TVA-ul pentru transportul în scop turistic a fost redus la 5%

Egreta Hidroturism Resort din Delta Dunării. FOTO Adrian Boioglu

Camera Deputaților în calitate de for decizional a adoptat în cursul zilei de 12 decembrie mai multe modificări ale Codului Fiscal printr-o serie de amendamente ce vizează reducerea cotei TVA.

Vor fi afectate serviciile de transport persoane în scop turistic sau de agrement, scutirea de la impozitul pe clădiri pentru stadioane și alte baze sportive precum și scutirea de accize pentru producătorii români de cidru și hidromel din miere.

Deputații au decis ca serviciile de transport persoane cu ambarcațiuni, telecabină, trenuri istorice și trăsuri în scop turistic și de agrement să aibă o cotă redusă de tva, respectiv 5% la fel cum de la 1 noiembrie a.c beneficiază și alte servicii din turism.

Deputatul social-democrat George Vișan consideră că acordarea acestor facilități fiscale va stimula creșterea turismului local și va încuraja proprietarii unor astfel de mijloace de transport să se devolte pe segmentul agrement.

“ANAF se confruntă din pacate cu un nivel crescut al evaziunii fiscale din partea agenților economici responsabili cu servicii de transport în scop turistic si de agrement.Consider că măsura reducerii cotei de TVA la 5% va fi un motiv suficient de bun pentru evitarea practicii de nedeclarare a veniturilor.
Un alt efect al micșorării cotei TVA pentru afacerile din acest domeniu ar putea reprezenta o reducere a tarifelor practicate.De asemenea surplusul de venit obținut în urma reducerii TVA ar putea fi utilizat pentru investiții de îmbunătățire a serviciilor sau de ce nu, creșterea salariilor angajaților sau crearea unor locuri noi de muncă” a precizat deputatul constănțean.
Proiectul de aprobare a Ordonanței cu modificările menționate va fi trimis spre promulgare președintelui României.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*