acestora în patrimoniul public al județului Hunedoara, respectiv al județului Alba. Prin realizarea măsurătorilor topografice se au în vedere determinarea suprafețelor aferente zonei 1 și zonei 2, identificarea proprietăților prin suprapunerea cu schițele de carte funciară veche, discuții cu proprietarii sau urmașii acestora în vederea cedării dreptului de proprietate în favoarea Consiliului Județean Hunedoara, demararea procedurilor de expropiere pentru cauză de utilitate publică în cazul proprietarilor cu care nu se ajunge la o înțelegere concretă.

În paralel, în termen de un an de la intrarea în vigoare a legii, reprezentanții Ministerului Culturii și ai Consiliului Județean Hunedoara vor elabora planul de protecție și gestiune a cetăților dacice, prin care se vor stabili măsurile de protecție și modalitatea efectivă de punere în valoare a celor patru situri aflate pe teritoriul județului Hunedoara, care împreună cu situl Sarmizegetusa Regia, administrat de mai mulți ani de CJ Hunedoara, și cetatea Căpâlna, din județul Alba, formează ansamblul dacic înclus în lista patrimoniului mondial UNESCO.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația GoNEXT, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe GoNEXT.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*